Putin dă înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul şi-a mai atenuat ameninţările: rachetele ruseşti nu vor mai fi redirecţionate spre Europa După ce a speriat Europa şi România cu rachetele sale, Putin şi-a mai atenuat

Kremlinul şi-a mai atenuat ameninţările: rachetele ruseşti nu vor mai fi redirecţionate spre Europa

După ce a speriat Europa şi România cu rachetele sale, Putin şi-a mai atenuat ameninţările. El chiar i-a propus lui Bush ca SUA şi Rusia să folosească împreună sistemul-radar din Azerbaidjan pentru dezvoltarea unui scut antirachetă care să acopere întreg continentul, nu numai o parte.

Prins la înghesuială, la summitul G8 din Germania, preşedintele Vladimir Putin şi-a însărcinat purtătorul de cuvânt să mai nuanţeze ameninţările pe care le făcuse la adresa Europei. "Rusia nu va viza, în mod neapărat, oraşele europene în cazul în care proiectul scutului antirachetă american va fi pus în practică.

Moscova va avea un răspuns eficient pentru a garanta securitatea cetăţenilor săi, dacă Statele Unite îşi pun în practică proiectul de a instala baze ale scutului antirachetă în Cehia şi Polonia", a afirmat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, cu ocazia G8. Ameninţarea formulată în weekend, într-un interviu, de preşedintele rus, că va îndrepta din nou rachetele către Europa, ca pe vremea Războiului Rece, nu este decât "una dintre posibilităţile" luate în calcul, a spus oficialul.

Oricum, ameninţarea de a îndrepta din nou rachetele către Europa este mai degrabă simbolică, deoarece, în caz de pericol, Moscovei i-ar fi suficiente doar câteva minute pentru a-şi reprogama armele să vizeze ţinte de pe continent, ţinând cont de tehnologiile moderne de care dispune.

Pe de altă parte, preşedintele american, George W. Bush, a calificat, ieri, riscul unor tiruri asupra Europei drept puţin credibil. În plus, preşedintele SUA a apreciat ca "interesantă" propunerea lui Vladimir Putin privind utilizarea instalaţiilor existente în Azerbaidjan, pentru un scut antirachetă.

Acord al G8 privind emisiile de carbon

Liderii mondiali participanţi la Summitul G8 din staţiunea baltică Heiligendamm din Germania au ajuns la un acord care prevede reduceri "substanţiale" ale emisiilor de gaze de seră şi asigurarea unui tratat post-Kyoto până în 2009, a declarat, ieri, cancelarul german Angela Merkel.

Tot ieri, la Heiligendamm, Nicolas Sarkozy şi Tony Blair au căzut de acord în privinţa tratatului care va înlocui constituţia europeană. Cei circa 6.000 de protestatari au rămas pe poziţii, blocând drumurile, în timp ce, pe mare, două bărci ale Greenpeace au fost interceptate de poliţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite