Raport ONU: Israelul a intensificat ritmul demolării clădirilor construite pentru palestinieni cu ajutor internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile israeliene au distrus deja de la începutul acestui an mai multe locuinţe şi alte clădiri construite cu ajutor internaţional în Cisiordania, faţă de întreg anul 2015, a anunţat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), potrivit AFP.

Conform OCHA, în perioada 1 ianuarie - 2 martie 2016, Israelul a demolat 121 de structuri finanţate integral sau parţial de donatori internaţionali. În 2015 numărul clădirilor demolate a fost de 108, relatează agenţia France-Presse, citată de Agerpres.

Printre aceste structuri se află case pentru palestinieni, dar şi cel puţin o şcoală şi construcţii temporare precum adăposturi pentru animale.

Potrivit lui Robert Piper, coordonatorul ONU pentru probleme umanitare în teritoriile palestiniene, ritmul acestor demolări este unul „alarmant“. „Vom protesta, bineînţeles, pe lângă autorităţile israeliene, aşa cum procedează deja comunitatea diplomatică“, a declarat el.

Israelul, care ocupă Cisiordania din 1967, afirmă că aceste structuri au fost ridicate fără autorizaţie, fiind aşadar ilegale.

Pe de altă parte însă, grupuri de apărare a palestinienilor arată că, în zonele din Cisiordania aflate sub controlul armatei israeliene, permisele de construire sunt practic imposibil de obţinut.

„Nu mă îndoiesc că linia dură a guvernului este în parte rezultatul măsurilor unilaterale adoptate de Europa“, şi anume etichetarea produselor provenite din colonii de către Uniunea Europeană, a afirmat deputatul Moti Yogev, preşedintele Subcomitetului pentru Cisiordania din cadrul Comisiei pentru Relaţii Externe şi Apărare.

În opinia lui Robert Piper, creşterea numărului de demolări ar putea fi legată şi de recentul val de atacuri palestiniene, care pune Guvernul israelian sub presiune, şi unei „voinţe reînnoite de a promova expansiunea coloniilor în aceste zone“.

Marţi, o palestiniancă a fost împuşcată mortal după ce a scos un cuţit din geantă şi a încercat să atace poliţişti de la graniţă care patrulau în Oraşul Vechi din Ierusalim, potrivit poliţiei, relatează DPA.

Poliţiştii nu au fost răniţi, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Luba Samri. Ea a afirmat că ofiţerii au deschis focul pentru că erau „în pericol imediat şi real“. Femeia, în vârstă de 50 de ani, locuia în Ierusalimul de Est, a precizat poliţia.

Palestinienii au lansat zeci de atacuri cu cuţit împotriva israelienilor de la începutul lunii octombrie, protestând faţă de unele încălcări - negate vehement de Israel - existente într-un loc sfânt disputat din Ierusalim, precum şi faţă de ocupaţia israeliană.

Mulţi dintre atacatori au fost adolescenţi care au acţionat fără nicio legătură cu o organizaţie militantă. Israelul a atribuit violenţele retoricii vehemente a liderilor musulmani radicali care „spală creierele“ tinerilor şi „glorifică martiriul“. De cealaltă parte, palestinienii au acuzat oprimarea.

Aproximativ 29 de israelieni au fost ucişi în atacuri cu cuţit. În aceeaşi perioadă, 180 de palestinieni au fost ucişi. Majoritatea erau atacatori împuşcaţi mortal în timp ce înjunghiau sau încercau să înjunghie civili israelieni sau reprezentanţi ai forţelor de securitate israeliene. Alţii au fost ucişi în ciocniri între forţele de securitate israeliene şi palestiniene, notează Agerpres.

În acest context, aproape jumătate dintre evreii din Israel sunt favorabili „expulzării“ sau populaţiei arabe din teritoriul israelian, potrivit unui sondaj publicat marţi de centrul de reflecţie Pew Research Center.

Conform acestui sondaj, aproape 80% dintre arabii din Israel se plâng de grave discriminări, în timp ce 50% dintre ei consideră că pot trăi alături de israelieni într-un singur stat.

Sondajul a fost organizat în perioada octombrie 2014 - mai 2015, pe un eşantion de 5.601 persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite