Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aşteptat în Ungaria într-o vizită de pe urma căreia Viktor Orban ar putea profita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban (stânga) şi Benjamin Netanyahu Foto: EPA
Viktor Orban (stânga) şi Benjamin Netanyahu Foto: EPA

Ungaria se pregăteşte să îl primească pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, o vizită istorică de pe urma căreia premierul Viktor Orban speră să aibă de câştigat.

Mai precis, notează AFP, liderul de la Budapesta speră să poată contracara criticile care denunţă un antisemitism latent în cruciada sa împotriva miliardarului George Soros.

Aşteptat la Budapesta luni seară după deplasarea sa în Franţa, Benjamin Netanyahu se va întâlni cu omologul său marţi în cadrul primei vizite a unui lider israelian în Ungaria de la căderea comunismului în 1989.

Miercuri, premierii ceh, slovac şi polonez vor participa şi ei la întâlniri cu Netanyahu în capitala ungară, prezentându-i liderului israelian un front de ţări unite împotriva politicii de imigraţie a Uniunii Europene şi solidare cu preşedintele american Donald Trump, aşa cum este Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian se poate aştepta la mai multă înţelegere din partea acestor guverne din Europa de Est, „mai degrabă omogene în opoziţia lor faţă de fluxurile de migraţie şi frica lor de extremismul islamist“, a declarat pentru agenţia citată Raphael Vago, specialist în teme est-europene la Universitatea din Tel Aviv.

Vizita lui Benjamin Netanyahu în Ungaria a fost precedată de o polemică aprinsă cu comunitatea evreilor din această ţară, care numără aproximativ 100.000 de persoane, una dintre cele mai mari din Europa.

Aceasta din urmă a acuzat guvernul de dreapta conservator al lui Viktor Orban că stârneşte antisemitismul cu o nouă campanie declanşată împotriva lui George Soros, evreu născut în Ungaria care a emigrat în SUA, al cărui chip a apărut timp de 15 zile pe afişe care denunţau presupusele sale acţiuni în favoarea imigraţiei.

La scurt timp după apariţia posterelor, ambasadorul Israelului în Ungaria a emis un comunicat în care a denunţat campania, spunând că „evocă amintiri triste şi, în acelaşi timp, propagă ura şi teama“, o referire aparentă la rolul Ungariei în deportarea a 500.000 de evrei în timpul Holocaustului, a relatat Reuters. 

     

Dar, după comentariile ambasadorului, Ministerul de Externe al Israelului a publicat o „clarificare“ în care a afirmat că Soros este o ţintă legitimă pentru critici. 

     

„În niciun caz comunicatul (ambasadorului) nu a fost destinat să delegitimizeze criticile la adresa lui George Soros, care subminează continuu guvernele alese în mod democratic ale Israelului“, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Emmanuel Nahshon, adăugând că Soros finanţează organizaţii „care defăimează statul Israel şi caută să îi nege dreptul la apărare“.

„Vizita lui Benjamin Netanyahu îl poate ajuta pe Orban, arătând că această campanie împotriva lui Soros nu este antisemită“, a explicat pentru France-Presse analistul politic ungar Csaba Toth.

Viktor Orban l-a numit pe omul de afaceri american drept principalul inamic al Ungariei şi a lansat de la începutul anului o serie de acţiuni menite să-l discrediteze. 

Suporterii miliardarului consideră că Soros promovează o societate liberală şi progresistă sprijinind numeroase organizaţii neguvernamentale, în timp ce oponenţii săi îl percep drept un agitator care încearcă să destabilizeze guvernele cu ajutorul banilor.

Printre organizaţiile finanţate de Soros se numără Human Rights Watch, care este adesea critică în legătură cu ocupaţia israeliană a Cisiordaniei şi politicilor Israelului faţă de palestinieni, notează Reuters. 

Ca şi Ungaria, Israelul a adoptat o legislaţie ce urmăreşte să limiteze influenţa organizaţiilor neguvernamentale care primesc o mare parte din finanţare din străinătate. 

Totodată, vizita lui Netanyahu are loc după ce, luna trecută, Israelul şi Ungaria au intrat în dezacord pentru scurt timp după ce Orban l-a lăudat pe liderul Ungariei din Al Doilea Război Mondial, Miklos Horthy, numindu-l un „om de stat excepţional“. 

     

Horthy a fost un aliat al lui Adolf Hitler şi a aprobat legislaţia anti-evreiască din anii 1920 şi 1930, cooperând, de asemenea, cu germanii în ceea ce priveşte deportarea de evrei unguri în timpul Holocaustului. 

Iniţial, Israelul s-a alarmat, dar apoi a acceptat repede explicaţia guvernului ungar că Orban are toleranţă zero faţă de antisemitism şi că nu a sugerat că tot ce a făcut Horthy a fost pozitiv, remarcă Reuters. 

     

Legăturile puternice dintre Netanyahu şi Orban au stârnit nedumerire în Uniunea Europeană, unde Orban este văzut ca un rebel care se opune principiilor liberale. Criticii acuză că partidul său a redus libertatea presei şi a boicotat eforturile UE de a combate criza migranţilor. 

Ungaria a purtat discuţii cu Israelul pentru achiziţionarea gardurilor de securitate destinate să îi ţină pe imigranţi afară din ţară, în timp ce Israelul caută să aibă legături mai bune cu ţări care i-ar putea ţine partea în orice discuţie a UE în care Israelul este criticat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite