Referendum în Scoţia. David Cameron, marele perdant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul care putea rupe Regatul Unit s-a putut organiza doar pentru că, în 2012, un David Cameron convins că scoţienii vor să rămână alături de Londra a semnat un tratat care permitea desfăşurarea plebiscitului. Chiar dacă rezultatul a fost unionist, Cameron va avea o misiunea grea - dacă nu chiar imposibilă - pentru a-şi salva cariera politică.

Încă dinainte de anunţarea rezultatelor, când încă nu se ştia cine a câştigat, era uşor de spus cine a pierdut. Premierul britanic David Cameron a ieşit înfrânt după acest episod. 

Constituţia Regatului Unit interzice astfel de referendumuri, însă cel pentru independenţa Scoţiei s-a putut organiza doar pentru că, în 2012, David Cameron a semnat un tratat cu Salmond, prin care permitea organizarea plebiscitului. Cameron blufa, fiind convins că un vot pro-secesiune este imposibil. 

Premierul britanic îşi baza convingerile pe estimările Ministerului de Interne de la Londra, care anunţa că separatiştii scoţieni n-ar obţine nici măcar 20% din voturi. Aşa că este greu de crezut că David Cameron îşi va putea salva cariera politică după acest referendum. 

Având în vedere că numele complet al partidului pe care îl conduce este Conservator şi Unionist, este greu de crezut că premierul britanic va rezista presiunilor făcute pentru demisia sa, după ce a permis ca Regatul Unit să ajungă atât de aproape de dezintegrare. 

Premierul britanic a anunţat însă dinainte de referendum că nu va demisiona în cazul unui rezultat pro-independenţă. Practic, nu există nicio prevedere legală sau constituţională care să-i ceară acest lucru chiar dacă în timpul mandatului său Regatul Unit ar fi pierdut o treime din suprafaţă şi aproape 10% din populaţie.  

Chiar dacă nu este obligat în niciun fel să demisioneze, este puţin probabil ca David Cameron să mai rămână cu o carieră politică după un asemenea eşec. Abilitatea sa de a rezista presiunilor atât din propirul partid, cât şi din opoziţie va depinde foarte tare de felul în care vor juca laburiştii. 

Dacă principalul rival tradiţional va decide să-i ceară demisia liderului Ed Miliband pentru eşecul de a păstra Scoţia, Cameron ar putea câştiga la nivel de imagine. Atunci când cele două mari partide trec simultan prin aceeaşi criză, pierderea unuia poate însemna câştigul celuilalt. Este greu de imaginat că amândoi liderii vor trece cu bine de acest eşec. 

Deja, presiunile pentru demisia sa s-au intensificat, atât din partea rivalilor laburişti, cât şi din interiorul propriului Partid Conservator. În plus, carismaticul primar londonez Boris Johnson s-a arătat în repetate rânduri gata să-l înlocuiască pe Cameron în fruntea partidului în care sunt colegi. 

Rezultatele oficiale ale referendumului din Scoţia anunţă o victorie categorică a unioniştilor. Aceştia ar fi câştigat 55,42% din voturile scoţienilor. Districtul decisiv pentru soarta Regatului Unit şi a Uniunii Europene a fost Fife, care a votat „NU”. Un sondaj de tip exit-poll, prezentat de BBC, anunţă că independenţa Scoţiei a fost respinsă cu 54%. Primele rezultate oficiale vor fi anunţate vineri dimineaţă.

Referendumul din Scoţia a început joi dimineaţă, la ora 7.00 (ora 9.00 a României). Cei 4,28 de milioane de scoţieni cu drept de vot au ieşit la urne pentru a decide dacă vor să rămână în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o uniune în care au intrat de bunăvoie în urmă cu 300 de ani, sau vor un stat independent.

Urnele s-au închis la ora 22.00 (ora 00.00 a României). Prezenţa la vot a fost cu siguranţă una ridicată. Peste 97% din scoţienii cu drept de vot s-au înscris pe liste pentru referendum. În plus, cu caracter extraordinar, vârsta de vot a fost scăzută la 16 ani, astfel încât o parte cât mai mare din populaţie să-şi poată spune cuvântul, iar rezultatele să fie de netăgăduit. Pe tuşă au rămas însă cei aproape un milion de scoţieni expaţi, care nu au drept de vot la acest referendum. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/sco-ia-r-mane-in-regatul-unit" target="_blank">View the story "Scoţia rămâne în Regatul Unit" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite