NATO şi Franţa avertizează Rusia: „Orice atingere la integritatea Ucrainei va duce la consecinţe strategice imense”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

Franţa şi NATO au avertizat din nou Rusia asupra consecinţelor la care riscă să se expună în cazul unei intervenţii militare împotriva Ucrainei, sugerând că o agresiune nu va rămâne fără răspuns.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au accentuat în ultimele săptămâni pe fondul unor mobilizări masive de trupe ruse la graniţa cu Ucraina şi intensificării exerciţiilor militare în zonă.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de escaladarea tensiunilor, în special în Donbas, unde armata ucraineană luptă împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi puternic de Rusia.

„Este clar pentru noi, şi am spus-o de mai multe ori, că orice atingerea la integritatea Ucrainei va duce inevitabil la consecinţe strategice imense”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, în cursul unei conferinţe de presă cu omoloaga sa de la Apărare, Florence Parly, şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Cei doi miniştri francezi şi şeful NATO s-au întâlnit la Quai d'Orsay, sediul diplomaţiei franceze, pentru a trece în revistă priorităţile în materie de securitate şi apărare ale preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, care începe la 1 ianuarie, transmite Reuters.

„NATO este unită în această situaţie”, a dat asigurări Le Drian, referindu-se la Ucraina.

La rândul său, Jens Stoltenberg a invitat din nou Kremlinul să se angajeze în „dezescaladare” şi să „respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Este nevoie de soluţii diplomatice şi politice”, a insistat el, reamintind disponibilitatea Alianţei de a relua dialogul cu Moscova în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Secretarul general al NATO crede că tensiunile actuale nu schimbă în niciun fel proiectul de aderare a Ucrainei la NATO.

„Nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte aderarea Ucrainei, dar numai Ucraina îşi va decide calea”, a subliniat el, respingând orice ingerinţă în treburile interne, aşa cum caută să facă preşedintele rus Vladimir Putin prin solicitarea de „garanţii” în privinţa menţinerii Ucrainei în afara NATO.

Rusia „încearcă să-şi restabilească sfera de influenţă şi să dicteze conduita unor ţări mai mici”, a adăugat Stoltenberg.

„Fiecare naţiune din Europa are dreptul să-şi decidă destinul, inclusiv Ucraina”, a conchis el.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO a declarat că Europa nu are nevoie de noi structuri pentru strategia de apărare a Uniunii Europene, aşa cum a cerut preşedintele francez Emmanuel Macron.

Macron a pledat joi UE pentru o nouă strategie de apărare a UE, una menită să-i consolideze capacitatea de a se apăra singură, chiar dacă alianţa transatlantică rămâne utilă şi în funcţiune.

„Ceea ce avem nevoie sunt mai multe capabilităţi, şi nu noi structuri care să concureze pentru capabilităţi”, a precizat Jens Stoltenberg.

„NATO continuă să fie baza apărării noastre colective şi centrul interoperabilităţii forţelor noastre”, în timp ce UE „are un mare rol în consolidarea capacităţii europene pentru asumarea responsabilităţii sale în securitate şi apărare, pentru a consolida rezilienţa sa în faţa ameninţărilor care sunt tot mai diverse, în special atacurile cibernetice sau atacurile împotriva sateliţilor noştri”, a explicat Florence Parly, potrivit Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite