Războiul cibernetic SUA-Iran, în plină desfăşurare. Ce ţinte au fost vizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi americani din comandamentul cyber
Soldaţi americani din comandamentul cyber

Statele Unite au lansat joi un atac cibernetic împotriva sistemelor de lansare a rachetelor din Iran, după ce preşedintele Donald Trump a anulat în ultimul moment un atac militar. Şi Iranul şi-a intensificat propriile cyberatacuri asupra SUA.

Statele Unite au lansat în această săptămână atacuri cibernetice împotriva sistemelor de lansare a rachetelor şi unei reţele de spionaj iraniene, după distrugerea de către Teheran a unei drone americane, au informat sâmbătă media americane, relatează AFP.

Potrivit Washington Post, sistemele computerizate dezactivate de atacurile cibernetice controlează lansatoarele de rachete şi sateliţi.

Atacul cibernetic a fost un răspuns la doborârea dronei americane, precum şi la atacurile asupra petrolierelor pentru care SUA au învinuit Iranul, relatează New York Times. 

Potrivit Washington Post, unul din atacurile cibernetice a vizat calculatoare servind la controlul lansării de rachete şi sateliţi. Potrivit Yahoo! News, celălalt atac informatic a lovit o reţea de spionaj însărcinată cu supravegherea trecerii navelor prin strâmtoarea Ormuz.Întrebat de AFP, Pentagonul a refuzat orice comentariu.

Washington Post a menţionat că aceste atacuri, planificate de mai multe săptămâni, au fost iniţial propuse de militarii americani ca ripostă contra atacurilor de la jumătatea lui iunie împotriva unor petroliere în strâmtoarea Ormuz. Washingtonul acuză Iranul de aceste atacuri, în timp ce Iranul neagă orice implicare. 

Sâmbătă, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a avertizat că Iranul şi-a intensificat propriile atacuri cibernetice asupra SUA.

Christopher Krebs, directorul Agenţiei de Securitate Cyber, a declarat că s-au înmulţit "activităţile cibernetice rău intenţionate" împotriva firmelor şi agenţiilor guvernamentale din SUA de către "actorii ai regimului iranian".

Armata iraniană a avertizat sâmbătă Statele Unite că cel mai mic atac asupra teritoriului său ar avea consecinţe devastatoare pentru interesele americane din regiune. „Un singur glonţ tras în direcţia Iranului ar da foc intereselor Americii şi ale aliaţilor săi” în regiune, a declarat generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, purtător de cuvânt al Statului Major al forţelor armate iraniene, într-un interviu pentru agenţia de presă Tasnim.

Statele Unite au impus de asemenea sancţiuni Iranului, descrise de Donald Trump ca fiind "majore". Presedintele SUA a subliniat că sancţiunile au fost necesare pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare, iar presiunea economică ar fi menţinută dacă Teheranul nu ia măsuri.  

Statele Unite nu vor permite Iranului să se doteze cu arme atomice, a declarat sâmbătă preşedintele Donald Trump, subliniind că, dacă Teheranul acceptă această condiţie, el va fi "cel mai bun prieten", relatează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

"Nu vom permite Iranului să se doteze cu arme nucleare; când vor accepta acest lucru, vor fi o ţară bogată, vor fi fericiţi în totalitate, iar eu le voi fi cel mai bun prieten. Sper că aşa va fi", a declarat Donald Trump, sâmbătă, la Casa Albă.

Anterior, Donald Trump a afirmat, într-un interviu acordat NBC, că nu vrea război cu Iranul, semnalând intenţia de a purta negocieri cu liderii de la Teheran.

Vineri, preşedintele american Donald Trump a explicat că a decis, în ultimul moment, să anuleze loviturile aeriene contra unor ţinte iraniene, întrucât i s-a spus că 150 de oameni ar fi murit în atacuri, ceea ce nu ar fi fost un răspuns „proporţionat'” la doborârea unei drone americane de către iranieni.

Tensiunea dintre retorica belicoasă a Donald Trump şi instinctele sale politice non-intervenţioniste a fost la cote maxime, potrivit oamenilor care au luat parte la şedinţa în care preşedintele a hotărât în ultimul moment să nu mai lanseze rachete militare în Iran, ca răspuns la faptul că o dronă americană a fost doborâtă de Teheran, scrie CNN.

Preşedintele Donald Trump s-ar fi ”torturat” joi, în momentul în care a trebuit să ia decizia dacă atacă sau nu Iranul. ”L-am văzut agonizând. Totul se rezumă la un singur om”, a spus preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Senat, republicanul James Risch.

”Preşedintele chiar s-a luptat cu problema”, a spus şi democratul Adam Smith.

 Trump a declarat că în reacţiile la acţiunile Iranului ascultă nu doar de consilierul lui pentru securitatea naţională, John Bolton, pe care îl recunoaşte ca “şoim”.

“El, desigur, e un şoim, însă eu ascult pe toţi în problema Iranului, am alţi oameni în altă parte. În cele din urmă, eu sunt cel care iau decizia, aşa că nu e important”, a declarat el sâmbătă.

"Bolton face un lucru minunat, însă, de obicei, are o poziţie dură, însă există şi alţi oameni care nu au o poziţie atât de dură. Însă totul depinde de mine, pentru că eu îi ascult pe toţi. Pentru mine e foarte important să am oameni de pe ambele părţi", a adăugat Trump.

Anterior, ziarul New York Times a scris că asupra atacului, drept răspuns la avionul fără de pilot doborât de militarii iranieni, au insitat Bolton, secretarul de stat, Mike Pompeo, şi directorul CIA, Gina Haspel. Împotrivă s-au pronunţat reprezentanţii Pentagonului, care aveau temeri că astfel de acţiuni ar putea provoca o escaladare în regiune, punând în pericol militarii americani care se află acolo.

John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a avertizat duminică Iranul să nu confunde ''prudenţa'' cu ''slăbiciunea'', la două zile după anularea în ultimul minut de către Donald Trump a unor lovituri de represalii împotriva Iranului, informează AFP.

"Nici Iranul, nici alt actor ostil (de pe scena internaţională) nu ar trebui să confunde prudenţa şi reţinerea SUA cu slăbiciunea", a declarat Bolton, înaintea unei întrevederi, la Ierusalim, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Forţele noastre sunt gata să plece" (spre regiune), a adăugat el la o zi după ce Donald Trump a anunţat noi "sancţiuni majore" împotriva Iranului, începând de luni.

Bolton, care avea programate întrevederi cu omologul său israelian Meir Ben-Shabbat şi cel rus Nikolai Patruşev, a precizat că "noile sancţiuni evocate de preşedintele Donald Trump, care se pregăteau de mai multe săptămâni" ar urma să fie anunţate public luni.

După săptămâni de tensiuni crescânde şi pe fundalul unor atacuri împotriva unor tancuri petroliere în Golf, Iranul a anunţat joi că a doborât o dronă militară americană de supraveghere, sporind temerile privind o confruntare militară între doi adversari de lungă durată.

Ministerul de externe britanic a informat că duminică, la Teheran, se va afla ministrul pentru problemele Orientului Mijlociu, Andrew Murrison pentru discuţii „deschise şi constructive” în timp ce la Berlin, cancelara Angela Merkel a declarat că se aşteaptă ca tensiunile dintre Statele Unite şi Iran să fie discutate la summitul G20, de la sfârşitul lunii, de la Osaka.

Administraţia de la Washington a cerut organizarea unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei cu Iranul, acuzat că a doborât o dronă militară americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite