Compromis rar în Consiliul de Securitate al ONU asupra celui mai recent tir de rachetă al regimului de la Phenian

Compromis rar în Consiliul
de Securitate al ONU asupra celui mai recent tir de rachetă al regimului de la Phenian

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU FOTO Captură de ecran RT

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat joi, în urma unui compromis rar cu Rusia, o rezoluţie ce condamnă în mod ferm cel mai recent tir de rachetă al Coreei de Nord şi în care ameninţă cu noi sancţiuni regimul stalinist de la Phenian condus de Kim Jong-un, informează vineri AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate condamnă în unanimitate „comportamentul profund destabilizator“ al Phenianului şi îi cer să „nu mai efectueze alte teste nucleare“.

„Activităţile ilegale cu rachete“ nucleare şi balistice ale Coreei de Nord „au dus la escaladarea considerabilă a tensiunilor în regiune şi dincolo de ea“, semnalează organismul executiv al ONU.

De asemenea, Consiliul de Securitate ameninţă că va lua „mai multe măsuri importante, inclusiv sancţiuni“, pentru a oblinga regimul de la Phenian să-şi abandoneze programele de înarmare, interzise de ONU.

Semn al unei severităţi crescute, rezoluţia menţionează în mod explicit „sancţiuni“, în timp ce textele precedente evocă doar „măsuri suplimentare“ împotriva Coreei de Nord.

„Dacă va trebui să luăm în calcul sancţiuni şi alte acţiuni, o vom face“, a declarat ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, la finalul votului.

Membrii Consiliului au validat textul după ce Rusia a obţinut să fie subliniat în acesta necesitatea de a fi găsită o soluţie „prin dialog“.

După tirul de rachetă eşuat duminică, Rusia a blocat un prim proiect de rezoluţie, care a primit cu toate acestea acordul Beijingului, marele aliat al Phenianului.

Reprezentantul Rusiei la ONU, Piotr Ililciov, a negat joi orice blocaj şi a acuzat Statele Unite că a oprit discuţiile într-un „mod abrupt“.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească la 28 aprilie cu privire la Coreea de Nord, sub preşedinţia prin rotaţie a Statelor Unite, care vor fi reprezentate cu această ocazie de secretarul de Stat Rex Tillerson.

Nicio rezoluţie nu este prevăzută în timpul acestei reuniuni, însă Statele Unite şi aliaţii lor ar trebui să profite de aceasta pentru a face presiune asupra Chinei, pentru ca aceasta să-şi influenţeze la rândul său vecinul nord-coreean.

Consiliul de Securitate a impus deja şase serii de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, dintre care două anul trecut, ce vizau reducerea veniturilor pentru regimul comunist de la Phenian.

Coreea de Nord încearcă să se doteze cu rachete intercontinentale cu rază lungă de acţiune, capabile să lanseze încărcături nucleare asupra Statelor Unite. Regimul comunist a efectuat deja cinci teste nucleare, dintre care două anul trecut.

citeste totul despre: