Oraşe şi multinaţionale, mai bogate ca multe state
0Un studiu realizat de un think-tank din SUA arată că zone metropolitane şi compani multinaţionale sunt mai mult ca niciodată în centrul economiei mondiale. Marile oraşe ale lumii ocupă un loc foarte important în economia globală.
Think-tank american Chicago Council On Global Affairs a prezentat un raport, la sfârşitul anului trecut, care stabileşte primele 100 economii mondiale. Pentru cercetarea lor, autorii J. Noe Toly şi Sam Tabory au comparat PIB-ul ţărilor cu cel al metropolelor şi cifra de afaceri a companiilor multinaţionale, datele comparate fiind din 2014.
Dacă în partea de sus a clasamentului se află ţari, realizatorii studiului au constat că oraşe precum Tokyo şi New York sau compania Wal-Mart au ocupat poziţii forte bune în topul mondial.
Majoritatea zonelor metropolitane care s-au clasat în prima sută de locuri sunt situate în Asia şi America de Nord: douăsprezece oraşe din SUA, opt din spre China şi doar şase din Europa.
Tokyo şi New York, în top 25 la nivel mondial
Raportul arată că oraşele Tokyo şi New York ocupă locul 25 la nivel mondial. PIB-ul lor de peste 1000 de miliarde de euro, este la acelaşi nivel cu ţări precum Canada, Spania şi Turcia. Impactul economic al zonelor metropolitane Paris şi Londra este mai important decât economia unor state precum Filipine, Columbia şi Emiratele Arabe Unite.
Wal-Mart, a 50-a putere mondială
De asemenea, studiul arată puterea economică a marilor companii. Şapte companii sunt în acest clasament. Compania Wal-Mart se află pe locul 50, înaintea Elveţiei, Suedia şi Austriei. Volkswagen este, de asemenea, în acest top. În afară de acestea, toate celelale sunt companii petroliere.