Cât de bune sunt suplimentele alimentare
0Te simţi obosit şi fără vlagă, iar colegul de serviciu şi-a luat liber tocmai când era mai mult de lucru? Te gândeşti că un supliment nutriţional îţi va da un pic de energie? S-ar putea să nu ai dreptate. Află când este bine să apelezi la vitaminele la cutie şi care sunt riscurile folosirii lor frecvente.
Vitaminele ne menţin tineri
Până la urmă, de ce atâta vâlvă în jurul vitaminelor și mineralelor? De ce trebuie să ne asigurăm în permanentă că nu ducem lipsă de ele? Cunoscute sub denumirea generică de "antioxidanţi”, acestea luptă împotriva produșilor nocivi rezultaţi în urma proceselor normale din corp. Dacă acești produși ar fi lăsaţi să-și facă de cap, atunci am arăta și ne-am simţi la 30 de ani ca la 50. Ţesuturile ar îmbătrâni prematur sub asaltul substanţelor nocive și bolile ne-ar pândi în orice moment.
Gustos şi sănătos
Deși organismul are o nevoie atât de mare de antioxidanţi, este incapabil să-i producă singur. De aceea, îi ia din alimentaţie. De exemplu, un pumn de legume verzi și 100 de grame de carne pe zi îţi asigură necesarul de fier. Un pumn de fructe oleaginoase (nuci) îi dă pielii tale vitamina E necesară pentru a deveni elastică, în timp ce o felie de pâine cu unt sau o salată de morcovi oferă atâta vitamina A câtă este nevoie într-o zi. Fructele și legumele colorate (roșii, afine sau morcovi) au cel mai mare conţinut de minerale și de vitamine.
Ginseng, complex de vitamine, Ginkgo biloba … Au denumiri științifice, cât să te facă să crezi că toată oboseala va dispărea. Specialiștii te avertizează să nu cazi în capcana suplimentelor care pot înlocui orice. Mesele peste care sari în mod regulat rămân pierdute.
Niciun complex de vitamine nu-ți va aduce în organism nutrienții de care ai nevoie. Studiile arată că organismul asimilează mult mai bine vitaminele și mineralele din alimente decât din flacoane frumos ambalate. Medicii au o vorbă: ”vitamine la pachet în lunile cu r”: octombrie, noiembrie, decembrie…
Înseamnă lunile în care corpul este suprasolicitat de frigul de afară și vitregit de lumina puternică din sezonul cald (care ajută organismul să producă vitamina D). Această indicație este adaptativă. Reușești să iei tot ce trebuie din alimentație și te simți bine? Atunci la ce bun să dai banii pe pastile doar preventiv, te întreabă chiar specialiștii.
Recomandate suprasolicitaţilor, nu pofticioşilor
Nu lua suplimente dacă tu consideri că ești obosit. Sau, mai rău, doar pentru că a venit perioada rece. Lasă doctorul să decidă pentru tine! Dacă organismul nu mai poate face față stresului de zi cu zi, atunci specialistul îți va recomanda o porție de pilule energizante, alături de analize care să descopere adevărata cauză a stării tale.
De obicei, vitaminele concentrate în pastile se recomandă femeilor însărcinate, vârstnicilor, persoanelor în convalescență sau celor care fac eforturi foarte mari, fie intelectuale, fie fizice. Copiii care fac un efort fizic și intelectual obișnuit, dar se simt mai mereu obosiți, nu trebuie ”îndopați” cu pastile. Vitaminele pot ascunde adevăratul vinovat pentru starea de oboseală permanentă.
Vitaminele în exces scurtează viaţa
O cercetare realizată anul acesta de oamenii de știință danezi de la Universitatea din Copenhaga arată că suplimentele folosite în mod obişnuit au efect contrar scopurilor lor: în loc să prelungească viața, o scurtează. Rezultatele cercetării au făcut referire la betacarotenoizi (precursorii vitaminei A) și vitaminele A și E.
Dacă betacarotenoizii cresc riscul scurtării vieții cu șapte la sută, vitamina E amplifică acest risc cu patru la sută, iar vitamina A cu 16 la sută. Explicația: prin eliminarea radicalilor liberi din organism (particule din mediul poluat care ne fac rău), suplimentele dau peste cap mecanismul natural de apărare a corpului.
Specialistul nostru
Dr. Carol Stanciu
medic primar
Organismul sănătos își ia din alimentaţie tot ce are nevoie. Doar la eforturi deosebite se pot lua astfel de suplimente, dar neapărat cu acordul medicului. Dacă o persoană se simte obosită sau fără vlagă nu este o idee să ia direct suplimente naturale. Lipsa poftei de mâncare sau oboseala poate ascunde diverse afecţiuni.
De asemenea, nu este o idee tocmai bună să sară peste mese și să încerce să suplimenteze lipsa mâncării cu tot felul de vitamine și de minerale. Își pun speranţe în niște substanţe care nu sunt făcute pentru a înlocui o alimentaţie echilibrată.
De unde iei nutrienţi naturali
Vitamina A (bună pentru vedere, mai ales pentru cea nocturnă) - ficat, fructe și legume portocalii (morcov, piersică), legume închise la culoare (spanac)
Complexul vitaminic B (energizează organismul) - cereale integrale, pește, ouă, lapte, carne, fasole și mazăre
Vitamina C (stimulează imunitatea) - citrice, ardei, măceșe, varză, roșii
Vitamina D (ajută la asimilarea calciului) - lapte, cereale, pește, ficat, ouă
Vitamina E (reface ţesuturile) - sardine, nuci, seminţe
Vitamina K (ajută la coagularea sângelui) - broccoli, soia, produse lactate, legume verzi
Calciul (întărește oasele) – lapte, brânză, somon, sardine, legume verzi
Fierul (ajută la transportul oxigenului din plămâni în restul corpului) – carne roșie, fructe uscate, cartofi copţi în coajă, ouă, ton
Potasiul (ajută mușchii și sistemul nervos să funcţioneze) – banane, broccoli, roșii, cartofi în coajă, fructe uscate
Zinc (oferă imunitate) – carne de porc sau de vită, fasole, mazăre și alune
Este bine să mai ştii...
Studiile au dovedit că mămicile care iau acid folic și fier în timpul sarcinii au un risc mai mic de a avea copii cu malformaţii.
Oboseala permanentă poate ascunde o boală gravă, talasemia, caracterizată prin incapacitatea organismului de a asimila fier din alimentaţie.
Porţie de energie pentru bunici
La vârsta a treia, alimentaţia ar trebui regândită, deoarece corpul nu-și mai adună tot ce îi trebuie din alimentaţie. Cum îl ajuţi? Primul pas: diversifică-ţi și mai mult dieta, ca să te asiguri că ai parte de toate elementele hrănitoare din natură. Doctorul îţi va stabili un program nutriţional combinat cu suplimente nutritive.
La această vârstă, problema este că foarte multe complexe vitaminice conţin ingrediente active care interacţionează cu alte medicamente. De exemplu, vitamina E, ginkgo biloba (un supliment natural) sau aspirina au același efect: subţiază sângele. Combinarea acestor medicamente poate duce la apariţia hemoragiilor interne. De asemenea, nu uita să renunţi la orice supliment cu două-trei săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.
Dacă organismul tău este mult prea slăbit pentru a lupta singur cu elementele nocive din mediu, medicul de familie va decide să-ţi dea suplimente alimentare. Pe piaţă, există o serie de suplimente nutritive, care conţin fie vitamine și minerale, fie diferite extracte din plante, aminoacizi sau enzime. Modul de administrare diferă, în funcţie de modul de prezentare: pastile, pudră, batoane sau băuturi.
Dacă iei pastile, cel mai bine ar fi să le înghiţi, nu să le mesteci. Majoritatea suplimentelor sub formă de pilulă au un strat care le protejează de sucurile gastrice din stomac, pentru ca substanţele active să aibă timp să fie eliberate în organism.
Odată distrusă această peliculă, substanţele active vor fi eliberate toate odată, iar organismul nu le va putea asimila. În aceeași ordine de idei, nu lua niciodată suplimente pe stomacul gol, pentru că nu se vor asimila în corp, ci se vor fi eliminate imediat din organism.
Este cazul mai ales al vitaminelor B și C, care se dizolvă în apă. Vitaminele A, D, E și K pot fi stocate în organism până la 24 de ore. Acasă, păstrează-le în cutia din comerţ, într-un loc întunecos și rece, cum este frigiderul. Altfel, toate ingredintele active își vor pierde din putere.
Ce opţiuni ai
Tratamentul cu Ginkgo Vasal crește durata de viaţă și întârzie procesele degenerative ale îmbătrânirii cerebrale. Extractele naturale de Ginkgo biloba, salcie și seleniu organic sunt recomandate pentru stimularea activităţii cerebrale și ameliorarea tulburărilor circulatorii. Preţ: 39 lei, farmaciile HelpNet- în noiembrie, la cumpărarea unui flacon, mai primești un cadou.
Omegactive este combinaţia ideală de acizi grași monosaturaţi (Omega 7 și Omega 9) și polisaturaţi (Omega 3 și Omega 6), extrem de utili în metabolismul corpului tău, în prevenirea afecţiunilor cardiace și creșterea sistemului imunitar. Preţ: 33 lei
Multi-tabs Omega 3 pentru copii - produsul, special creat pentru copiii aflaţi în perioada de dezvoltare, conţine acizi grași esenţiali din ulei de pește, fără gust de pește. Muti-tabs Omega 3 KIDS joacă un rol esenţial în dezvoltarea sistemului nervos, crescând puterea de concentrare și capacitatea de învăţare a copiilor. Se găsește sub formă de comprimate masticabile cu aromă plăcută de coacăze negre și cireșe. Preţ: 30 lei, farmaciile 2NA Farm
Datorită asocierii dintre Propol Pur (extract natural de Propolis cu concentraţie ridicată de flavonoizi) și Echina2-LMF (extract liofilizat multifracţionat din rădăcină de Echinacea pallida), ImmunoMix capsule asigură substanţe funcţionale care ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului. Preţ: 35 lei
Atenţie, combinaţii periculoase!
Anumite suplimente, în combinație cu alte tratamente, pot avea efecte dezastruoase pentru sănătate, dacă nu chiar letale, te avertizează specialiștii. Nu combina niciodată calciul cu medicamentele pentru inimă, de tipul digoxinei, și evită să iei în același timp suplimente pe bază de magneziu cu antiacide pentru stomac (pentru gastrită) care conțin același mineral. Suplimentele devin periculoase dacă sunt luate cu puțin timp înainte sau după operație.
De asemenea, este mai mult decât indicat să–i spui doctorul care urmează să-ți prescrie un tratament că iei deja suplimente naturale.
Pe de altă parte, când medicul consideră că este cazul să te vitaminizezi, atrage-i atenția că urmezi un anumit tratament sau ai o anumită condiție. De exemplu, studii anterioare au arătat că fumătorii care iau în exces vitamina E riscă să facă tumori maligne.
Specialistul nostru
Dr. Ciprian Constantin
medic rezident diabet, nutriţie și boli metabolice, Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă
La începutul perioadei reci sunt încă disponibile numeroase legume și fructe ce pot asigura cu succes o raţie alimentară zilnică pentru care să nu fie nevoie de suplimentare. Este o practică relativ curentă consumul de suplimente nutritive toamna și iarna, dar nu are suport știinţific.
Suplimentele nutritive ar trebui luate când aportul zilnic nu reușește să acopere valorile minime recomandate, când organismul este supus unui stres (chirugical, boală, etc.) și medicul recomandă suplimentarea dietei sau când te refaci după un episod de boală. Sunt și persoane cu nevoi speciale.
De exemplu, persoanele alcoolice au un metabolism crescut de vitamina B. În funcţie de eventualele deficienţe, ţi se va recomanda un supliment ”ţintit”. Nu există un supliment nutriţional cel mai indicat.