„Nu doar un convoi, ci zeci de convoaie cu ajutoare“: Rusia solicită deschiderea unui „pod umanitar“ spre estul Ucrainei
0Rusia nu poate rămâne indiferentă la evenimentele din nordul Ucrainei, care au condus la o criză umanitară catastrofică, anunţă agenţia de ştiri RIA Novosti. Aşadar, Moscova solicită deschiderea unui aşa-numit „pod umanitar“ care ar uni Rusia cu regiunile de conflict Luhansk şi Doneţk.
Într-un interviu cu televiziunea slovacă, adjunctul ministrului Apărării din Rusia, Anatolie Antonov, spune că ţara sa nu poate rămâne indiferentă la situaţia din estul Ucrainei.
„Nu putem sta cu mâinile în sân când vedem catastrofa umanitară de acolo. Acestea nu sunt cuvintele mele, ci ale reprezentanţilor Naţiunilor Unite. În situaţia asta, nu putem păstra distanţa. Şi organizaţiile noastre civile, oamenii de afaceri, sau Comitetul pentru situaţii de urgenţă se gândesc la organizarea nu unui singur convoi umanitar, ci două, trei, zeci de convoaie cu ajutoare. Vrem să avem un pod umanitar normal care să unească Federaţia Rusă de Luhansk şi Doneţk“, adaugă Anatolie Antonov.
Primul convoi umanitar a fost trimis în Ucraina la începutul lunii, convoi constând din 280 de camioane care transportau 2.000 de tone de ajutoare pentru regiunea Luhansk. Trecerea convoiului a fost întârziată semnificativ, Moscova declarând că Ucraina trage de timp special pentru „a crea o situaţie în care nimeni să nu mai poată fi ajutat“. Kievul a acuzat Moscova că, împreună cu convoiul umanitar, trimite arme şi forţe armate în Ucraina, continuă „RIA Novosti“.
Antonov a reamintit că ajutorul umanitar a fost foarte bine verificat de către reprezentanţii Crucii Roşii care „nu au putut escorta convoiul deoarece cu o noapte înainte ca maşinile să plece, forţele militare ucrainene bombardau special Luhansk“.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, şi ministrul de Externe Serghei Lavrov, declarau săptămâna aceasta că Moscova plănuieşte să trimită un al doilea convoi cu ajutor umanitar în regiunile estice ale Ucrainei.
Citeşte şi:
Moscova şi Kievul rămân angajate în acelaşi război la nivelul declaraţiilor: ucrainenii susţin că au distrus un convoi de tancuri ruseşti care invadaseră Ucraina, ruşii susţin că n-au trimis niciodată un astfel de convoi. Între timp, în Cernăuţi se vorbeşte tot mai serios despre un referendum pentru alipirea regiunii la România. De la ora 13.00, am discutat cu Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, despre criza ucraineană.
Preşedinţii ucrainean şi rus, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, şi-au strâns mâna marţi, la Minsk, unde a început un summit regional care se anunţă dificil, în condiţiile în care luptele continuă în estul Ucrainei, relatează AFP.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat recent că Moscova va face tot posibilul să-şi apere interesele, inclusiv cele din domeniul securităţii naţionale, în cazul în care Occidentul va adopta noi sancţiuni împotriva Rusiei, informează „The Daily Telegraph”.
De ce a insistat Rusia să trimită ajutor umanitar Ucrainei
A folosit Rusia convoiul umanitar ca pretext sau ca mijloc pentru o intervenţie militară în estul Ucrainei? Ce fel de presiuni face preşedintele rus, Vladimir Putin, în interiorul cercului său de putere? Cine are de pierdut mai mult din actualul conflict din estul Ucrainei? La aceste întrebări şi nu numai i-am răspuns lui Matei Dobrovie, jurnalist specializat pe politică internaţională, într-un interviu acordat Epoch Times.
Rusia va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina şi a informat Kievul despre această intenţie, a anunţat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la câteva zile după intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi umanitar rus controversat. În paralel, separatiştii pro-ruşi au trecut la contraofensivă pentru a sparge încercuirea. În plus un convoi de tancuri ruseşti au trecut frontiera ruso-ucrainean.