Portughezii "atacă" piaţa muncii din Germania
0Schwaebisch Hall, un mic orăşel din Baden-Wuerttemberg, a devenit peste noapte o atracţie pentru 10.000 de portughezi, interesaţi să lucreze în localitatea deschisă sudicilor afectaţi de criză. Totul a pornit de la un articol scris de o jurnalistă portugheză de la faţa locului.
Autorităţile locale lansaseră o campanie de atragere a muncitorilor străini calificaţi din ţări afectate de criză precum Grecia, Italia, Spania sau Portugalia, în valoare de 10.000 de euro. Şapte jurnalişti din statele sudice au fost invitaţi pentru două zile să se informeze la faţa locului despre oportunităţile de muncă în zonă, informează Spiegel.
Dintre aceştia, doar jurnalista portugheză Madalena Queiros a declanşat un val de aplicaţii. Peste 10.000 de portughezi şi-au trimis CV-urile la firme locale şi la agenţia de ocupare a forţei de muncă. Şeful acesteia Guido Rebstoclk povesteşte că peste noapte a primit 2.500 de aplicaţii prin e-mail. El îşi explică impactul articolului scris de jurnalista portugheză prin faptul că era singurul postat online, astfel că a ajuns şi pe Facebook, unde a strâns peste 18.000 de like-uri.
În prezent, agenţia sa primeşte aplicaţii nu doar de la muncitori calificaţi precum ingineri şi specialişti în IT, ci şi de la femei de serviciu şi muncitori în construcţii. Articolul cu titlul „Faceţi cunoştiinţă cu oraşul german care vrea să-i pună pe portughezi la treabă” le promite portughezilor care suferă de pe urma şomajului ridicat că în Schwaebisch Hall pot să câştige în medie 2.700 de euro pe lună, să beneficieze de educaţie gratuită pentru copiii lor şi de lipsa taxelor pentru universitate, abolite de guvernatorul Land-ului. În plus, jurnalista scrie că în orăşelul german se găseşte mâncare sănătoasă, pe străzi nu există ambuteiaje iar localnicii sunt grijulii, prietenoşi şi deschişi. Oraşul prezentat ca un mic paradis, situat la 60 de km de Stuttgart, are doar 3.500 de şomeri înregistraţi, corespondentul unei rate a şomajului de 3,4%. În plus, oraşul are aproximativ 2.500 de posturi vacante. O mană cerească pentru ţări precum Grecia sau Spania care a anunţat recent un nou record de 4,7 milioane de şomeri.
„Au trimis mailuri la toate adresele pe care le-au găsit pe site-ul nostru, este incredibil”, spune Rebstock, care a suplimentat numărul procesatorilor de aplicaţii, care trebuie să le sorteze şi să găsească şi să contacteze angajatorii adecvaţi. Prioritari sunt cei care n-au serviciu în Portugalia. Unii portughezi au venit în persoană pentru a-şi depune aplicaţia la agenţia locală de ocupare a forţei de muncă. Rebstock este însă precaut în privinţa declarării unor succese iniţiale. Deocamdată doi şoferi, un pictor şi doi muncitori în domeniul hotelier au găsit de lucru în localitate. Mai rămân însă multe aplicaţii de procesat.