Chiar dacă fostele benzinării Lukoil s-au ascuns în spatele companiei austriece AMIC, şoferii ucraineni tot le boicotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 240 de benzinării şi şase rafinării deţinute de Lukoil în Ucraina au fost vândute încă de anul trecut necunoscutei companii austriece АМІС Energy Management, dar şoferii ucraineni le evită în continuare, fiind, asemeni multor experţi, sceptici cu privire la această tranzacţie, relatează Deutsche Welle.

În pofida unui proces de rebranduire, fostele benzinării Lukoil din Ucraina sunt evitate de şoferi. Potrivit unei casieriţe, angajate la o fostă benzinărie Lukoil de pe şoseaua Brovarski, la periferia Kievului, numărul clienţilor nu a crescut după schimbarea denumirii şi a siglei. În schimb, la o benzinărie situată la 200 de metri distanţă, câte un vehicul opreşte într-un interval de numai un minut.

Întrebat dacă a auzit de noile benzinării AMIC, un şofer răspunde: „Da, am auzit, dar nu am alimentat niciodată acolo. Sunt foarte mulţumit de calitatea benzinei de la această staţie de alimentare. Sunt un client fidel“.

Alţi doi şoferi admit că au aflat din presă despre un proces de rebranduire a Lukoil.

„Au apărut informaţii că Lukoil şi-a vândut benzinăriile ba cehilor, ba austriecilor. Dar nu cred că este vorba de austrieci“, afirmă unul dintre ei. „Cred că ruşii s-au ascuns după o siglă austriacă“, a adăugat el, spunând că nu alimentează de la această benzinărie din principiu, pentru că nu vrea să dea bani unui „stat agresor“.

Anul trecut, în momentul vânzării benzinăriilor Lukoil din Ucraina către compania austriacă АМІС Energy Management, presa ucraineană a semnalat că ar fi vorba de un subterfugiu folosit de gigantul rus pentru a se menţine pe piaţa din această fostă republică sovietică.

Lukoil Ucraina a pierdut până la jumătate din cifra de afaceri

Potrivit unor experţi, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în martie 2014, şi izbucnirea conflictului separatist din regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul ţării, o lună mai târziu, reţeaua de benzinării Lukoil din Ucraina a pierdut foarte mult din cifra de afaceri.

„Din cauza devalorizării grivnei şi a costului ridicat al combustibilui importat, cifra de afaceri a reţelelor de benzinării din Ucraina a scăzut brusc. Segmentul premium, pe care se plasa Lukoil, a a scăzut cu 25 la sută. Dar situaţia (gigantului rus) Lukoil este mult mai gravă. (Lukoil Ucraina) a pierdut până la jumătate din cifra de afaceri“, a declarat pentru Deutsche Welle Aleksandr Sirenko, un expert al companiei de consultanţă Upeco.

„Nu cred că benzinăriile Lukoil au fost cumpărate de cineva anume“, s-a arătat sceptic Sirenko, argumentând că este puţin probabil ca un investitor străin să fi preluat această afacere pe fondul unei astfel de scăderi.

Potrivit unor experţi, valoarea reţelei de benzinării Lukoil Ucraina este estimată la trei sute de milioane de dolari, iar cifra de afaceri anuală a cumpărătorului AMІC Energy Management era de 300 de mii de euro la momentul efectuării tranzacţiei.

Cumpărătorul Lukoil Ucraina, o companie austriacă obscură

AMІC Energy Management a fost înfiinţată în toamna anului 2013 în Austria. Această companie nu s-a remarcat pe piaţa austriacă, potrivit Asociaţiei profesionale din industria de petrol din Austria. „Nu ştim nimic despre această companie“, a declarat pentru Deutsche Welle un reprezentant al acestei asociaţii.

Deutsche Welle a cerut informaţiii despre sursele de finanţare a tranzacţiei, dar AMIC Energy Management nu a răspuns solicitării.

„Cred că AMIC este o societate folosită ca paravan. Austria este cunoscută ca fiind o jurisdicţie offshore importantă pentru fostele ţări sovietice“, a declarat Vasilii Astrov, de la Institutul de Economie Comparată din Viena.

Cel mai mare aport la capitalul social al AMIC Energy Holding l-a adus avocatul Johannes Kletsl-Norberg. El a refuzat să comunice cu Deutsche Welle, susţinând că „nu are permisiune“ în acest sens. Peste 30 de firme sunt înregistrate pe adresa vilei sale de le periferia Vienei. Majoritatea acestor firme desfăşoară activităţi economice în Rusia.

AMIC şi EPIC, o schemă similară?

Conducerea AMІC Ucraina şi gigantul Lukoil neagă faptul că ar avea vreo legătură. Totuşi, unii experţi constată similitudini cu alte cazuri de apariţie a unor investitori austrieci în Ucraina. Spre exemplu, în 2011, compania austriacă EPIC a cumpărat la licitaţie societatea Ukrtelecom. Pe atunci, austriecii au negat cu vehemenţă zvonurile potrivit cărora ar fi cumpărat gigantul de telecomunicaţii la comanda unui oligarh ucrainean. După aproape doi ani, EPIC a vândut Ukrtelecom oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov.

 „Cred că noul proprietar şi-a achitat deja datoriile faţă de Lukoil. AMIC nu are atâţia bani“, subliniază Vasilii Astrov, fiind de părere că există similitudini între cele două afaceri.

„Cel mai probabil, noul proprietar (…) pur şi simplu nu a vrut să dea direct bani unei companii dintr-un stat agresor. Dar nu este exclus chiar ca Lukoil să fi decis să rămână sub o nouă înfăţişare“, afirmă la rândul său Aleksandr Sirenko.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite