Şase membri Hezbollah şi şase militari iranieni, inclusiv un general, ucişi de israelieni în raidul din Golan
0
Şase militari iranieni au fost ucişi în raidul efectuat duminică de către israelieni în partea siriană a Platoului Golan, soldat de asemenea cu şase morţi în rândul mişcării şiite libaneze Hezbollah, a declarat luni o sursă apropiată partidului şiit pentru AFP. Şi şase membri Hezbollah au fost ucişi în raidul israelian.
"Israelienii au ucis, în afară de şase membri Hezbollah, şase militari iranieni, inclusiv ofiţeri. Erau toţi într-un convoi de trei maşini", a declarat această sursă sub protecţia anonimatului.
Iranul a confirmat uciderea unui general din rândul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, în raidul efectuat duminică de către israelieni.
"Un număr de combatanţi şi forţe ale Rezistenţei Islamice, împreună cu generalul Mohammad Ali Allahdadi, a fost atacat de către elicoptere ale regimului sionist, în timpul unei vizite la Quneitra. (...). Acest general curajos şi membrii Hezbollah au căzut ca martiri", au anunţat Gardienii Revoluţiei într-un comunicat postat pe Sepahnews, site-ul lor. În comunicat nu sunt menţionaţi alţi iranieni ucişi în atac.
Generalul Allahdadi "plecase în Siria, în calitate de consilier, pentru a ajuta Guvernul şi naţiunea siriene în lupta împotriva teroriştilor takfir (apostaţi) şi salafişti", afirmă Gardienii Revoluţiei în comunicat. El "a oferit sfaturi hotărâtoare în lupta împotriva atrocităţilor şi conspiraţiilor teroristo-sioniste (vizând să schimbe) geografia Siriei", continuă aceştia.
Teheranul este principalul susţinător regional al Damascului, căruia-i furnizează un ajutor politic, economic şi militar, dar dezminte că a mobilizat trupe pe teren pentru în sprijinul armatei siriene. Iranul acuză Occidentul, Arabia Saudită, Qatarul şi Turcia că-i susţin pe rebelii sirieni şi că au favorizat, astfel, apariţia unor grupări jihadiste ca Statul Islamic (SI) şi Frontul Al-Nusra.
Şase membri Hezbollah, ucişi în raidul israelian
Şase membri Hezbollah, inclusiv un comandant militar şi un fiu al lui Imad Moughniyeh, un comandant militar asasinat în 2008, au fost ucişi duminică într-un raid israelian, în partea siriană a Platoului Golan, a declarat o sursă apropiată mişcării şiite libaneze pentru AFP.
"Şase membri Hezbollah, inclusiv comandantul militar Mohammad Issa, unul dintre cei însărcinaţi cu dosarul Irak-Siria, dar şi Jihad, un fiu al lui Imad Moughniyeh, au fost ucişi astăzi (duminică) în raidul israelian", a declarat această sursă pentru AFP.
"În timp ce efectua o inspecţie pe teren, în satul Mazraat al-Amal din (provincia) siriană Quneitra, o grupare de mujahedini din Heznbollah a fost ţinta unui raid cu elicoptere ale inamicului sionist, care a ucis mai mulţi fraţi mujahedini", afirmă Hezbollah într-un comunicat difuzat de postul Al-Manar, organul de presă al grupării.
Anterior, o sursă israeliană din domeniul securităţii a anunţat efectuarea unui raid în partea siriană a Platoului Golan, duminică, împotriva unor "elemente teroriste" acuzate că pregăteau atacuri împotriva Israelului.
Raidul a avut loc lângă Quneitra, nu departe de linia de demarcaţie dintre partea siriană a platoului şi cea ocupată de Israel, potrivit aceleiaşi surse.
Sursa israeliană, care a făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, nu a precizat identitatea ţintelor şi nici natura exactă a atacului, pe care l-ar fi pregătit. Armata israeliană a refuzat să facă vreun comentariu.
Avioane israeliene fără pilot erau prezente în zonă, tot potrivit acestei surse din domeniul securităţii.
Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a anunţat joi, pentru prima oară, că partidul său deţine din 2006 rachete iraniene de tip Fateh-110, care pot atinge întregul teritoriu al Israelului, inamicul său numărul unu.
Rebelii şi armata siriană luptă nu departe de linia de demarcaţie, iar obuze cad cu regularitate pe teritoriul ocupat de Israel, fără să fie întotdeauna clar dacă aceste tiruri sunt trase cu intenţie sau dacă este vorba despre tiruri rătăcite în cronfruntările dintre sirieni.
Israelul a decis în mai multe rânduri să riposteze, vizând baze militare siriene.
Israelul - care se aflăîn continuare, în mod oficial, în stare de război cu Siria - ocupă din 1967 aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, o suprafaţă pe care a anexat-o. Această decizie nu este recunoscută de către comunitatea internaţională. Aproximativ 510 kilometri pătraţi din platou au rămas sub controlul sirian.