Regina Elisabeta l-a graţiat pe Alan Turing după 61 de ani. Geniul fusese condamnat pentru homosexualitate
0Matematicianul Alan Turing a fost graţiat de către regina Elisabeta a II-a la 60 de ani de la moartea sa. Turing fusese condamnat în 1952 pentru homosexualitate, atunci o infracţiune în Marea Britanie.
Graţiterea a fost anunţată de secretarul britanic pe justiţie, Chris Grayling, care a depus cererea reginei. Grayling a declarat că această graţiere este un gest normal, iar Turing merită amintit pentru ceea ce a făcut cu adevărat. Turing a fost unul dintre cei care au lucrat la spargerea maşinii de criptare Enigma, cu care naziştii trimiteau mesaje în Al Doilea Război mondial.
David Cameron a declarat că "acţiunile sale au salvat numeroase vieţi. De asemenea, a lăsat o moştenire substanţială în lumea ştiinţifică, fiind tatăl tehnologiei moderne".
Turing s-a sinucis în 1954, doi ani după ce a fost condamnat pentru indecenţă gravă, adică homosexualitate. Alan Turing a murit la 41 de ani, după ce până atunci îşi adusese aportul la spargerea maşinii de criptare Enigma, cu care germanii îşi trimiteau mesajele între ei pe front. De asemenea, într-un studiu din 1936, Turing anticipa o maşină care să facă diferite task-uri prin intermediul unui program preinstalat. Astfel, el anticipa ideea de inteligenţă artificială şi software.
Cum funcţionează maşina de criptare Enigma? Detalii în video-ul de mai jos.
Tot el a propus şi Testul Turing de testare a inteligenţei artificiale. În acesta, o persoană pune întrebări unui computer şi unui om în acelaşi timp, pentru a determina care este computerul şi care omul. Dacă maşinăria poate să impersoneze un om prin cunoştinţele sale, atunci, conform testului Turing, este considerată inteligentă.
Nu este prima oară când lui Turing i se face dreptate după moarte. În 2009, fost prim-ministru britanic, Gordon Brown, şi-a cerut scuze în mod public faţă de Turing pentru tratatamentul oribil şi injust la care a fost supus. Guvernul Cameron a refuzat graţierea formală anul trecut. O campanie pentru eliminarea pedepsei lui Turing, post-mortem, a fost pornită pe internet şi, conform "The New York Times", a strâns mai bine de 35.000 de semnături.
Turing a fost condamnat în 1952 la castrare chimică printr-o serie de injecţii cu hormoni feminini. De asemenea, şi-a pierdut accesul la documente secrete ale serviciilor secrete. El s-a sinucis în 1954 cu un măr care conţinea cianură.
Biografia completă a lui Alan Turing