Poroşenko se teme de „o invazie rusă la scară mare“ în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko apreciază că probabilitatea unei escaladări a conflictului cu Rusia şi separatiştii proruşi din Donbas este „în continuare semnificativă“ şi nu exclude „o invazie rusă la scară mare“, declaraţii făcute în ajunul unei vizite a lui Vladimir Putin în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014.

Situaţia din estul Ucrainei şi din Crimeea continuă să se deterioreze, a atras atenţia Poroşenko joi, în timpul unei vizite în Liov.

Rebelii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk „au crescut foarte mult numărul tirurilor de rachete împotriva poziţiilor noastre din est. Posibilitatea unei escaladări a conflictului rămâne foarte ridicată. Şi nu excludem o invazie de mari proporţii. Noi suntem pregătiţi “, a atras atenţia preşedintele ucrainean.

„În cazul în care situaţia escaladează în estul ţării şi în Crimeea, noi nu excludem posibilitatea introducerii legii marţiale şi o nouă mobilizare“, a avertizat totodată Poroşenko.

Din 2014, conducerea prooccidentală a Ucrainei a anunţat mai multe valuri de mobilizare, cerând bărbaţilor ucraineni să se alăture armatei în lupta sa cu separatiştii din regiunea Donbas, în estul ţării.

În ceea ce  priveşte legea marţială, legislaţia ucraineană stipulează că aceasta este promulgată printr-un decret prezidenţial care trebuie aprobat de către Parlament. Ea ar putea include restricţii de circulaţie pentru cetăţeni, interzicerea de partide politice şi a anumitor instituţii publice şi a adunărilor publice.

De asemenea, preşedintele ucrainean a acuzat „inamicul“ - Rusia - că face „declaraţii absolut iresponsabile“ cu privire la o posibilă retragere din negocierile în „formatul Normandia“, apreciind că încearcă astfel să submineze procesul de pace de la Minsk care vizează soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.

Intensificare a luptelor în estul Ucrainei

Joi dimineaţă, armata ucraineană a informat că trei militari au fost ucişi şi şase au fost răniţi în lupte în ultimele 24 de ore.

Separatiştii au tras peste 500 de obuze de mortier şi peste 300 de obuze de artilerie de miercuri şi până joi, a declarat Oleksandr Motuziank, un purtător de cuvânt militar. El a denunţat un „nivel de intensitate a focului similar“ celui de acum un an.

În acelaşi timp, separatiştii au acuzat armata ucraineană că a tras asupra teritoriului controlat de rebeli cu armament greu, care ar fi trebuit retras de pe linia frontului conform acordului de la Minsk.

Peste 9.500 de persoane au fost ucise în războiul ucrainean începând din 2014, potrivit ONU.

Putin, aşteptat în Crimeea

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat astăzi în Crimeea, într-o vizită ce are loc la două săptămâni după ce Moscova a anunţat că a dejucat o presupusă incursiune a armatei ucrainene în peninsula anexată de Rusia în martie 2014.

Cu această ocazie, şeful statului rus ar urma să aibă o serie de întâlniri cu oficialităţi locale şi se aşteaptă să se deplaseze la tabăra de tineret „Taurida“, situată nu departe de Sevastopol, baza Flotei Rusiei din Marea Neagră, relatează presa rusă, citată de Agerpres.

Putin vizitează în mod tradiţional Crimeea în luna august. În 2014, el a rostit un discurs în faţa Adunării Federale a Rusiei - Parlamentul bicameral rus (Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei) reunit la Simferopol, capitala regiunii -, iar în urmă cu un an a făcut scufundări la bordul unui batiscaf în largul peninsulei.

Ultima oară, preşedintele rus a fost în Crimeea în luna martie a.c., când a inspectat construcţia podului destinat să lege Rusia continentală de peninsula din Marea Neagră.

La sfârşitul lunii iulie, printr-un decret prezidenţial, Putin a desfiinţat Districtul Federal Crimeea şi l-a inclus în componenţa Districtului Federal Sud al Federaţiei Ruse, înlocuindu-l totodată pe guvernatorul Sevastopolului, în locul lui Serghei Meniailo fiind numit Dmitri Ovsiannikov.

Crimeea agită spiritele

La 10 august, Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat că a dejucat o serie de atacuri care ar fi fost puse la cale de Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării. În noaptea de 6 spre 7 august, potrivit FSB, un grup de sabotori ucraineni a fost descoperit de trupe ruse din regiune în zona oraşului Armiansk din Crimeea. Ar fi avut loc un schimb de focuri în urma cărora un angajat FSB şi un militar rus au fost împuşcaţi mortal.

Putin a acuzat imediat Kievul că a „trecut la metoda terorii“, dar, cu toate acestea, Consiliul Securităţii Rusiei, reunit mai târziu, nu a adoptat nicio măsură de retorsiune faţă de „aceste acţiuni“ ale Ucrainei, după cum a scris ziarul rus „Vedomosti“. În schimb, Putin l-a înlocuit pe şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov, provenit ca şi el din serviciile secrete, cu mai tânărul său adjunct, Anton Vaino, nepotul fostului secretar general al Partidului Comunist din Estonia. Presa rusă a scris zilele trecute că această schimbare ar avea legătură, între altele, cu presupusele „acte de diversiune“ din Crimeea. Crimeea ar fi fost în sarcina lui Ivanov şi ceva nu a mers conform planului orchestrat de Moscova, înclină să creadă o bună parte a presei ruse, care nu a dat crezare versiunii Kremlinului cu „incursiunea militară ucraineană“.

Oficial, preşedintele rus doreşte ca, prin această vizită, să le demonstreze locuitorilor din Crimeea că autorităţile de la Moscova sunt capabile să asigure securitatea populaţiei şi a turiştilor în Crimeea, opinează unii observatori citaţi de RBC. În plus, această vizită ar putea avea legătură cu apropiatele alegeri pentru Duma de Stat, conform aceloraşi observatori.

Miercuri, ziarul „Kommersant“, citat de Agerpres, a publicat numele celor doi ruşi, care, potrivit versiunii FSB, au fost ucişi în confruntarea cu „sabotorii ucraineni“. Aceştia sunt colonelul FSB Roman Kamenev şi paraşutistul din trupele aeropurtate Semion Sâciov. Nu există însă niciun suspect şi niciun inculpat în cazul penal deschis în cazul morţii celor doi, mai scrie ziarul. Cei care l-au rănit mortal pe Sâciov au fugit pe teritoriul Ucrainei, iar cel care l-a împuşcat pe Kamenev ar face parte din grupul de presupuşi „cinci sabotori“, dar nu se ştie clar cine a tras - vreunul din cei doi sabotori ucişi de trupele ruse sau unul din cei trei care au fost arestaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite