Guvernul ucrainean vrea să transforme Cernobîlul într-un parc cu panouri solare INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactor cernobil

Ucraina vrea să transforme zona iradiată din jurul centralei nucleare distruse, aşa-numita zonă de excludere, în cel mai mare parc solar din lume. Planul Kievului prevede ca pe o suprafaţă de 6.000 de hectare să fie montate panouri fotovoltaice, care pot produce peste 1.000 de megawaţi de energie - prin comparaţie, cel mai mare parc fotovoltaic din România are o capacitate de doar 79 de megawaţi.

„Există potenţial pentru energia regenerabilă”, a transmis ministrul Mediului de la Kiev, Ostap Semerak, relatează Business Insider.

„Deja avem linii de transmisie de înaltă tensiune care erau folosite de reactoarele nucleare, terenul e foarte ieftin şi avem foarte multe persoane care au experienţă în domeniul energetic”, a adăugat oficialul ucrainean.

Parcul cu panouri solare ar genera 1.000 MW pe an, adică o treime din cantitatea de energie ce era furnizată pe vremea când reactoarele nucleare funcţionau la capacitate maximă.

Proiectul are un mare impediment: ar putea fi foarte scump.

În aceste condiţii, oficialii de la Kiev încearcă să găsească finanţarea necesară. Deja poartă discuţii cu două firme de investiţii americane şi patru dezvoltatori din Canada.

„Vrem să oferim cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător şi energie ‘curată’, dar şi să le arătăm oamenilor din zonele de conflict că viaţa e mai bună alături de noi”, a mai spus ministrul.

Noul sarcofag, gata în noiembrie 2017

Construirea noului sarcofag de la Centrala Nucleară de la Cernobîl urmează să fie finalizată în luna noiembrie 2017 – a anunţat vicepremierul ucrainean, Volodimir Kistion. Potrivit demnitarului de la Kiev, termenul pentru finalizarea construcţiei se amână, „din cauza subestimării iniţiale a complexităţii lucrărilor, precum şi ca urmare a condiţiilor de realizare a acestora şi a costului crescut al proiectului”. 

De asemenea, Kistion a amintit că, în 2014, la o reuniune a Adunării investitorilor, care fac parte din Fondul Cernobîl, s-a decis elaborarea unei analize mai detaliate a programului de lucru şi identificarea unor fonduri suplimentare pentru finalizarea lucrărilor la noul sarcofag.

În ciuda celor 30 de ani care s-au scurs de la producerea tragediei, obiectivul Ukrîtie (Adăpostul), sarcofagul, care ar fi trebuit să securizeze centrala, nu a fost construit, deşi în acest sens s-au cheltuit deja milioane de euro şi de dolari. SUA alocă suplimentar pentru construirea sarcofagului zece milioane de dolari. 

Ambasada Japoniei la Kiev a comunicat decizia colectivă a ţărilor membre G7 de a contribui la proiectul amintit cu 87 milioane de euro. Potrivit proiectului, sarcofagul ar fi tebuit să fie gata în 2013, dar din cauza dificultăţilor cu finanţarea va fi finalizat în 2017.

 După cum notează Rosbalt, pe 26 aprilie 1986, la blocul energetic 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl s-a produs, la ora 1.23 o avarie în urma căreia reactorul a fost complet distrus şi s-a produs o puternică erupţie radioactivă. În urma operaţiunilor de stingere a incendiului apărut la blocul energetic 4 şi în primele zile, cele mai grele, de lichidare a consecinţelor avariei au fost iradiate şi au murit în decurs de trei luni 31 de persoane. Ca urmare, a puternicei iradieri în următorii 15 ani au decedat 60-80 de persoane. Alte 134 de persoane au fost iradiate în diferite grade de severitate. Trei republici vecine, acum state independente, au pierdut ca urmare a iradierii întinse teritorii populate –  în jurul centralei – cuprinzând raioane ale Ucrainei, Belarus şi Rusiei – au fost evacuate peste 115.000 de persoane.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite