Castelul Windsor se confruntă cu prima dispută sindicală din istoria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii de la castelul Windsor, una dintre reşedinţele reginei Elizabeth a II-a, intenţionează să anuleze o serie de servicii pe care le prestează pentru turişti
Angajaţii de la castelul Windsor, una dintre reşedinţele reginei Elizabeth a II-a, intenţionează să anuleze o serie de servicii pe care le prestează pentru turişti

Angajaţii de la castelul Windsor, una dintre reşedinţele reginei Elizabeth a II-a, intenţionează să anuleze o serie de servicii pe care le prestează pentru turişti, precum vizitele cu ghid, din cauza unor dispute ce vizează salariile lor prea mici, a anunţat, luni, un sindicat britanic.

Sindicatul Public and Commercial Services (PCS), în care sunt înscrişi 120 dintre cei 200 de angajaţi ai castelului Windsor, spune că aceasta va fi prima acţiune de tip sindical care va afecta funcţionarea Royal Household, structura organizatorică prestatoare de servicii pentru casa regală britanică, informează Reuters.

PCS spune că va cere membrilor săi de la castelul Windsor să voteze în această chestiune între 31 martie şi 14 aprilie şi, dacă aceştia vor decide să organizeze anumite acţiuni de tip sindical, o decizie va luată până la sfârşitul lunii viitoare.

"Angajaţii sunt loiali patronului lor şi vor cu adevărat să asigure vizitatorilor un tratament regal", a declarat Mark Serwotka, liderul sindicatului PCS.

"Este scandalos faptul că angajaţii au salarii atât de îngrozitor de mici şi că li se cere să presteze gratuit anumite munci care aduc bani familiei regale", mai spune acesta.

Purtătoarea de cuvânt de la Royal Collection Trust, care administrează programele pentru turişti la castelul Windsor, spune că încasările obţinute din vânzări şi din taxele de intrare în castel erau utilizate pentru operaţiunile de îngrijire şi conservare a colecţiei de artă de la Windsor Castle, nefiind donate familiei regale.

PCS spune că angajaţii de la castelul Windsor au salarii mici şi fac uneori activităţi suplimentare care nu sunt plătite, inclusiv vizitarea cu ghid a castelului pentru turişti (care plătesc pentru aşa ceva), activităţi de traducere şi furnizarea primului ajutor.

Purtătoarea de cuvânt de la Royal Collection Trust, organizaţia pentru care lucrează angajaţii implicaţi în această dispută, spune că nu există riscul întreruperii vizitelor la castelul Windsor şi că activităţile de voluntariat descrise de PCS nu sunt obligatorii.

PCS spune că angajaţii de la castelul Windsor sunt plătiţi cu un salariu mai mic decât cel mimim, de 7,85 de lire sterline (10,8 euro) pe oră, iar angajaţii noi au un salariu de început de 14.400 de lire sterline (19.830 de euro) pe an.

Aceeaşi purtătoare de cuvânt de la Royal Collection Trust a negat faptul că angajaţii ar primi salarii mici şi spune că aceştia beneficiază de măriri salariale, în funcţie de performanţe, de până la 2,5 procente. Printre beneficiile suplimentare se numără o pensie de 15% din salariu (pentru care nu trebuie să plătească niciun fel de contribuţii financiare) şi mese gratuite.

Castelul Windsor este cel mai vechi şi mai mare edificiu de acest tip nelocuit permanent din lume, care a fost locuinţa oficială a regilor şi reginelor britanice timp de aproape 1.000 de ani, potrivit site-ului Royal Collection.

Regina Elizabeth a II-a îşi petrece la castelul Windsor cele mai multe dintre weekendurile sale private şi locuieşte aici aproximativ o lună în perioada Paştelui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite