Agenda poloneză: „Triunghiul de la Weimar”, noi oportunităţi economice, experţii plonezi despre criza din Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnalăm o parte din cele mai importante evenimente din economia, politica internă şi internaţională a Poloniei, care s-au desfăşurat pe parcursul lunii aprilie 2014 (monitorizare de Adrian Barbu).

#internaţional / regional

Expert polonez despre urmările crizei din Ucraina

Anita Sobjak, expertă în cadrul think-tank-ului polonez PISM, încearcă să analizeze actuala situaţie din Transnistria în contextul evenimentelor din Crimeea. În ceea ce priveşte asocierea cu UE, Moldova se află acum în punctul în care se afla Ucraina înainte de summit-ul de la Vilnius: expusă la destabilizare atât interne, cât şi externe. Tiraspolul a anulat rundele de negocieri de pace în format 5+2 stabilite pentru 10-11 aprilie, iar Chişinăul pare să se pregătească pentru o posibilă schimbare bruscă de situaţie în Transnistria. În perioada premergătoare semnării acordului de asociere cu UE, Moscova va instiga oamenii din regiune şi va exercita presiuni diplomatice şi în ultima instanţă scenariul din Crimeea s-ar putea repeta în Transnistria, consideră Anita Sobjak. – Polish Institute of International Affairs, 11.04.2014.

Expert polonez despre rolul destabilizator al Rusia în estul Ucrainei

Ievgen Vorobiov, expert al think-tank-ului polonez PISM, descrie situaţia destabilizatoare din estul Ucrainei generată de militanţii pro-ruşi. Prezenţa ofiţerilor de informaţii ruşi în clădirile administraţiilor locale din estul Ucrainei din timpul atacurilor desfăşurate de activiştii pro-ruşi, indică faptul că aceste tulburări au fost generate de intrigile puse la cale de aceşti agenţi secreţi. Conflictul armat continuă în această regiune, iar acţiunile trupelor pro-ruse riscă să perturbe alegerile prezidenţiale programate pentru data de 25 mai. Astfel, UE trebuie să îşi intensifice eforturilor pentru a asigura desfăşurarea corectă a alegerilor, deşi situaţia din teren este una extrem de dificilă şi periculoasă. – Polish Institute of International Affairs, 18.04.2014.

Revitalizarea „Triunghiului de la Weimar”

La începutul lunii aprilie şefii diplomaţiei din Polonia, Germania şi Franţa s-au întâlnit la Berlin pentru a reevalua stadiul în care se află relaţiile de cooperare între cele trei state. Pe lângă situaţia din Ucraina şi adoptarea unei poziţii comune în acest sens, cei trei reprezentanţi au discutat şi alte subiect de interes. Printre acestea s-au numărat dezvoltarea colaborării în sectoare noi precum energia şi industria. De exemplu, s-a luat în discuţia posibila includere a Poloniei în proiectul Airbus, dar şi propunerea lui Radoslaw Sikorski de a crea o piaţă energetică europeană pentru creşterea competitivităţii UE. – New Eastern Europe, 07.04.2014.

Europa Centrală după 25 de ani

Expertul Center for European Policy Analysis, Edward Lucas, descrie în articolul său eforturile şi reuşitele prin care statele din regiunea centrală a Europei au trecut după ce au scăpat de regimul comunist. Edward Lucas spune că ţările Europei Centrale s-au transformat în veritabile democraţii, cu instituţii funcţionale şi cu valori euro-atlantice bine fundamentate. Vorbeşte despre Polonia ca o mare putere a acestei zone şi ca o lideră a Grupului V4 pe care îl vede unul extrem de influent la nivel european. De asemenea, expertul CEPA subliniază că Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, a devenit un personaj de rang internaţional, cu influenţă şi foarte pregătit pentru a conduce diplomaţia statului său. – Center for European policy Analysis, 11.04.2014.

Rusia ar putea bloca importuri de produse poloneze

Autoritatea de control veterinar si fitosanitar din Rusia ar putea interzice importurile de fructe şi legume din Polonia ca urmare a nivelului crescut de reziduri de pesticide şi nitraţi pe care le conţin aceste produse. Serghei Dabkvert, directorul instituţiei ruseşti, susţine că a cerut ministrului polonez al agriculturii să remedieze situaţia, însă Marek Sawicki afirmă că nu a primit până acum o astfel de solicitare. Nu este prima data când Rusia avertizează statul polonez cu o astfel de măsură. – Warsaw Business Journal, 24.04.2014.

#economie

Polonia nu va adopta euro până în 2020

„Este puţin probabil ca Polonia să adere la zona euro până în 2020”, a declarat ministrul de finanţe polonez Mateusz Szczurek. Domnul Szczurek a adăugat că adoptarea monedei comune ar contribui la stabilitatea economică a Poloniei numai dacă zona euro ar fi una stabilă în sine. – Warsaw Business Journal, 22.04.2014.

America Latină – o nouă oportunitate pentru economia poloneză

„Schimburile comerciale ale Poloniei cu America Latină au evoluat, iar firmele poloneze consideră pieţele din această regiune o potenţială piaţă pentru bunurile şi serviciile lor”, a declarat sub-secretarul de stat al ministerului de externe polonez, Katarzyna Kacperczyk, la întâlnirea din 15 aprilie cu ambasadorii statelor din America Latină. Ţările Americii Latine au consituit o prioritate pentru diplomaţia poloneză în ultimii ani. În 2012 şi 2013, MAE a organizat misiuni în scopuri comerciale în Argentina, Brazilia, Chile, Peru, Columbia, Mexic, Uruguay şi a prezentat peste 80 de companii poloneze din sectoarele construcţiei, energiei, industriei etc. Pentru 2014 sunt programate alte misiuni în Columbia şi Chile. – Polish Ministry of Foreign Affairs, 15.04.2014.

Polonia adoptă planul financiar multi-anual 2014-2017

Guvernul polonez a adoptat planul financiar multi-anual pe perioada 2014-2017 în contextul creşterii previzionat pentru PIB de 3,3%, al scăderii inflaţiei la 1,2% şi al ratei şomajului la 9,8%. În conformitate cu planul guvernului, 7,1% din PIB va fi obţinut din taxe şi impozite. TVA-ul va fi redus cu un procent până în 2017. Pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei plus 20% din creşterea slariului net, iar salariile profesorilor din mediul universitar va creşte cu 30% până în 2015. – The Warsaw Voice, 23.04.2014.

#intern

Cato Institute îl premiază pe Leszek Balcerowicz

Leszek Belcerowicz, fost prim-minstru al Poloniei şi membru al think-tank-ului Center for Social and Economic Research, a fost desemnat câştigător al premiului Milton Friedman pentru Promovarea Liertăţii. Această distincţie este acordată de două ori pe an, de către think-tank american Cato Institute, unei persoane care a promovat cu îndârjire principiile libertăţii. „Nu poate fi trecută cu vederea contribuţia lui Leszek Belcerowicz la propagarea libertăţii individuale şi a unei pieţe libere în Europa Centrală şi de Est”, a afirmat John Allison, CEO al Cato Institute. – Center for Social and Economic Research, 18.04.2014.

Canonizarea Papei Ioan Paul al II-lea şi societatea poloneză

Preşedintele polonez, Branislaw Komorowski, a declarat, după canonizarea Papei Ioan Paul al II-lea, că acest eveniment a revitalizat sentimentul de comuniune în interiorul societăţii poloneze. „Amintirile mele cele mai puternice legate de papa sunt legate de prima sa vizită în Polonia, în perioada comunistă. Acel moment a fost ca o adiere de speranţă, o savoare a libertăţii pe care o aveam deja în noi, chiar dacă atunci nu exista libertate”, a mai spus preşedintele Poloniei. – Polskie Radio, 28.04.2014.

Creşterea producţiei industriale, mai lentă decât se preconiza

Producţia industrială a Poloniei a crescut cu 5,4% în ultimul an şi cu 9,4 în raport cu luna precedentă, arată biroul de statistică GUS. Analiştii chestionaţi de Agenţia de Presă Poloneză se aşteptau la creşteri de 6,5% în raport cu anul precedent, respectiv 9,6% faţă de ultima lună. – Warsaw Business Journal, 29.04.2014.

Adrian Barbu urmează masterul de Analiza şi Soluţionarea Conflictelor la SNSPA Bucureşti. În această perioadă efectuează un stagiu de colaborare cu redacţia FP România, centrat pe dinamicile din Polonia şi Ungaria şi pe tema diplomaţiei economice.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite