Războiul conductelor şi al rutelor strategice a reînceput între Rusia şi Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de georgieni au protestat la Tbilisi faţă de ocupaţia rusă
Mii de georgieni au protestat la Tbilisi faţă de ocupaţia rusă

Uniunea Europeană atenţionează Rusia să nu extindă frontiera regiunii separatiste proruse autonome Osetia de Sud în detrimentul Georgiei pentru a controla o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona frontierei, relatează BBC News online. Mii de georgieni au manifestat sâmbătă pe străzile capitalei Tbilisi pentru a protesta faţă de ocupaţia rusă în provinciile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, transmite AFP.

La frontiera dintre regiunea separatistă prorusă autonomă Osetia de Sud, fostă parte a statului georgian până în 2008, şi Georgia, există tensiuni din cauza modificării teritoriale a frontierei administrative, susţin reprezentanţi ai statului georgian.

Potrivit acestora, Rusia ar fi retrasat graniţa dintre Georgia şi Osetia de Sud, regiune a cărei independenţă obţinută în anul 2008 a fost sprijinită de statul rus.

Trupele ruse ar fi instalat marcaje în zona frontierei, încălcând suveranitatea Georgiei, pentru a dobândi control asupra unei părţi din conducta petrolieră Baku-Supsa care trece prin zona respectivă. Trupele ruse au patrulat la graniţa administrativă dintre Rusia şi Georgia de la încheierea războiului din 2008 din Oseţia de Sud.

proteste georgia

Potrivit unor rapoarte întocmite de statul georgian, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel puţin 300 de metri spre sud pe teritoriul Georgiei, extinzând astfel suprafaţa regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Frontiera nou trasată se află acum la 500 de metri de autostrada principală a Georgiei care face legătura între Marea Neagră şi Azerbaidjan. Autostrada parcurge Georgia de la est la vest , trupele ruse ajungând astfel foarte aproape de această cale de comunicaţie strategică.

Un purtător de cuvânt pe probleme de politică externă din UE a declarat că plasarea unor noi marcaje teritoriale "au provocat tensiuni în zonă, cu posibile efecte negative asupra populaţiei locale, asupra vieţi existenţei lor şi a libertăţii lor".

"Mişcările care pot fi percepute ca provocând tensiuni trebuie să fie evitate", a avertizat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate din Consiliul European. "Uniunea Europeană îşi reconfirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional", a mai precizat ea.

Joi, ministrul de Externe al Georgiei, Tamar Beruchaşvili, a denunţat remarcarea teritorială a frontierei cu Osetia de Sud ca fiind "extindere a anexării ruse". În urma acestei mişcări, o parte din conducta petrolieră Baku-Supsa cu o lungime de 1.6 km a rămas în afara teritoriului georgian.

Conducta petrolieră Baku-Supsa este operată de compania BP, capacitatea sa de transport fiind de 145.000 de barili pe zi. Conducta are o lungime de 883 de kilometri, pornind din Azerbaijan, trecând apoi prin Georgia şi Turcia.

conducta petrolieră Baku-Supsa

Neoficial, independenţa Osetiei de Sud este sprijinită de Rusia, care urmăreşte unirea acestei regiuni cu Osetia de Nord, republică autonomă din cadrul Rusiei. În august 2008, Guvernul de la Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste, foste teritorii ale statului georgian, Osetia de Sud şi Abhazia.

Circa 3.000 de georgieni au manifestat sâmbătă pe străzile capitalei Tbilisi pentru a protesta împotriva ocupaţiei ruse în provinciile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, transmite AFP.

Demonstraţia survine în contextul unor noi tensiuni între Tbilisi şi Moscova, după ce trupele ruse au amplasat marcaje în zona frontierei administrative ce desparte teritoriul controlat de autorităţile georgiene de Osetia de Sud.

Prin această operaţiune, separatiştii proruşi au luat sub control o nouă porţiune din teritoriul georgian, respectiva frontieră fiind deplasată înspre sud, iar un segment al conductei petroliere Baku-Supsa se află acum sub controlul lor. De asemenea, frontiera se găseşte acum la mai puţin de 500 de metri de autostrada ce parcurge Georgia de la est la vest, trupele ruse ajungând astfel foarte aproape de această cale de comunicaţie strategică.

În urma războiului din anul 2008, încheiat cu înfrângerea armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud şi a recunoscut independenţa acestor teritorii, unde a instalat baze militare permanente.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite