Lupte grele în suburbiile de sud-vest ale oraşului Doneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele armate ucrainene, la porţile Doneţkului
Forţele armate ucrainene, la porţile Doneţkului

Unităţi ale armatei ucrainene implicate în operaţiunea militară antiteroristă din estul ţării au lansat o ofensivă împotriva separatiştilor în sud-vestul oraşului Doneţk. Potrivit serviciului de presă al autoproclamatei republici populare Doneţk „inamicul a atacat suburbiile de sud-vest ale Doneţkului din direcţia localităţilor Pobeda şi Karlovka, folosind aproximativ 40 de vehicule blindate“.

Trupele ucrainene au atacat simultan localităţile Krasnogorovka şi Mariinka. Insurgenţii proruşi au fost nevoiţi să se retragă, transmite ITAR-TASS. Separatiştii încearcă să respingă atacul şi să-i împiedice pe militari să intre în oraş.

De vineri s-au intensificat luptele între forţele guvernamentale şi insurgenţi. Mai mulţi militari ucraineni au căzut în ambuscadă, vineri, în oraşul Şahteorsk din regiunea Doneţk, la aproximativ 25 km de locul prăbuşirii avionului malaysian. Separatiştii proruşi au tras asupra acestora din lansatoare GRAD, din cel puţin 3 direcţii. Brigada a 25-a a forţelor ucrainene a suferit pierderi majore, între 10 şi 21 de militari fiind ucişi. Printre victime se numără şi comandantul unităţii. Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei susţine că teroriştii nu vor să piardă controlul asupra Şahterskului pentru că acesta e un oraş strategic.

Pe de altă parte, forţele ucrainene au eliberat localitatea Novîi Svet, situată la aproximativ 25 km sud de Doneţk. Conducerea armatei ucrainene susţine că teritoriul controlat de separatişti poate fi dispersat în curând în 3 părţi. Mai exact, zona din vest a oraşelor Doneţk, Gorlovka şi Makeevka este aproape despărţită de restul teritoriului separtist, iar din nord, oraşul Lugansk este practic încercuit.

Luganskul, în pragul unei catastrofe umanitare

Primăria oraşului Lugansk, bastion separatist din estul Ucrainei devastat de lupte, a avertizat că localitatea se află în pragul unei catastrofe umanitare, fiind privat de apă, electricitate şi aprovizionare cu produse alimentare.

Această capitală regională apropiată de frontiera rusă, a cărei populaţie depăşea 500.000 de locuitori înainte de insurecţie, este afectată de confruntări aproape permanente de câteva săptămâni între forţele ucrainene şi rebelii proruşi.

"Ceea ce se întâmplă în prezent la Lugansk (...) este un adevărat război care a luat deja viaţa a peste 100 de locuitori paşnici", s-a alarmat primăria într-un comunicat.

"După mai multe luni (de lupte, n.red.), din cauza blocadei şi tirurilor neîncetate, oraşul se află în pragul unei catastrofe umanitare", a adăugat municipalitatea.

Potrivit acesteia, electricitatea, apa curentă, liniile telefonice şi Internetul sunt întrerupte. Rezervele de carburanţi sunt epuizate, inclusiv pentru serviciile de salvare. În ceea ce priveşte alimentele, majoritatea magazinelor sunt închise şi livrările (de alimente şi apă potabilă) sunt întrerupte. Funcţionează doar brutăriile şi alimentarele. Salariile şi pensiile nu se mai plătesc de o lună, iar bancomatele sunt goale.

Lugansk, situat în bazinul industrial şi minier Donbas, este una dintre zonele fierbinţi ale rebeliunii proruse care a proclamat aici o Republică populară, ca şi în oraşul Doneţk, situat la o distanţă de 150 de kilometri. Lupte violente au avut loc de la începutul ofensivei, în urmă cu trei luni, în special pentru controlul aeroportului.

Acţiunile militare au avut loc şi la frontieră, în apropiere de punctul de control rusesc "Novoşahtinsk". Funcţionarii vamali au fost nevoiţi să se adăpostească într-un loc sigur după ce a început schimbul de focuri. Nu au fost raportate victime.

În context, liderul separatist rus Igor Ghirkin, zis şi Strelkov, a ordonat să fie instituită stare de asediu în oraşul Doneţk. Astfel, orice deplasare în timpul nopţii este interzisă. De asemenea, poliţia oraşului, care a păstrat până acum o stare de relativă neutralitate, i s-a ordonat să intre în luptă. Totodată, toţi locuitorii oraşului sunt îndemnaţi să sprijine aşa-numita „armată a Republicii Populare Doneţk”.

Un purtător de cuvânt al separatiştilor din estul Ucrainei, Igor Druz, a confirmat pentru BBC că aceştia au efectuat "execuţii" extrajudiciare pentru "prevenirea haosului" şi disciplinarea trupelor.

Igor Druz, care este consilierul comandantului militar al rebelilor Igor Strelkov şi purtător de cuvânt al acestora în regiunea Doneţk, unde se ocupă de ideologia mişcării, şi-a prezentat viziunea privind aşa-numitul stat "Novorusia" pe care speră să îl construiască în această zonă.

"De câteva ori, în situaţia de urgenţă, am efectuat câteva execuţii prin împuşcare pentru a preveni haosul. Ca urmare, trupele noastre, cele care s-au retras din Slaviansk, sunt foarte disciplinate", a declarat el pentru BBC, adăugând că aceste "execuţii" au trimis un semnal important restului forţelor rebele.

Druz a declarat că separatiştii vor înfiinţarea unui stat responsabil din punct de vedere social, care să protejeze valorile creştine. El a precizat, de asemenea, că Guvernul ucrainean este "total ilegitim".

El este un susţinător al eticii creştin-ortodoxe şi al valorilor familiale şi se opune homosexualităţii. Druz speră ca pedeapsa cu moartea să se legalizeze pentru infracţiunile cele mai grave şi este sigur că cei mai mulţi dintre rebeli îi susţin iniţiativa.

Rusia îşi mobilizează rezerviştii

Purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Aparare si Securitate Nationala din Ucraina, Andri Lisenko, a avertizat că Rusia se pregăteşte să atace Ucraina, plasând 17 lansatoare de rachete Grad la graniţă, în apropierea regiunii Cernigău.

„Partea rusă îşi pregăteşte activ noi poziţii din care să tragă cu rachete pe teritoriul ucrainean. Astfel, joi, în satul Strativa din regiunea Briansk aflat la cinci kilometri de graniţa cu Ucraina, în dreptul regiunii Cernigău, într-o zonă împădurită, poziţiile au fost ocupate de 17 lansatoare de rachete Grad“, a declarat Lisenko. Oficialul ucrainean a afirmat, de asemenea, că Rusia a plasat şi vehicule de luptă în regiunea Belgorod, la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri o mobilizare a rezerviştilor din toată ţara, pentru exerciţii militare de anvergură, care vor avea loc în perioada august-octombrie. Moscova a precizat că antrenamentele pentru rezervişti au fost programate încă din noiembrie 2013. Potrivit Ministerului rus al Apărării, exerciţiile au ca obiectiv familiarizarea rezerviştilor cu utilizarea şi intreţinerea noilor tipuri de armament şi echipamente.

Printre specializarile vizate se afla comunicaţiile, rachetele, artileria, logistica, infanteria motorizată şi paza de coastă.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite