Fost comandant suprem NATO în Europa: Este timpul să fie luată serios în considerare împărţirea Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozie în Siria FOTO AP
Explozie în Siria FOTO AP

Fostul comandant suprem al trupelor NATO în Europa, James Stavridis, susţine că este timpul să fie luată în considerare în mod serios o împărţire a Siriei şi că devine tot mai evident că, în contextul crizei actuale, Siria, ca stat, constituie tot mai mult o ficţiune, notează vineri agenţia macedoneană MIA, citată de Agerpres.

„Problema reală, desigur, este aceea că jucătorii majori se află în dezacord puternic cu privire la calea de urmat: Statele Unite şi Rusia sunt în dezacord cu privire la viitorul preşedintelui sirian Bashar al-Assad; Arabia Saudită şi Iranul sunt blocate într-un conflict geopolitic şi religios în regiune, având Siria în punctul zero; Rusia şi Turcia sunt într-un dezacord puternic în probleme tactice şi strategice; şi aşa mai departe“, a explicat Stavridis într-un comentariu apărut în publicaţia Foreign Policy.

Potrivit fostului oficial NATO, această decizie comportă multe riscuri, inconveniente şi complicaţii, fiind în general evitată de comunitatea internaţională.

„Unii observatori au aruncat o privire iniţială la o eventuală împărţire, care ar include probabil o regiune alawită în jurul Damascului, mergând până la mare şi condusă de regimul Assad sau de urmaşii săi. Ar cuprinde de asemenea o porţiune centrală care, să sperăm, ar fi condusă de un regim sunnit moderat, în mod evident după înfrângerea Statului Islamic şi a diferitelor facţiuni Al-Qaida. În cele din urmă, iar acesta este aspectul cel mai controversat, ar putea include o enclavă kurdă în est. Evident, abordarea vizând o împărţire ar putea varia de la o dezmembrare totală a ţării (foarte asemănător cu fragmentarea Iugoslaviei după moartea mareşalului Iosip Tito), la un sistem foarte federal precum în Bosnia după Acordurile de la Dayton, sau la un model slab, dar oarecum federativ, precum în Irak“, a continuat James Stavridis.

În opinia sa, există inconveniente care trebuie măsurate şi contrapuse potenţialului de ajungere la o soluţie negociată.

„Împărţirile, în general, stabilesc precedente nefaste şi sunt atrăgătoare pentru minorităţile mici, lipsite de drepturi din diverse zone de pe glob, alimentând alte scenarii potenţiale de haos. Ele sunt şi dificil de negociat, necesitând o cunoaştere în detaliu a terenului uman într-un stat eşuat şi stabilind compromisuri complexe care adesea nu mulţumesc pe nimeni şi pot sădi seminţele unor conflicte viitoare“, a subliniat el.

În pofida aspectelor negative, el consideră totuşi că împărţirile pot fi folosite cu bune rezultate pentru a muta părţi combatante în zone opuse ale câmpului de luptă.

„Pentru o populaţie care este deja în proporţie de aproape 50% strămutată, sincer, nu este mare lucru de pierdut. O împărţire ar putea oferi o şansă de a pleca dintr-o tabără de refugiaţi sau de a evita o călătorie lungă şi periculoasă către un stat de azil; în esenţă, (este vorba despre) crearea «zonelor sigure», pe care comunitatea internaţională trebuie încă să le instituie“, a mai declarat fostul oficial al NATO în Foreign Policy, potrivit Agerpres.

Această opinie a fost exprimată în contextul în care, potrivit Reuters, puterile implicate în soluţionarea conflictului din Siria iau în calcul federalizarea acestei ţări din Orientul Mijlociu. Ideea a fost avansată la sfârşitul lunii de către Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

Noi negocieri la Geneva

Vineri, opoziţia siriană a anunţat că va participa la negocierile care vor fi reluate luni, la Geneva, sub egida Naţiunilor Unite, dar şi-a exprimat scepticismul în privinţa şanseloe de succes, relatează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.

„Şansele de succes nu prea există, întrucât regimul Bashar al-Assad pregăteşte o nouă escaladare militară şi terestră în perioada următoare“, a transmis opoziţia siriană.

Alegeri prezidenţiale în 2017

Potrivit emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, alegeri prezidenţiale urmează să aibă loc în Siria în 18 luni.

Calendarul alegerilor din Siria va fi discutat luni, a declarat oficial ONU pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, care nu este valabil şi în cazul organizaţiilor jihadiste Statul Islamic şi Frontul Al-Nusra, aripa din Siria a reţelei teroriste Al-Qaeda.

Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în conflictul sirian, izbucnit în martei 2011, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite