Marea Britanie, referendum privind apartenenţa la UE: Cea mai mare parte a rezidenţilor Uniunii Europene nu vor putea vota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic David Cameron a stabilit cine poate vota la referendumul privind apartenenţa ţării la UE
Premierul britanic David Cameron a stabilit cine poate vota la referendumul privind apartenenţa ţării la UE

Cetăţenii europeni rezidenţi în Marea Britanie, care au dreptul să voteze în alegerile europene, nu vor putea să voteze în cadrul referendumului cu privire apartenenţa ţării la Uniunea Europeană (UE). Vor putea vota rezidenţii care sunt cetăţeni ai Irlandei sau Commonwealthului, care include 53 de ţări dintre care două sunt, de asemenea, membre ale UE: Cipru şi Malta.

Dispoziţiile cu privire la pregătirea referendumului urmează să fie prezentate joi parlamentului, în timp ce premierul David Cameron lansează o campanie diplomatică în vederea obţinerii de reforme la nivelul UE.

Downing Street a anunţat că referendumul urmează să fie organizat după aceleaşi reguli ca alegerile generale - adică au dreptul să voteze britanicii, irlandezii şi cetăţenii din cadrul Commonwealth cu vârsta peste 18 ani care locuiesc în Marea Britanie, dar şi britanicii care locuiesc în străinătate de cel puţin 15 ani.

Însă, cetăţenii statelor membre UE care locuiesc în Marea Britanie - care au dreptul că voteze în alegerile europene - nu au dreptul să participe la referendum.

A se pronunţa în legătură cu chestiunea menţinerii în UE "este o mare decizie pentru ţara noastră, o decizie care implică viitorul Regatului Unit", a declarat o sursă din cadrul Downing Street 10.

"Din acest motiv, considerăm că este important să aibă drept de vot cetăţenii britanici, irlandezi şi ai Commonwealthului", a adăugat sursa respectivă.

Proiectul de lege cu privire la acest referendum urmează să se afle în centrul discursului reginei, miercuri.

Textul urmează să treacă destul de uşor în Parlament, după ce Partidul Laburist a decis să nu se mai opună proiectului. Conducerea laburistă a ales să evite înfrângerea pe care ar fi suferit-o încercând să blocheze proiectul şi să se concentreze, în schimb, asupra campaniei în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Între timp, premierul britanic continuă un tur al capitalelor europene, în încercarea de a obţine reforma care, crede el, va face Uniunea mai acceptabilă pentru britanici.

Cameron urmează ca joi să discute cu premierul danez Helle Thorning Schmidt, cu premierul olandez Mark Rutte, iar apoi să ia cina cu preşedintele Francois Hollande la Palatul Elysee, la Paris. El se va întâlni vineri, la Varşovia, cu premierul polonez Eva Kopacz, iar apoi cu Angel Merkel la Berlin. Î

n următoarele două săptămâni Cameron urmează să se întâlnească faţă în faţă cu toţi omologii săi europeni. După aceea, la summitul UE programat la sfârşitul lui iunie, va afla dacă aceştia sunt pregătiţi sau nu să accepte ceea ce propune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite