Guvernul ungar reduce pensiile foştilor membri ai serviciilor secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de foşti agenţi ai departamentului III/III (servicii secrete) sau moştenitorii lor vor pierde pensia suplimentară de care s-au bucurat până acum, a declarat la postul de televiziune Hir Bence Rétvari, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Justiţiei.


 Comisia ministerului a analizat situaţia  a 1000 de persoane care au primit decoraţii încă pe vremea regimului comunist, de aceea aveau dreptul la o pensie suplimentară.

    Comisia a decis să lipsească de acest drept care a însemnat sume între 8000 (aproximativ 30 de euro) şi 16.000 de forinţi (în jur de 60 de euro), persoanele care, în perioada 1945 şi 1949 au avut un rol în desfiinţarea sistemului de stat democratic, în înfrângerea revoluţiei din 1956, au fost în conducerea PMSU (Partidul Munitoresc Socialist Ungar), în UTC, au fost conducători în diferite organe de stat pe vremea regimului socialist sau au activat în serviciile secrete. Cifra celor afectaţi nu este definitivă deoarece analizele Comisiei continuă.

    Potrivit lui Rétvari, din cele 1000 de persoane examinate, 109 s-au dovedit nedemne de a primi pensia suplimentară, activând în serviciile secrete. De aceea li se va lua acest drept, primit în urma acordării de distincţii, decoraţii. Este evident însă  că aceasta se datorează activităţii lor de agenţi în cadrul Departamentului III/III, a spus la postul tv, secretarul de stat.

    Deputatul independent din opoziţie, Andras Schiffer s-a adresat  în scris Ministerului Administraţiei şi de Justiţiei pentru a afla pe baza căror liste a decis guvernul să-i lipsească de pensia suplimentară pe agenţii secreţi şi pe moştenitorii lor. ”Cetăţenii au dreptul de a afla de unde are guvernul informaţii precise despre cine sunt foştii agenţi ai Departamentului III/III, pe ce liste se află ei şi care au fost criteriile pe baza cărora s-a decis alegerea vinovaţilor.

Aceasta în condiţiile în care o parte din elita politică, inclusiv partidul LMP, ecologist, de opoziţie au propus  de mai multe ori deschiderea dosarelor secrete. Este posibil ca alegerea să se facă din listele ascunse publicului, folosite de putere după bunul său plac, a adăugat deputatul.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite