Ashton Carter: SUA, „profund îngrijorate“ de riscul unui conflict în Marea Chinei de Est; Rusia pune în pericol ordinea mondială
0Statele Unite sunt „profund îngrijorate“ de riscul unui „conflict“ în Marea Chinei de Est din cauza unor revendicări teritoriale emise de mai multe state din regiunea Asia-Pacific, începând de China, a afirmat sâmbătă secretarul american al Apărării, Ashton Carter. Totodată, şeful Pentagonului a dat asigurări că Washingtonul îşi va adapta „postura operaţională“ pentru a contracara orice „agresiune“ a Rusiei, care pune în pericol ordinea mondială.
El a făcut aceste declaraţii cu ocazia unui forum pe tema apărării, desfăşurat la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan, la Simi Valley, în California. Forumul Reagan privind apărarea naţională reuneşte în fiecare an zeci de personalităţi americane din domeniul militar, inclusiv oficiali politici din rândurile democraţilor şi republicanilor.
Exprimându-se la capătul unui turneu de opt zile, în cursul căruia s-a întâlnit cu omologii săi din regiunea Asia-Pacific, Carter a declarat că Statele Unite sunt „profund îngrijorate“ de „ritmul şi conţinutul revendicărilor teritoriale din Marea Chinei de Est“, relatează AFP online.
Secretarul american al Apărării s-a declarat preocupat de „perspectivele crescute de militarizare, dar şi de impactul pe care aceste activităţi îl pot avea asupra sporirii riscului efectuării unor calculi eronaţi sau producerii unui conflict între statele ce prezintă revendicări“.
China revendică drepturile asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, unde unele zone sunt de asemenea disputate de Vietnam, Malaysia, Filipine şi sultanatul Brunei.
Statele Unite au provocat nemulţumirea Chinei trimiţând pe 28 octombrie un distrugător în apropierea insulelor artificiale construite de Beijing în arhipelagul Spratlys.
Pe de altă parte, Ashton Carter a acuzat Rusia că pune în pericol ordinea mondială, evocând în acest sens incursiuni în Ucraina şi unele afirmaţii despre armamentul nuclear.
„Cel mai tulburător lucru este că zăngănitul armelor nucleare al Moscovei ridică întrebări cu privire la angajamentul liderilor ruşi faţă de stabilitatea strategică, cu privire la respectul lor faţă de folosirea armamentului nuclear şi dacă ei respectă prudenţa de care au dat dovadă liderii în perioada nucleară în ceea ce priveşte agitarea (ameninţării) armelor nucleare“, a subliniat el.
Şeful Pentagonului a precizat că Washingtonul îşi modernizează arsenalul nuclear şi investeşte în mijloace high-tech, cum ar fi dronele, bombardierele cu rază lungă de acţiune, laserele, tunurile electromagnetice şi războiul electronic. În plus, Washingtonul îşi ameliorează mijloacele de disuadare, a dat asigurări el.
„Ne actualizăm şi perfecţionăm planurile de descurajare şi apărare ţinând cont de schimbarea comportamentului Rusiei“, care „s-a angajat în acţiuni provocatoare pe mare, în aer, în spaţiu şi în mediul online“, a subliniat Ashton Carter.
El a făcut aluzie la noi mijloace militare „surprinzătoare“, adăugând că „nu le poate descrie acum“, notează AFP.