Petro Poroşenko şi Vladimir Putin constată că armistiţiul este „în general respectat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au constatat în cursul unei convorbiri telefonice că armistiţiul semnat vineri este "în general respectat", a anunţat preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

„Cei doi şefi de stat au constatat că regimul armistiţiului este în general respectat. Ei au discutat despre măsurile care trebuie luate pentru ca armistiţiul să aibă un caracter durabil“, a declarat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

La Moscova, Kremlinul a afirmat că „cele două părţi şi-au exprimat mulţumirea cu privire la faptul că armistiţiul este în general respectat“.

În cursul discuţiei telefonice, cei doi preşedinţi „au avut un schimb de opinii în cadrul consultărilor în curs“ despre implicaţiile acordului de asociere între Kiev şi Uniunea Europeană pentru membrii Uniunii Vamale formate din fostele republici sovietice.

Ei au discutat, de asemenea, despre problema „livrării de ajutor umanitar locuitorilor din Lugansk şi Doneţk“, două bastioane separatiste proruse din estul Ucrainei, teatrul unor lupte cu forţele ucrainene.

Un prim convoi rusesc de ajutor umanitar a traversat deja frontiera ruso-ucraineană la sfârşitul lui august, fără verificări din partea Crucii Roşii sau a unui acord al autorităţilor ucrainene. Kievul a denunţat atunci „o invazie directă“.


Citeşte şi:

Separatiştii ucraineni acuză Kievul de încălcarea armistiţiului

Liderii separatiştilor de la Doneţk, fieful rebelilor din estul Ucrainei, au acuzat sâmbătă forţele guvernamentale că au încălcat armistiţiul intrat în vigoare cu o zi înainte, relatează AFP.

Rusia „va reacţiona“ împotriva sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană

Rusia va reacţiona împotriva unei noi runde de sancţiuni stabilite pe fondul crizei din Ucraina, oficialii declarând că acestea vor „lovi“ şi în interesele europenilor şi avertizând că are dreptul de a răspunde. „UE mai bine ajută estul Ucrainei, decât să impună sancţiuni propriilor ţări sau Rusiei“, spune ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

UPDATE A doua zi a summitului NATO. Aliaţii au decis înfiinţarea unui comandament în România şi în alte patru state din estul Europei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, vineri, că NATO a aprobat menţinerea unei prezenţe continue aeriene, terestre şi navale în partea estică a Alianţei, unde va exista un comandament special.

Moscova distribuie planul de pace al lui Vladimir Putin privind Ucraina ca document oficial la ONU

Delegaţia rusă a distribuit planul de pace în şapte puncte privind rezolvarea situaţiei din Ucraina, propus de preşedintele Vladimir Putin, ca document oficial la Naţiunile Unite, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Ghennadi Gatilov, într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti.

De ce îi este frică Rusiei de NATO. Bazele la graniţa Rusiei înseamnă înfrângerea lui Vladimir Putin

„America strânge Rusia ca un şarpe Anaconda”, titra zilele trecute Komsomolskaya Pravda, unul dintre cele mai apreciate ziare din Rusia. În articol, un analist militar rus spune că SUA au început atacul asupra Rusiei odată cu prăbuşirea Pactului de la Varşovia şi destrămarea URSS. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, caută deja soluţii contra bazelor NATO din ţările baltice şi Europa de Est.

Statele membre UE au ajuns la un acord de principiu asupra noilor sancţiuni împotriva Rusiei

Noi sancţiuni economice împotriva Rusiei vor fi adoptate luni, după ce ambsadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord de principiu asupra lor, informează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite