VIDEO Boris Johnson, pus în dificultate de jurnalişti din cauza „tezaurului“ său bogat de insulte. Lecţia de diplomaţie primită din partea lui John Kerry

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson (stânga) şi John Kerry, în cadrul unei conferinţe de presă, la Londra FOTO NBC News
Boris Johnson (stânga) şi John Kerry, în cadrul unei conferinţe de presă, la Londra FOTO NBC News

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson a refuzat marţi să prezinte scuze pentru „tezaurul bogat“ de comentarii urâte şi insulte pe care le-a folosit la adresa unor lideri de state şi a altor oficiali de-a lungul anilor, susţinând că i-ar lua prea mult timp.

Boris Johnson, un fost jurnalist care s-a remarcat prin comentarii acide despre care criticii săi spun că uneori ajung să fie pure minciuni, a spus că felul său de a vorbi din cariera de trei decenii a fost deseori răstălmăcit, transmite agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Numit şef al diplomaţiei britanice, spre surpriza generală, în schimbarea de guvern intervenită după votul din Regatul Unit în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, Boris Johnson a devenit cunoscut la începutul anilor '90, în calitate de corespondent de presă la Bruxelles, cu articolele sale colorate despre blocul comunitar.

De atunci, fostul jurnalist şi primar al Londrei a tot declanşat controverse, acuzându-l, de exemplu, pe preşedintele american Barack Obama că nutreşte o aversiune ancestrală faţă de Imperiul Britanic. El a scris de asemenea un poem obscen despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Înainte de referendumul din 23 iunie, el a condus campania în favoarea ieşirii din UE, susţinând unele afirmaţii privind cheltuielile guvernului şi imigraţia despre care criticii au spus că sunt în cel mai bun caz false.

Luând parte la o conferinţă de presă la Londra alături de secretarul american de Stat John Kerry, Boris Johnson a fost întrebat dacă îşi va prezenta scuze pentru remarcile sale nepoliticoase despre lideri mondiali.

„Putem petrece extrem de mult timp trecând prin numeroasele lucruri pe care le-am scris în ultimii 30 de ani, lucruri care, în opinia mea, au fost scoase din context. Însă nu contează, avem treburi serioase de discutat astăzi“, a spus el.

Boris Johnson a fost întrebat apoi dacă vrea să îşi retragă comentariile despre Obama sau dacă acestea reprezintă un indiciu al tipului de diplomaţie pe care intenţionează să îl practice în noul său post.

„Mă tem că acum există un tezaur atât de bogat cu lucrurile pe care le-am spus şi care, într-un fel sau altul, prin nu ştiu ce alchimie, au fost cumva interpretate greşit, încât mi-ar lua prea mult timp să încep un itinerariu global de a-mi prezenta scuze faţă de toţi cei vizaţi“, a răspuns Boris Johnson.

El a rămas pe poziţii, chiar şi atunci când a fost acuzat de un alt jurnalist că are un trecut lung de exagerări şi „minciuni“.

„Permiteţi-mi să repet ce am spus: cred că oamenii sunt mai mult decât bineveniţi să cerceteze lucrurile pe care le-am scris de-a lungul multor ani, însă cred că cel mai important acum este să mergem înainte cu agenda pe care o avem în prezent şi să încercăm să rezolvăm, dacă putem, câteva din problemele tot mai mari pe care le vedem, în special în Siria“, a adăugat ministrul  britanic de Externe.

Turcia sau Egipt?

În două rânduri, Boris Johnson a spus că una dintre chestiunile pe care va încerca să le rezolve este „criza“ tot mai mare „din Egipt“. Nu este clar ce a vrut să spună, însă Ministerul de Externe a precizat că el s-a referit într-adevăr la Egipt, notează Reuters.

„Avem în faţă chestiuni foarte grave astăzi (marţi - n. red.), avem o criză în Siria care se accentuează. Avem o criză în Yemen care este imposibil de rezolvat şi o criză incipientă în Egipt, iar aceste lucruri sunt, din punctul meu de vedere, mult mai importante decât orice lucruri spuse în treacăt pe care voi (jurnaliştii - n. red.) le-aţi dezgropat din 30 de ani de jurnalism“, a afirmat Johnson.

Lecţia de diplomaţie

Boris Johnson nu a fost deloc surprins de întrebările presei britanice şi americane privind remarcile sale din trecut. A încercat să evite primele câteva întrebări cu răspunsuri pregătite, însă treptat a devenit tot mai deranjat.

A avut totuşi un moment de respiro datorită lui John Kerry, care a spus că ambasadorul american la Bruxelles a vorbit despre Boris Johnson ca fiind un „om extrem de inteligent şi capabil“. „Acesta este Boris Johnson cu care intenţionez să colaborez“, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

„Pot trăi cu asta“, a spus, uşor stânjenit, Boris Johnson. „Se numeşte diplomaţie, Boris“, i-a replicat John Kerry. Kerry a fost nevoit să îl susţină pe Johnson, amintind că Marea Britanie a dat asigurări după referendumul din 23 iunie că este decisă să facă lumea mai sigură şi să se implice în continuare în ONU şi NATO, conform publicaţiei „The Guardian“, citată de news.ro.

„Oamenii din Marea Britanie au votat. Aceasta este o democraţie, iar noi respectăm cu toţii democraţia“, a explicat el.

Pe de altă parte, Kerry a atras atenţia că ar fi „imposibil din punct de vedere fizic“ ca Statele Unite să încheie un acord comercial cu Marea Britanie înainte de ieşirea din UE, dar a precizat că negocierile informale în aceste sens ar putea începe mai repede.

Conferinţa de presă cu Kerry a fost, probabil, cel mai dificil eveniment pentru Johnson de când a fost numit la conducerea diplomaţiei britanice, în urmă cu o săptămână. Joia trecută, el a fost huiduit de o parte dintre invitaţii de la petrecerea organizată la Londra cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, unde a rostit un discurs.

Conferinţa de presă a avut ca scop să demonstreze faptul că Statele Unite şi Marea Britanie au în continuare o relaţie foarte strânsă, chiar şi după votul în favoarea Brexit, dar şi că ambele ţări sunt angajate să găsească o soluţie la criza din Siria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite