Economia Venezuelei, din rău în mai rău: principalul producător de bere al ţării a suspendat producţia în toate fabricile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care produce 80% din berea consumată în Venezuela a suspendat activitatea la ultima din cele patru fabrici ce rămăsese activă, în urma unei dispute cu guvernul asupra accesului la valută, informează Reuters.

După ce a reuşit „performanţa” de a rămâne fără bani pentru a-şi tipări propria bancnotă, guvernul Venezuelei a primit încă o lovitură din partea sectorului privat: Empresas Polar, principalul producător de bere al ţării şi cea mai mare companie privată din ţara sud americană, a anunţat suspendarea producţiei pe termen nelimitat începând de vineri, invocând o dispută cu guvernul asupra accesului la monede străine.

Compania a luat măsura în urma refuzurilor repetate ale guvernului de la Caracas de a-i permite să utilizeze dolari americani pentru a importa malţ de orz, din cauza regulilor stricte de schimb valutar impuse de preşedintele Nicolas Maduro în încercarea de a rezolva problemele economice grave ale ţării.

Empresas Polar suspendase deja activitatea de producţie la trei din cele patru fabrici din ţară, iar vineri dimineaţă a întrerupt producţia şi la ultima fabrică folosită, din oraşul San Joaquin.

Măsura reprezintă încă o lovitură pentru economia muribundă a statului sud-american, în care berea rămăsese unul dintre puţinele produse de larg consum din sectorul privat accesibil populaţiei la scară largă. Conform unui studiu Bonial din 2014, Venezuela se afla între primele 10 ţări din lume în ceea ce priveşte consumul anual de bere, cu 85,5 litri consumaţi pe cap de locuitor.

Guvernul de la Caracas a acuzat deseori producătorul de bere că exagerează nevoia accesului la dolari americani şi că poartă un „război economic” susţinut de Statele Unite pentru subminarea socialismului în Venezuela. Oficiali guvernamentali au făcut în repetate rânduri aluzii la averea patronului companiei, Lorenzo Mendoza, spunând că acesta ar trebui să-şi folosească banii ascunşi în offshore-uri dacă are nevoie neapărată de dolari.

În cursul acestei săptămâni, preşedintele Maduro a ameninţat că va confisca fabricile deţinute de companii private care au suspendat producţia, într-o aluzie la ameninţările producătorului de bere.

„Orice fabrică închisă va fi recuperată, este o crimă gravă împotriva producţiei” a declarat preşedintele socialist.

Economia Venezuelei a fost cea mai grav lovită de scăderea preţului mondial al petrolului duin ultimii ani, rezultând într-o creştere dramatică a inflaţiei, care anul acesta ar putea ajunge aproape de 500%, conform Fondului Monetar Internaţional, iar în 2017 ar urma să treacă de 1.600%.

În aceste condiţii, preşedintele Nicolas Maduro a încercat să introducă diverse politici de restricţionare a schimbului valutar pentru a stabiliza moneda naţională, bolivarul, care nu au avut însă efecte vizibile asupra crizei financiare din ţara sud-americană. Populaţia ţării suferă de lipsuri severe ale produselor de bază, în special medicamente, produse de igienă şi în unele zone chiar alimente, precum şi întreruperea deasă a alimentării cu energie electrică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite