Grevă a funcţionarilor europeni în timpul Consiliului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Functionarii institutiilor europene au intrat in greva de trei ori anul acesta, din cauza taierilor bugetare anuntate
Functionarii institutiilor europene au intrat in greva de trei ori anul acesta, din cauza taierilor bugetare anuntate

Funcţionarii europeni au organizat astăzi o mişcare sindicală de protest faţă de acordul privind bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani, decis în această dimineaţă de liderii instituţiilor de bază.

Planul bugetar de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, conţine o reducere a fondurilor alocate funcţiei publice şi are drept consecinţe măsuri de austeritate pentru bugetarii de la Bruxelles.

"Această grevă este un semnal foarte puternic, fiindcă este prima dată când o asemenea mişcare este organizată în ziua unui summit", a anunţat Felix Geradon, purtător de cuvânt al Uniunii Sindicale, cel mai mare sindicat al funcţionarilor publici europeni.

Potrivit estimărilor, aproape 90% din cei 3.000 de funcţionari ai Consiliului UE au participat la acţiunea de grevă, începută miercuri şi care va continua vineri, a doua zi a summitului la care participă şefii de stat şi guverne din statele membre.

"Astăzi, o carieră în instituţiile europene a devenit puţin atractivă, la un asemenea punct încât un raport recent arată ca îngrijorătoare lipsa echilibrului geografic în rândul funcţionarilor. Cetăţenii statelor membre cu venituri medii, sau chiar mai mari, nu se mai grăbesc pur şi simplu să participe la concursuri" de intrare, afirmă sindicatul într-un comunicat comun.

Salariile şi avantajele celor aproximativ 55.000 de funcţionari europeni sunt un subiect constant de polemici de la începutul construcţiei europene.

Comisia Europeană a estimat o reducere de aproximativ 60% a pachetului salarial şi al sporurilor de care beneficiază bugetarii de la Bruxelles, de-a lungul următorilor 15 ani. Mai mult, sunt propuse măsuri de creştere a numărului de ore lucrate, fără a fi plătite suplimentar, şi creşterea  vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani. Comisia a propus de asemenea mărirea contribuţiei pentru pensie, de la 33% la 45%.


Mai puteti citi pe acest subiect:

Funcţionarii europeni protestează. Barroso pleacă la întrunirea Bilderberg

Azi, greva funcţionarilor europeni. Ce vor?

Austeritatea ajunge la Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite