Protest inedit al romanilor din Franta: "Suntem ca voi! Nu suntem infractori!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: http://www.lupta-ns.blogspot.com/
Sursa foto: http://www.lupta-ns.blogspot.com/

Cativa romani stabiliti la Paris au protestat in aceasta dimineata pe strazile din Paris fata de discriminarea la care sunt supusi, fiind considerati in bloc in infractori.

Conationalii, care s-au mobilizat reciproc cu ajutorul internetului, au manifestat pe esplanada Drepturilor Omului de la Trocadéro. Ei au denunţat confuzia pe care mulţi francezi o fac între naţionalitatea română şi delicvenţă. Manifestaţia a fost relatată de televiziunea France 3.

Mai multi participanti la protest au povestit ca au fost priviti cu scepticism de-a lungul perioadei de sedere in Franta din cauza nationalitatii lor.

Una dintre iniţiatoarele protestului a fost privită cu suspiciune la banca unde şi-a deschis un cont pentru bursă cand a ajuns in Franta ca stundenta. In prezent, Cristina este arhitectă, iar colega ei de cameră - şefă de proiect la o mare firmă franceză. În ultimul timp, ele aud tot mai des vorbe dispreţuitoare despre români, pe care au ajuns să nu le mai suporte.

Ele au iesit in strada, împreună cu alţi compatrioţi, sub lozinca "Românii sunt ca voi". Manifestaţia şi-a propus să-i prezinte francezilor pe acei români mai puţin vizibili, deoarece respectă legile şi nu ies în evidenţă.

"Vrem să arătăm că românii sunt ca toţi ceilalţi. Oamenii îi întâlnesc zi de zi, dar nu-i văd, pentru că s-au integrat. Şi, în acelaşi timp, li se pune eticheta de hoţi, de către unii care nu ştiu ce vorbesc."

Protestatarii s-au declarat solidari şi cu romii veniţi din România, stigmatizaţi încă din vara anului trecut chiar de preşedintele Sarkozy. Mai ales că, recent, ministrul de interne Claude Gueant a extins suspiciunile la întreaga comunitate română din Franţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite