Bulgarii construiesc un „Las Vegas al Balcanilor“, lângă Sofia. Un nou motiv pentru ruşi să dea năvală
0Guvernul de coaliţie bulgar condus de premierul de dreapta Boiko Borisov a adoptat la începutul acestei luni un pachet de măsuri destinat demarării proiectului „ Sfânta Sofia“, un complex uriaş de divertisment high-tech, din care nu vor lipsi cazinourile, mall-urile, hotelurile de lux , spaţii de birouri şi zone verzi. Presa bulgară îl numeşte „Las Vegas-ul din Balcani.
„Sperăm că proiectul va fi realizat în următorii trei ani“, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei bulgare de Investiţii. Proiectul ambiţios, care se află încă într-o fază incipientă, prevede construirea unui complex turistic şi de divertisment care să includă hoteluri, cazinouri, un aquapark, săli de conferinţe, un centru comercial, birouri, spaţii verzi şi alte facilităţi, în apropierea oraşului Elin Pelin, aflat la aproximativ 20 de kilometri de capitala Sofia.
Suma totală a investiţiilor este preconizată să ajungă la 1,59 miliarde de leva (aproximativ 750 de milioane de euro), creând 1850 de noi locuri de muncă, susţine guvernul bulgar. Proiectul grandios, denumit „ Las Vegasul Balcanilor“ de către mass-media, a fost anunţat pentru prima dată şi în 2014 şi a primit statutul de investiţie prioritară.
Proiectul va fi implementat de o companie locală, Bulgarian Development Holdings Limited, care s-a aliat în acest scop cu furnizorul chinez de echipamente telecom ZTE, notează Novinite.com.
În conformitate cu legea bulgară de promovare a afacerilor, investiţiile prioritare beneficiază de o serie de stimulente acordate de stat, inclusiv proceduri administrative mai scurte, achiziţii mai uşoare de proprietăţi, ajutoare de stat pentru investiţii în producţie şi ştiinţă, concesii pentru costurile forţei de muncă.
După anunţarea iniţială a proiectului Sfânta Sofia în 2014, nu s-au făcut progrese serioase în vederea construirii acestuia.
Totuşi, în luna mai, China Daily scria că proiectul a fost prezentat la Beijing ca o viitoare investiţie în tehnologie, care va fi promovată ca parte a iniţiativei ambiţioase a Chinei a relansare a „drumului mătăsii“, prin care statul comunist îşi propune să-şi extindă influenţa şi comerţulul internaţional pentru a compensa încetinirea creşterii economice din ţară.
În programul coaliţiei de guvernare de la Sofia, de centru dreaptă GHERB-Frontul patriotic, se pune accentul pe proiectele de infrastructură.
Investiţiile în infrastructură vor fi realizate,în cea mai mare parte, din fondurile europene şi se îndreaptă spre tronsonul Blagoevgrad-Sandanski din autostrada Sofia-frontiera cu Grecia, autostrada „Hemus” – Sofia-Plevna-Veliko Târnovo-Varna din care urmează a fi predate în următorii patru ani 250 de km şi Sofia-Calotina (frontiera cu Serbia) cu o lungime de 49 de km.
Ruse-Veliko Tărnovo pe drumul Bucureşti-Istanbul se amână cu încă patru ani ca şi tunelul „Şipka”. Borisov însă a promis că va demara extinderea, cu încă două benzi, a autostrării Sofia-Plovdiv, notează corespondentul la Sofie al Europei Libere.
Guvernul Borisov şi-a mai propus lansarea proiectului nuclear „Belene” fără garanţii de stat, cu investitor privat şi a fost asigurată finanţarea europeană pentru cel de al treilea diametru al metroului din capitala Sofia care a demarat în 2016 cu finanţare naţională.
„Ruşii au cumpărat jumătate din litoralul bulgăresc“
Oficialii bulgari au adus un amendament la Legea cetăţeniei prin care a fost redus de şase ori pragul investiţiilor în proprietăţi imobiliare cerute pentru acordarea dreptului de şedere pe termen lung. Doi lideri ai Blocului reformator, dreapta tradiţională – Metodi Andreev şi Petar Slavov, au avertizat că amendamentul la Legea cetăţeniei îi avantajează în primul rând pe cetăţenii ruşi. Problema se rezolvă acum cu 50 000 de euro, preţul unui apartament de două camere în oraşele sau staţiunile pe Litoral. Nu se cunosc autorii, nici motivele ce au stat la baza amendamentului cu pricină, notează corespondentul la Sofia al Europei Libere.
Directorul direcţiei „Migraţie” în Ministerul de interne, Nikolai Nikolov, a recunoscut că în acest mod cetăţenii din fostele republici sovietice îşi vor putea legaliza şederea fără a apela la înregistrarea unor societăţi comerciale fictive. În realitate, a adăugat Nikolov, 90% din ruşii care s-au stabilit în Bulgaria nu se ocupă de activităţi economice. O mare parte sunt pensionari care au ales Bulgaria aşa cum englezii şi nemţii, de pildă, aleg Spania. Avem interes de a atrage un număr mai mare de turişti, iar aceşti oameni primesc în vizită rude şi prieteni din Rusia care aduc valută şi creează locuri de muncă”.
Comentând aceasta declaraţie săptămânalul sofiot „Capital” întreabă dacă la baza ei se află incompetenţa sau lobismul în favoarea companiilor de construcţii care au mii de apartamente de vânzare. Guvernul Borisov bate semnalul de alarmă în legătură de refugiaţii din Siria şi Irak dar totodată deschide larg uşa în faţă cetăţenilor ruşi fără a analiza consecinţele. Problema reală nu constă în venirea unor pensionari ruşi ci în pătrunderea capitalurilor oligarhilor ruşi care îşi pun amprenta în politica şi în economia bulgară.
Noi estimări ale presei bulgare sugerează că cetăţenii ruşi au cumpărat în ultimii 20 de ani sute de mii de apartamente şi vile în Bulgaria, mai ales pe litoral, iar număr atât mare trezeşte îngrijorări.
Aproape 100 000 de cetăţeni ruşi au cumpărat în ultimii 20 de ani apartamente şi vile în Bulgaria.
Comentând invazia cumpărătorilor ruşi unele publicaţii menţionează 300 000 de proprietăţi din care majoritatea se află pe Litoralul Mării Negre şi în oraşele din sud-vestul ţării în apropierea de staţiunile montane Boroveţ, Pamporovo şi Bansko.
Problema a devenit actuală după ce deputatul din Duma de Stat, Piotr Tolstoi, a declarat că „ruşii au cumpărat jumătate din litoralul bulgăresc. La nevoie, vor cumpăra întreaga Bulgaria.”