Acord istoric pentru Marea Caspică. Reacţiile semnatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai mult de 20 de ani de negocieri intense, preşedinţii Rusiei, Iranului, Kazahstanului, Azerbaidjanului şi Turkmenistanului au semnat duminică un acord istoric care defineşte statutul Mării Caspice.

Reuniţi în portul kazah Aktau, şefii de stat ai celor cinci ţări de la Marea Caspică s-au pus de acord asupra acestei întinderi de apă aflată într-un vid juridic de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, transmite AFP.

Gazda ceremoniei, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a salutat un „eveniment istoric“.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a felicitat la rândul său pentru o înţelegere a cărei „semnificaţie va fi epocală“.

Potrivit lui Nazarbaiev, principalele puncte ale noului acord vizează construcţia de conducte submarine pentru hidrocarburi - estimate la aproape 50 de miliarde de barili de petrol şi 300.000 miliarde de metri cubi de gaze naturale -, stabilirea cotelor de pescuit şi interdicţia oricărei prezenţe militare a unei ţări terţe în Marea Caspică.

„Marea Caspică nu aparţine decât ţărilor din Marea Caspică“, a subliniat preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Imagine indisponibilă

Ţările din jurul Mării Caspice FOTO Captură BBC

Conform Kremlinului, acordul păstrează cea mai mare parte a Mării Caspice ca zonă comună, dar împarte între cele cinci ţări resursele marine şi subacvatice.

Summitul de duminică de la Aktau a fost al cincilea de acest tip din 2002 încoace, în timp ce mai mult de 50 de reuniuni ministeriale şi tehnice au avut loc de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Turkmenistanul, o ţară destul de izolată, pare a fi mare câştigător al acestui acord. Această fostă republică sovietică din Asia Centrală bogată în hidrocarburi va putea de-acum să instaleze oleoducte în Marea Caspică şi să exporte gaz către pieţele europene via Azerbaidjan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite