Sondaj Pew Research: Ţările ortodoxe, favorabile ideii de contrabalansare a Occidentului cu o Rusie puternică
0La aproape trei decenii de la căderea regimurilor comuniste, sprijinul pentru o Rusie puternică şi capabilă să echilibreze influenţa globală a Occidentului rămâne răspândit în majoritatea ţărilor ortodoxe, o excepţie în acest sens fiind reprezentată de Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de institutul Pew Research Center.
Peste jumătate dintre respondenţii români, mai precis 52%, s-au declarat favorabili ideii că puterea Rusiei este necesară pentru a echilibra influenţa Occidentului.
În acelaşi timp, românii cred în proporţie de 82% că este în interesul ţării noastre să aibă o colaborare apropiată cu ţările occidentale şi cu Statele Unite.
Opinii similare sunt împărtăşite şi de alte ţări ortodoxe, sprijinul pentru o poziţie puternică a Rusiei capabilă să echilibreze influenţa Occidentului fiind de 22% în Ucraina, 56% în Bulgaria, 61% în Republica Moldova, 70% în Grecia şi 80% în Serbia, informează Pew Research, citat de news.ro.
În mod surprinzător, acest sprijin pentru o poziţie puternică a Rusiei nu este corelat în mod obligatoriu cu o ostilitate faţă de ţările occidentale sau faţă de Statele Unite.
Realizatorii sondajului cred că aceste date sunt marcate de doi factori, credinţa ortodoxă şi ideea că valorile ţărilor ortodoxe intră în conflict cu valorile promovate în Occident.
De asemenea, 65% dintre respondenţii români susţin ideea că Rusia are o obligaţie de a proteja populaţiile ortodoxe din afara graniţelor sale, în vreme ce procentul coboară la 62% în Republica Moldova.
Din punct de vedere economic, companiile ruse nu sunt văzute atât de bine de către români precum cele care au capital american. În acest sens, 37% dintre respondenţii români cred că societăţile ruse au o influenţă bună, iar procentul creşte semnificativ la 66% pentru companiile americane.
Românii sunt încrezători în NATO, 52% dintre respondenţi fiind de părere că alianţa ar folosi forţă militară dacă România ar intra într-un conflict direct cu Rusia.
Acest procent de încredere în angajamentul luat de alianţa militară cu privire la contracararea ameninţării ruse este cel mai ridicat în Estonia (59%) şi România (52%).
Prin comparaţie, cei mai sceptici se declară maghiarii, doar 32% dintre aceştia credzând că NATO şi-ar folosi forţa militară dacă Ungaria ar intra în conflict direct cu Rusia.
Acest studiu conţine date adunate din 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.
Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie - 18 octombrie 2015.
Acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/- 4,5 puncte.