Juncker, la Conferinţa de Securitate de la Munchen: Europa să nu cedeze în faţa cererilor Statelor Unite privind creşterea cheltuielilor militare

Juncker, la
Conferinţa de Securitate
de la Munchen: Europa să nu cedeze în faţa cererilor Statelor
Unite privind creşterea cheltuielilor militare

Jean-Claude Juncker, la Conferinţa de Securitate de la Munchen 2017 FOTO Euractiv

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Europa nu trebuie să cedeze în faţa cererilor Statelor Unite de a creşte cheltuielile militare, pentru că şi dezvoltarea şi asistenţa umanitară sunt părţi componente ale securităţii, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Acesta a fost mesajul american de mulţi, mulţi ani. Sunt împotriva (posibilităţii - n. red.) de a ne lăsa împinşi“, a spus Juncker într-un discurs rostit în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen.

El a atras atenţia că Germania nu ar mai avea un surplus bugetar, dacă va creşte chetuielile de apărare la 2% din PIB, de la 1,22%, în prezent.

„Nu îmi place faptul că prietenii noştri americani îngustează conceptul de securitate la armată“, a declarat preşedintele CE, admiţând că ar avea mai mult sens trasarea unei „politici moderne de stabilitate“, formată din mai multe componente.

„Dacă vă uitaţi la ce face Europa în domeniul apărării, plus ajutorul pentru dezvoltare, plus ajutorul umanitar, comparaţia cu Statele Unite arată destul de diferit. Politicile moderne nu se pot rezuma numai la creşterea cheltuielilor de apărare“, a adăugat Jucker.

„Europenii trebuie să îşi prezinte cheltuielile de apărare mai bine şi să cheltuiască banii mai eficient“, a subliniat el.

Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul Statelor Unite faţă de NATO, dacă ţările europene nu cresc cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB. Statele Unite asigură în prezent 70% din bugetul NATO, notează Reuters, potrivit news.ro.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, le-a transmis miercuri aliaţilor din NATO că trebuie să îşi onoreze promisiunile privind creşterea cheltuielilor militare, pentru a se asigura că Washingtonul nu îşi va reduce susţinerea.

citeste totul despre: