De ce nu mai sunt la modă focurile de artificii la cumpăna dintre ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focurile de artificii au fost anulate în capitala Australie, Canberra din cauza riscului de inundaţii
Focurile de artificii au fost anulate în capitala Australie, Canberra din cauza riscului de inundaţii

Criza climatică lasă îi lasă pe amatorii de spectacole pirotehnice din mai multe locuri de pe glob fără focurile de artificii cu care în mod obişnuit era întâmpint noul an.

Capitala Australiei, Canberra, a anulat spectacolul de artificii de Anul Nou din cauza riscului crescut de incendii de vegetaţie, informează luni agenţia Xinhua.Deşi petardele aprinse în noaptea de Anul Nou sunt în continuare foarte populare în Germania, preocupările care vizează schimbările climatice au determinat mai mulţi distribuitori să retragă anul acesta artificiile de pe rafturile magazinelor.

Teritoriul Capitalei Australiene (ACT) a impus o interdicţie totală de foc până miercuri în condiţiile în care sunt prognozate temperaturi ce ar putea depăşi 35 de grade Celsius, atât luni cât şi marţi, ultimele două zile din 2019.

Mai multe evenimente au fost planificate pentru ziua de marţi în Canberra, începând cu ora 21:00. Dintre acestea, spectacolul de artificii de la miezul nopţii a fost anulat, duminică, prin dispoziţia comisarului Georgeina Whelan din cadrul Agenţiei pentru Situaţii de Urgenţă din ACT.

„Este o decizie prudentă pentru noi să nu continuăm cu artificiile în ACT“, a declarat Whelan, duminică, în faţa jurnaliştilor.

Mii de persoane urmau să se îndrepte către cartierul central de afaceri din Canberra (CBD) pentru a urmări artificiile, însă Whelan a explicat că riscul este prea mare. „Avem mii de locuitori din ACT care se duc în puncte de observaţie din jurul Canberra, cum ar fi Mount Ainslie, Black Mountain, Mount Pleasant şi Red Hill“, a spus ea. „Având în vedere că în aceste puncte de observaţie accesul este foarte limitat, la fel şi posibilităţile de evacuare, dar şi faptul că iarba din zonele respective este uscată, ceea ce m-a preocupat cel mai mult a fost riscul de incendiu asociat cu acestea“, a explicat Whelan.

Şi celelalte evenimente planificate pe lângă spectacolul de artificii riscă să fie anulate din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a calităţii slabe a aerului determinată de incendiile din apropiere.

Peste un sfert de milion de persoane au semnat o petiţie online pentru anularea celebrului spectacol de artificii din Sydney de Revelion şi donarea banilor alocaţi evenimentului locuitorilor afectaţi de incendiile masive de vegetaţie, în continuare active în apropierea metropolei australiene. Sydney este primul oraş mare din lume care sărbătoreşte Anul Nou, iar evenimentul este urmărit de milioane de spectatori.

Într-un comunicat emis la data de 18 decembrie în care autorităţile explică de ce nu vor anula spectacolul de artificii se precizează că evenimentul aduce 130 de milioane de dolari australieni la bugetul statului New South Wales, a cărei capitală este Sydney. „Ar strica planurile a zeci de mii de oameni care vin în Sydney din toată ţara şi de peste mări, care au rezervat hoteluri şi restaurante pentru a urmări artificiile", se arată în comunicat. Autorităţile au adăugat că anularea spectacolului de artificii ar afecta mediul de afaceri din Sydney.

Primarul din Sydney, Clover Moore, a respins la rândul său solicitarea motivând că banii au fost deja cheltuiţi pentru organizarea spectacolului de artificii.

Capitala ţării, Canberra, a ridicat în weekend alerta de incendii la nivel sever şi a emis o interdicţie totală privind aprinderea focurilor în condiţiile în care temperaturile au ajuns sâmbătă la 38 de grade Celsius. Se preconizează că riscul de incendii de vegetaţie va creşte la începutul acestei săptămâni în condiţiile în care temperaturile vor urca la 43 de grade Celsius în vestul Sydney, potrivit Biroului de Meteorologie.

Deşi petardele aprinse în noaptea de Anul Nou sunt în continuare foarte populare în Germania, preocupările care vizează schimbările climatice au determinat mai mulţi distribuitori să retragă anul acesta artificiile de pe rafturile magazinelor, a precizat vineri presa locală, informează AFP.

"Focurile de artificii durează o oră, dar ne dorim să protejăm animalele şi să beneficiem de aer curat timp de 365 de zile în fiecare an", a declarat Uli Budnik, directorul reţelei de supermarketuri Rewe, din regiunea Dortmund, care a sistat vânzarea de artificii, potrivit agenţiei de presă DPA.

Lanţul Edeka, rivalul şi liderul de piaţă, a luat aceeaşi decizie pentru magazinele care fac parte din franciza sa.

Hornbach, unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine de bricolaj din ţară, a anunţat luna trecută că anul acesta este prea târziu să sisteze comenzile, dar că va interzice comercializarea materialelor pirotehnice începând cu 2020.

Bauhaus, un lanţ de magazine din acelaşi domeniu, şi-a anunţat intenţia de a regândi oferta de focuri de artificii începând cu anul viitor ''pentru a ţine cont de mediu''.

"Sperăm să vedem o schimbare în societate, iar oamenii să cumpere mai puţine rachete de artificii şi petarde anul acesta", a precizat pentru DPA Juergen Resch, directorul organizaţiei ecologiste germane DUH.

Focurile de artificii de Anul Nou în Germania degajează circa 5.000 de tone de particule fine în atmosferă într-o singură noapte, echivalentul a circa două luni de trafic rutier, potrivit agenţiei federale pentru mediu UBA.

Particulele fine de praf eliberate în atmosferă sunt considerate nocive pentru sănătate umană şi animală.

Astfel, numeroase metropole germane au instalat zone în care focurile de artificii sunt interzise, în scopul protejării mediului şi din motive de siguranţă.

Cererea rămâne însă ridicată, iar germanii urmează să cheltuiască anul acesta 133 de milioane de euro pe articole pirotehnice cu ocazia Anului Nou, la fel de mult ca anul precedent, potrivit Federaţiei sectorului pirotehnic (VPI).

Magazinele de tip discount Aldi şi Lidl, asemenea lanţului de supermarketuri Real, deţinut de Metro, şi-au exprimat intenţia de a continua să distribuie articole pirotehnice.

Un segment bine reglementat în Germania, comerţul cu rachete de artificii, petarde şi alte materiale pirotehnice atinge cele mai ridicate vânzări în ultimele trei zile lucrătoare ale anului.

Un sondaj YouGov publicat vineri arată că 57% dintre germani ar fi de acord cu interzicerea vânzării de materiale pirotehnice, dar 84% spun că aşteaptă cu nerăbdare focurile de artificii care vor lumina cerul în noaptea de marţi spre miercuri. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite