UPDATE Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că British Airlines a discriminat o angajată pentru că este creştină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa de la Strasbourg a anunţa astăzi o decizie considerată crucială pentru cazurile de discriminare pe motive religioase. Curtea s-a pronunţat în favoarea reclamantei care a fost forţată de compania aeriană British Airlines să-şi scoată lanţul cu cruce de la gât sau să plece acasă. Judecătorii au respins însă celelalte trei acţiuni demarate de alţi britanici care susţin că au fost discriminaţi pentru că sunt creştini.

UPDATE Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis în favoarea Nadiei Eweida, respingând însă acţiunile celorlalţi trei reclamanţi. 

Eweida a ajuns la instanţa de la Strasbourg după ce a apelat în Marea Britanie la tribunal, Curtea de Apel şi Curtea Supremă, însă toate cele trei instanţe au respins procesele. 

Acum, decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului a decis că operatorul aerian British Airlines i-a încălcat drepturile reclamantei atunci când i-a cerut să-şi scoată lanţul cu cruce de la gât sau să plece acasă. 

 ***

O angajată a unei companii aeriene a fost obligată să-şi scoată lanţul pe care avea un medalion în formă de cruce, iar un ofiţer al stării civile a fost concediat pentru că a refuzat să căsătorească persoane de acelaşi sex.

Autorităţile britanice au respins acuzaţiile şi au argumentat că libertatea religioasă şi de expresie este protejată doar atunci când cetăţenii exercită viaţa privată şi nu atunci când se află la locul de muncă. Susţinătorii ambelor tabere spun că decizia de astăzi va avea un impact semnificativ asupra legilor care garantează egalitatea cetăţenilor britanici, transmite BBC. 

Asistenta medicală Shirley Chaplin, în vârstă de 57 de ani, şi Nadia Eweida (60 de ani), angajată a companiei aeriene British Airways, au fost obligate să nu mai poarte medalioane în formă de cruce în timpul programului de lucru şi au decis să-şi acţioneze angajatorii în instanţă. 

Acestea sunt cazuri-reper şi am aşteptat multă vreme pentru a ajunge în acest punct. În joc nu este doar viitorul creştinilor în viaţa comunităţii, ci şi protecţia unor libertăţi individuale într-o societate diversă Andrea Minichiello Williams, directorul Centrului Juridic Creştin 

Judecătorii de la Strasbourg se vor pronunţa totodată şi în cazul lui Gary McFarlane, un consilier britanic în vârstă de 51 de ani, specializat în terapia de cuplu. McFarlane şi-a anunţat angajatorii că ar putea avea ceva împotrivă în cazul în care i se cere să ofere consiliere pentru cupluri homosexuale şi a fost concediat la scurt timp. 

Cel de-al patrulea caz este cel al ofiţerului de stare civilă Lillian Ladele, care a fost sancţionată disciplinar după ce a refuzat să efectueze ceremonii de parteneriate civile între persoane de acelaşi sex. 

Cei patru şi-au acţionat angajatorii şi în instanţe britanice, dar au pierdut procesele. Fiecare dintre ei a demarat o acţiune individuală la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, dar judecătorii au decis să analizeze cele patru cazuri împreună şi se vor pronunţa printr-o decizie comună. 

Cei patru reclamanţi susţin că angajatorii lor au încălcat articolele 9 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care le protejează dreptul la „libertatea gândirii, a conştiinţei şi a religiei” şi interzic discriminarea pe motive religioase. 

De cealaltă parte, avocaţii angajatorilor şi ai autorităţilor britanice susţin că drepturile angajaţilor trebuie să fie limitate în timpul orelor de program pentru a proteja drepturile celorlalţi cu care intră în contact. 

Credem că orice viitoare măsură pentru acomodarea conştiinţei religioase în legislaţia britanică va crea o ierarhie dăunătoare a drepturilor, punând religia pe primul loc. Keith Porteous Wood, directorul executiv al Societăţii Seculare Naţionale din Marea Britanie

Porteous Wood susţine că viitoare legislaţie britanică şi chiar europeană pentru egalitate poate fi influenţată de hotărârea de astăzi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite