Bucurie printre credincioşii cubanezi: Cuba deschide prima sa biserică nouă, de la revoluţia de acum 60 de ani
0Enoriaşii cubanezi şi-au şters lacrimile şi i-au mulţumit lui Dumnezeu pentru că prima biserică romano-catolică construită de la Revoluţia Cubaneză din 1959 încoace şi-a deschis porţile, sâmbătă.
„Să vedem această lucrare finalizată e ca şi cum am ieşi din întuneric şi am pătrunde în lumină,” a spus părintele Cirilo Catro, preotul cubanez care a supravegheat construirea bisericii. „Ştiam că avea să se întâmple într-o bună zi.”
Faptul că guvernul comunist a permis construirea unei noi biserici, cu alte două programate, reprezintă o nouă piatră de hotar în relaţia dintre stat şi religia organizată, care este într-o continuă evoluţie.
Imediat după ce Fidel Castro a preluat puterea în 1959, guvernul său revoluţionar a luat măsuri împotriva religiei. Castro credea că Biserica Catolică era o ameninţare periculoasă pentru statul ateu care trebuia să devină Cuba. Revoluţia a închis toate şcolile parohiale, a trimis preoţii în tabere de reeducare şi a făcut din religia organizată una subterană.
Însă după prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991, Fidel Castro a încercat să rupă izolarea care învăluia Cuba prin invitarea Papei Ioan Paul al II-lea pe insulă. Crăciunul a fost restabilit ca sărbătoare în Cuba şi treptat, oamenii credincioşi spuneau că nu se mai tem să se închine în public.
În 2014, preşedintele cubanez de atunci, Raul Castro, i-a mulţumit în mod public Papei Francisc, pentru că a ajutat negocierile secrete care au dus la refacerea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite. La scurt timp după aceea, au început lucrările pentru construirea bisericii din Sandino.
„Este un nou templu, însă oamenii sunt biserica”
Pentru a construi noua clădire, aproape 100.000 de dolari au fost strânşi de Biserica romano-catolică St. Lawrence din Tampa, ân contextul în care Miami are una dintre cele mai mari comunităţi de cubanezi din Florida.
„În Statele Unite, cu 90.000 de dolari nu poţi face nimic, dar aici da,” a spus părintele Ramon Hernandez, care a părăsit Cuba pentru a ajunge în Tampa în 1980 şi care s-a reîntors în Cuba pentru a participa la deschiderea noii biserici.
„Toţi oamenii vor să ajute, inclusiv oameni care nu sunt chiar practicanţi, dar vor să ajute,” a mai spus el de eforutirle depuse pentru a strânge fonduri în Tampa, destinate noii biserici.
Au existat dificultăţi şi în găsirea materialelor de construcţie necesare în Cuba, pentru construirea noului lăcaş de cult.
„Din ziua în care au zidit prima piatră, am privit-o cum creşte încetul cu încetul. Răbdarea a fost cea care ne-a oferit această biserică,” a spus Aleida Padron Zabala, o locuitoare din Sandino care a participat la slujba de inaugurare a bisericii, împreună cu nepoatele ei.
Lăcaşul de un galben luminos-care poate găzdui 200 de oameni-se evidenţiază printre clădirile monotone în stil sovietic, care umplu orăşelul izolat din vestul Cubei.
Înainte ca biserica să fie construită, Sandino era cunoscut pentru faptul că era un fel de Siberia cubaneză, unde oamenii acuzaţi că-i ajută pe rebelii anti-Castro la începutul anilor `60 erau trimişi pentru a trăi într-un exil intern.
În 2015, catolicii erau nevoiţi să-şi ţină slujbele într-un garaj acoperit în care încăpeau câteva zeci de persoane şi nu avea nici măcar un ventilator, potrivit CNN.
Sâmbătă, chiar înaintea începerii slujbei, muncitori trimişi de administraţia cubaneză au instalat o conexiune de internet la biserică.
„Uneori trebuie să depăşeşti multe obstacole, însă atunci ajungi la un punct unde lucrurile pot fi îndeplinite,” a spus Monseniorul Jorge Enrique Sepa, episcopul provinciei unde biserica este localizată.
„Este un nou templu, însă oamenii sunt biserica,” a adăugat el.