Măsuri la limita între carantină şi relaxare: tactici originale de luptă cu pandemia în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcolile pentru clasele I-V s-au redeschis în Danemarca pe 15 aprilie FOTO EPA-EFE
Şcolile pentru clasele I-V s-au redeschis în Danemarca pe 15 aprilie FOTO EPA-EFE

Viaţa cotidiană a suferit modificări profunde în măsura în care o mare parte a lumii se află sub o formă sau alta de carantină. În acelaşi timp, societatea trebuie să continue să funcţioneze la un anumit nivel. În acest context, dacă unele naţiuni se rezumă la strategii de prevenire a unui al doilea val epidemic, altele sunt nevoite să acţioneze radical pentru stoparea epidemiei, scrie CNN, care enumeră cele mai neobişnuite tactici de luptă.

Clasele cu elevi aşezaţi la doi metri distanţă

În cele mai multe ţări, şcolile se vor deschide primele pentru a permite întoarcerea la muncă a părinţilor şi totodată reluarea educaţiei.

Danemarca este una din primele ţări care relaxează măsurile prin deschiderea şcolilor - şi începe cu elevii din clasele I-V. Curtea şcolii este delimitată ca să creeze perimetre individuale, iar înăuntru clasele au mai puţini elevi astfel încât să se păstreze distanţa de doi metri. Copiii se spală pe mâini la sosire şi apoi la două ore. Pe cât posibil stau în aer liber. Suprafeţele, înclusiv clanţele uşile şi cele din băi sunt dezinfectate de două ori pe zi.

Cehia a început redeschiderea graduală a unităţilor de învăţământ cu liceenii şi studenţii din ultimul an. Cel mai probabil următorii care se întorc în bănci sunt elevii din clasele primare, urmaţi de liceeni care iniţial vor avea parte de consultaţii unu la unu cu profesorii.

Carduri de imunitate

Chile va emite începând din această săptămână carduri electronice de imunitate în cazul celor care s-au vindecat, potrivit anunţului făcut luni de oficiali din sănătate. Aşa-numitele „carduri Covid” sunt eliberate pentru cei care au fost depistaţi pozitiv şi dau semne de recuperare după cele 14 zile de carantină.

UK a anunţat că  are în vedere posibilitatea de a elibera certificate sau paşapoarte de imunitate pentru cei care au dobândit anticorpi în urma contaminării, astfel încât o parte a populaţiei să -şi reia viaţa socială normală măcar într-o anumită măsură.

Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase a spus că ideea unor certificate de imunitate care să ateste prezenţa anticorpilor la coronavirus în America „s-ar putea dovedi valoroasă în anumite circumstanţe”.

Cupluri se plimbă pe Podul Galata din Istanbul 20 aprilie 2020 FOTO EPA-EFE

Cupluri se plimbă pe Podul Galata din Istanbul 20 aprilie 2020 FOTO EPA-EFE

Carantină doar în weekenduri

Turcia a instituit carantina doar în cursul weekendurilor - măsură care afectează 75% din populaţie în cele 31 de provincii.  În timpul săptămânii, măsurile de izolare în casă se aplică doar persoanelor sub 20 de ani sau celor peste 65 de ani. Celorlalţi li se permite să iasă - totuşi, afacerile mici sunt în mare parte închise, restaurantele fac doar livrări sau preiau comenzi pentru acasă, cetăţenii nu se pot plimba prin parcuri, iar băncile au program limitat.

Naţiunea Navajo din Arizoa a impus de asemenea carantină strictă în weekenduri - nimeni nu are voie să iasă din casă.

În Libia, populaţia poate ieşi să „se plimbe” între 7 şi 12 - doar în acest interval sunt deschise şi magazinele.

Restricţii în funcţie de vârstă

În Suedia persoanele de peste 70 de ani au recomdandarea de a rămâne acasă.

În UK, cercetătorii de la Universitatea Warwick au propus ca tinerii între 20 şi 30 de ani care nu locuiesc părinţii să iasă primii din izolare.

Carantina în funcţie de gen

Pe 2 aprilie, preşedintele peruan Martin Vizcarra a anunţat măsuri de distanţare socială în funcţie de gen prin prisma uşurinţei cu care pot fi detectaţi cei care încalcă regulile. Bărbaţii au voie să iasă lunea, miercurea şi vinerea. Femeile nu pot ieşi decât marţea, Joia şi sâmbăta.

Panama a adoptat aceleaşi măsuri în funcţie de gen, în ideea că astfel cuplurile vor rămâne mai mult timp împreună acasă.

În Columbia, în capitală şi alte oraşe au fost luate măsuri similare: bărbaţii si femeile ies afară în zile diferite.

Tragere la sorţi

În unele părţi din Columbia au fost luate şi măsuri de alegere a celor care au voie să-şi părăsească locuinţele primii. În oraşe precum Cali şi Medelin cetăţenii pot ieşi din case la anumite ore în funcţie de noroc - în baza codului numeric personal. Măsura nu-i afectează pe lucrătorii esenţiali.

Monitorizare cu drone

Autoritatea naţională civilă din Italia a autorizat în martie monitorizarea deplasărilor cetăţenilor prin intermediul dronelor. La sfârşitul lunii martie, la scurt timp după instituirea carantinei în UK, o înregistrare făcută cu drone a poliţiei a surprins oameni plimbându-se prin parcuri ca o modalitate de a argumenta în favoarea măsurilor de carantină considerate prea drastice.

Compania producătoare de drone Draganfly a semnat un parteneriat cu Departamentul apărării din Australia şi cu Universitatea Australia de Sud ca să fie operate „drone pandemice” în scopul „monitorizării temperaturii, ritmurilor cardiarc şi respirator”, dar şi al detectării în cadrul unor grupuri a oamenilor care strănută sau tuşesc.

În China şi Taiwan drone vorbitoare cer oamenilor să se întoarcă în case.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite