Cum au reuşit francezii să le sufle nemţilor şi britanicilor „contractul secolului”
0India va cumpăra 126 de avioane de vânătoare de la concernul francez Dassault Rafale la un preţ cu 22% mai mic decât cele Typhoon Eurofighter. Dar nu doar costul contează. New Dehli vrea să întărească astfel un parteneriat industrial cu Parisul în domeniul energiei nucleare civile şi a submarinelor. Nemţii şi britanicii însă nu se dau bătuţi.
Catalogată de presă drept, „contractul secolului”, tranzacţia este „legată de un pachet industrial solid”. „Alegerea unui avion de luptă este în primul rând o opţiune geopolitică. Contractul nu se limitează doar la avioanele propriu-zise”, explică Christophe Menard, analist la Kepler Cepital Markets, citat de cotidianul francez Le Monde. „ Pentru a face faţă Chinei, care investeşte mult în armamente aeriene şi navale, India trebuie să investească în aceleaşi sectoare”, explică un specialist în aviaţie sub protecţia anonimatului bătaia mai lungă a contractului. El susţine că India cheltuieşte încă de trei ori mai puţin decât China pentru apărare, în ciuda bugetului său anual de 36 de miliarde de euro.
În prezent negocierile exclusive dintre Franţa şi India au început, dar se cunosc puţine detalii legate de contract. Sigur este că Dassault va crea mii de locuri de muncă în India, primele 18 avioane de luptă urmând să fie livrate în următorii trei ani, iar restul de 108 să fie construite în India – scrie Spiegel.
Cooperarea franco-indiană în domeniul apărării are tradiţie. Încă din 1953, Dassault echipează armata indiană cu avioane de vânătoare. Mai mult, în iulie anul trecut New Dehli a acordat contractul de modernizare a acestora pentru următorii 30 de ani tandemului Thales-Dassault pentru 1,5 de miliarde de euro. Mulţi observatori s-au mirat însă că India i-a preferat pe francezi americanilor. „New Dehli duce o politică de diversificare a importurilor sale de armament, pentru a evita o dependenţă prea mare de anumite ţări. În general India cumpără mai ales din Rusia (40%), Israel (20%), SUA şi Franţa(15%), explică Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului de relaţii internaţionale şi strategice.
Nemulţumiţii de la Eurofighter
Cancelarul german Angela Merkel care făcuse personal lobby pentru consorţiul european Eurofighter, în cadrul întâlnirii cu premierul Manmohan Singh de la New Dehli vara trecută, cât şi printr-o scrisoare adresată prim-ministrului înainte de Crăciun, s-a declarat dezamăgită. Nemţii şi britanicii nu sunt însă dispuşi să renunţe. Totul nu este pierdut încă. Cum primul acont n-a fost vărsat, lucrurile s-ar putea schimba, mai ales că este de aşteptat ca negocierile exclusive să dureze 12 luni. Ca urmare, consorţiul european a anunţat că este pregătit să scadă preţul avioanelor furnizate indienilor.
Potrivit cotidianului Times of India, Rafale a bătut Typhoon Eurofighter şi pe criteriul costurilor de întreţinere, nu doar pe cel al preţului de achiziţie. În plus, aşa cum declara ministrul indian al industriei şi comerţului, Anand Sharma, „Franţa şi India sunt angajate într-o strategie de parteneriat politico-economic care va permite cooperarea în domeniul spaţial, nuclear şi al apărării”. Aşa că nu întâmplător ministerul indian al Apărării a respins orice reîntoarcere a Eurofighter în schema negocierilor pentru contract, în ciuda criticilor venite din Marea Britanie sau Germania.