Americanii, coautori ai naşterii Statului Islamic – au adunat jihadiştii în aceeaşi puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camp Bucca, în 2008 FOTO AFP
Camp Bucca, în 2008 FOTO AFP

O închisoare americană din Irak a devenit catalizatorul grupării teroriste Statul Islamic, din cauză că extremiştii deţinuţi acolo au avut timpul necesar să plănuiască împotriva Statelor Unite ale Americii. Între 2003 şi 2009, se estimează că peste 100.000 de bărbaţi au trecut prin Tabăra Bucca, foarte mulţi dintre ei fiind radicalizaţi acolo.

Între 2003 şi 2009, tabăra Bucca, o închisoare americană din Irak, a oferit şansa liderilor Statului Islamic, organizaţie care abia lua naştere, să formeze alianţe cu membri ai guvernului lui Saddam Hussein căzuţi în dizgraţie, potrivit „Daily Mail“.

Tabăra era separată în secte, iar militanţii şi-au impus propria versiune a legii sharia, îndoctrinând pe mulţi dintre cei care, mai târziu, au devenit membri SI. Printre cei deţinuţi la Bucca se numără şi Abu Bakr al-Baghdadi, actualul lider al organizaţiei teroriste. El a fost eliberat în 2009. 

Camp Bucca – centru de recrutare şi antrenament pentru jihadişti

„Nu vezi niciodată atâta ură câtă am văzut pe faţa acestor deţinuţi“, îşi aminteşte Mitchell Gray, fost gardian al închisorii Bucca. „Când spun că ne urau, vreau să zic de fapt că ne-ar fi ucis într-o clipă dacă ar fi avut ocazia. Când am ajuns acolo, i-am spus ofiţerului cu care eram că, dacă ar putea, ne-ar rupe capul de pe umeri şi ne-ar bea sângele“, povesteşte bărbatul de 48 de ani despre cei 26.000 de deţinuţi care erau la Bucca când a sosit acolo.

Tabăra, numită după Ronald Bucca, un pompier din New York care a murit în timpul atacurilor din 11 septembrie 2001, poate că a fost înfiinţată cu intenţii bune, însă a sfârşit prin a intensifica ura pentru America, fapt care va uni grupările de radicali de acolo.

Într-un editorial „New York Times“, Andrew Thompson şi Jeremy Suri susţineau că SUA au făcut greşeli semnificative în modul în care au gestionat Bucca. „Înainte de detenţie, Al-Baghdadi şi alţii erau radicalişti violenţi, care intenţionau să atace America. Timpul petrecut în închisoare a adâncit extremismul şi le-a oferit oportunităţi pentru a-şi mări rândurile“, se arată în editorial.

Teste pentru extremism – revista Maxim

De exemplu, la Bucca, cele mai extremiste personaje erau ţinute alături de indivizi mai puţin periculoşi, mulţi dintre care nu erau vinovaţi de nicio crimă violentă. Astfel, închisoarea a devenit un fel de centru de recrutare şi de antrenament pentru teroriştii cu care se luptă acum SUA“, continuă editorialul.

Până de curând, în SUA, nu se auzise de tabăra Bucca. Centrul de detenţie din Irak care atrăsese atenţia cel mai mult era Abu Ghraib, unde abuzurile împotriva prizonierilor irakieni au atras condamnare la nivel mondial. 

La Bucca nu era niciun scandal. Acum, la şase ani după ce închisoarea a fost închisă definitiv, a devenit o parte îngrozitoare a istoriei de după războiul din Irak. „New York Post“ scrie că problemele la Bucca au început la scurtă vreme după invazia Irakului. Din cauza haosului din ţară, forţele de coaliţie au fost incapabile să deosebească între prieteni şi duşmani şi, pur şi simplu, închideau grupuri mari de militari în vârstă în Bucca.

Ştiam că printre ei sunt şi tipii răi. Întrebarea era care erau? Era un joc constant între gardieni şi deţinuţi“, a declarat şi un fost ofiţer de la Bucca, care şi-a dorit anonimatul deoarece continuă să lucreze pentru Guvernul american.

Închisoarea era separată în centre de 1.000 de deţinuţi. Americanii ştiau că cele două principale facţiuni islamiste din Irak, sunniţii şi şiiţii, nu puteau fi plasate împreună. Totuşi, nu ştiau nici că sunniţi şi extremiştii sunniţi nu pot fi plasaţi împreună, dacă vor să menţină pacea. Sunniţii extremişti au instituit legea sharia şi au radicalizat moderaţii, torturându-i pe cei care refuzau. Extremiştii tăiau limbi şi uneori le scoteau ochii victimelor lor din tabără. 

Un gardian a declarat pentru „New York Post“ că echipa din care făcea el parte devenise expertă în identificarea celor mai răi jihadişti. Ei îi puneau pe bărbaţi într-o cameră cu o revistă „Maxim“ şi cei care refuzau să se uite la ea erau plasaţi cu cei mai radicali dintre deţinuţi. 

Deşi părea o idee bună atunci, să ţină toţi extremiştii la un loc, în acelaşi mod în care, în SUA, toţi membri unei singure bande sunt ţinuţi împreună în puşcărie, s-a dovedit un dezastru pe termen lung. „Bucca nu a creat un sentiment anti-american, ci a exacerbat problema prin localizarea şi accentuarea lui“, spune şi Michael Weiss, coautorul volumului despre Statul Islamic „ISIS: În armata terorii“. „Dacă erai jihadist, Bucca a devenit locul unde trebuia să te afli“, adaugă autorul.

Complexul 6 - „Aveam atât de mult timp de plănuit!“

Cei mai violenţi deţinuţi erau plasaţi în complexul 6. Pentru că nu erau destui gardieni americani pentru a intra în acest complex, şi pentru că nu vorbeau araba, grupurile de extremişti au primit astfel posibilitatea de a-şi întări convingerile teroriste fără supraveghere. „Extremiştii aveau libertatea de a educa tinerii deţinuţi. I-am văzut dându-le lecţii folosind table de clasă pe care desenau şi explicau cum să folosească explozibile, arme şi cum să devină sinucigaşi cu bombă“, povesteşte un fost deţinut al taberei Bucca, Adel Jasim Mohammed.

Aveam atât de mult timp de pierdut, de plănuit“, spune cu mândrie şi Abu Ahmed, lider al Statului Islamic, pentru postul „Al Jazeera“. „Era mediul perfect. Am fost cu toţii de acord să ne vedem când ieşim. Modul în care ne-am regăsit a fost extrem de simplu: am scris numele şi adresele celor care contau pentru mine pe elasticul chiloţilor. Aveam numărul de telefon, satul din care proveneau“, continuă Abu Ahmed.

Al-Baghdadi a fost un deţinut-model

Liderii Statului Islamic, ca Abu Bakr al-Baghdadi, au scăpat de supraveghere la Bucca. Pentru că era un deţinut-model, Al-Baghdadi (foto dreapta) a rămas doar 10 luni în închisoare. A fost eliberat în decembrie 2004 şi considerat inofensiv pentru USA. 

La Bucca ar fi stat şi Haji Bakir, fost colonel în Forţele Aeriene ale lui Saddam Hussein. În ciuda faptului că nu era radical, în timp ce a stat în Bucca, din 2006 până în 2008, el a devenit cel care va organiza structura Statului Islamic.

Deţinuţii trebuiau respectaţi

Când am ajuns acolo, în 2008, ni s-a spus să tratăm toţi deţinuţii cu respect. Nelson Mandela petrecuse şi el timp în închisoare. Dar, în timp ce ei îl căutau pe următorul Nelson Mandela, l-au pierdut pe următorul Osama bin Laden“, adaugă Gary.

Atunci când deţinuţii au fost eliberaţi din tabără, s-au făcut foarte puţine pentru a se asigura că nu umblă liberi. Unii au fost eliberaţi simplu, în timp ce alţii au fost predaţi autorităţilor irakiene ce nu îi puteau reţine, în continuare, în închisoare, conchide „Daily Mail“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite