Campania din Gaza, maşină de tocat bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul din Gaza  ar putea costa economia israeliană aproape 1% din PIB, susţine un fost director al Trezoreriei israeliene .

Muntele Măslinilor din Ierusalim, sau Parcul Naţional Qumran, de pe malul Mării Moarte, sunt barometre ale industriei turismuluic israelian, acestea fiind cele mai vizitate locuri din Ţara Sfântă. Cu toate acestea, cele două obiective au fost vizitate, luna trecută, doar de un sfert din numărul turiştilor de anul trecut. Ghizii, şoferii de taxi, propretarii de restaurante şi de hoteluri ridică ochii spre cer, când îi intrebi despre cum merg afacerile lor. La Tel Aviv, hotelurile, de obicei pline în lunile de vară, sunt Acum pline doar la  30% din capacitate.

Activitatea economică, la relanti

Turismul nu este singurul sector care suferă din cauza conflictului militar din Gaza . Un fost director general al Trezoreriei israeliene, Doron Cohen, a calculat că războiul ar putea costa economia israeliană între 8 şi 10 miliarde de şekeli (între 1,17 şi 2,16 miliarde de euro), adică o pierdere între 0,75 % şi 1% din PIB-ul Israelului, dacă va dura trei săptămâni, dar operaţiunea a ajuns la aproape o lună şi binenţeles şi costurile vor creşte.

Asociaţia Producătorilor israelieni au anunţat că prejudiciul în buzunarul aomenilor de afaceri cauzat de pagubele provocate de rachetele trase de Hamas se ridică până acum la peste 74,6 milioane de euro, iar activitatea economică este la relanti.

Cheltuielile cu apărarea au crescut brusc

Dar la aceasta se adaugă costurile bugetare pentru operaţiunea militară propriu-zisă, care s-ar ridica, potrivit estimărilor guvernamentale la peste 650 de milioane de euro. Această creştere bruscă a bugetului militar cu 58, 4 miliarde de şekeli (12,6 miliarde de euro) - se datorează în principal mobilizării a peste 65.000 de rezervişti. Costurile suplimentare vin şi din funcţionarea sistemului antirachetă „Iron Dome“.

Cisiordania victimă colaterală, Gaza, devastată

Consecinţele economice afectează şi Cisiordania. Fluxurilor de mărfuri au tranzitează greu prin Israel şi Iordania, iar numeroase firme din Cisiordania conlucrează cu companii israeliene. Prin urmare, o criză economică în Israel va avea în mod inevitabil consecinţe şi în Cisiordania.
 
Dar pierderile din Cisordania sunt incoparabile cu cele din Fâşia Gaza, controlată de Hamas. De când a început ofensiva israeliană foarte puţine activităţi economice se mai desfăşoară acolo, infrastructura şi multe locuinţe au fost distruse.

Statele Unite au anunţat că vor acorda 47 de milioane de dolari de dolari pentru civilii palestinieni din Gaza. Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională lucrează la un plan de redresare economică a zonei, cu condiţia ca banii să nu ajungă în buzunarele  Hamas.
 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite