FOTO Şcoală de gladiatori unică în lume, descoperită în Austria
0O şcoală de gladiatori veche de 1.700 de ani a fost descoperită lângă Viena.
Ruinele au fost găsite la Carnuntum, vechi oraş roman care se află în Austria de astăzi, la jumătatea drumului principal ce leagă Viena de Bratislava. Structura rivalizează, ca structură, Ludus Magnus, cea mai mare şcoală de gladiatori din Roma. "Această descoperire este unică în lume din punctul de vedere al stării în care s-a păstrat", spun arheologii.
Galerie foto de la faţa locului:
Ruinele s-au păstrat mai în detaliu decât cele din Roma, de exemplu. S-au găsit un stâlp de lemn în mijlocul curţii de antrenament şi un adversar, tot din lemn, pe care învăţăceii se antrenau.
Şcoala se întinde pe o suprafaţă de 2.800 de metri pătraţi. Arena de antrenament are 19 metri pătraţi, fiind de fapt un mic stadion cu scaune de lemn şi prevăzut cu o terasă special pentru antrenor. Complexul cuprinde 40 de celule în care gladiatorii dormeau precum şi o baie comună. În afara zidurilor este un cimitir pentru gladiatorii care mureau la antrenamente.
Până acum a fost scos la lumină doar 0,5% din complex.
TUR VIRTUAL AL COMPLEXULUI:
Cine sunt gladiatorii
Gladiatorii erau sclavi, prizonieri de razboi sau condamnati la moarte care erau cumparati de catre „ianista", proprietarul unei scoli de gladiatori. Gladiatorii luptau pentru supravieţuire, faimă şi poate chiar pentru libertate, pe care o puteau obţine dacă reuşeau să seducă mulţimea şi să asigure prin asta ascensiunea politică a stăpânului său.
Tipuri de gladiatori:
1. Myrmillo. Fostii cetateni romani care renuntasera la libertate avea dreptul de a fi un astfel de razboinic. Murmillo era dotat cu un coif impodobit cu imaginea unui peste, cu un scut asemanator cu cele folosite de legionari, o sabie scurta (gladius), precum si cu aparatori de lana sau metal ale mainilor si ale picioarelor.
2. Retiarii. Foloseau in lupta tridentul, un pumnal si o plasa cu care incercau sa isi imobilizeze oponentul. Nu beneficia de armura, exceptie facand o aparatoare ce ii acoperea tot bratul stang.
3. Thraces. Gladiatorii cu acest nume se deosebeau de ceilalti prin coiful larg impodobit cu un grifon, scutul mic si rotund, precum si celebrul cutit dacic inconvoiat (sica) pe care era antrenat sa il foloseasca pentru a lovi pe deasupra scuturilor uriase ale altor oponenti.
4. Bestiarii. Erau special antrenati pentru a infrunta animalele salbatice.