Şeful Forţelor Aliate din Europa: NATO trebuie să-şi întărească flota, pentru a putea ţine pasul cu strategia promovată de Rusia în Estul Europei
0Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, Curtis Scaparrotti, a declarat în timpul audierilor din Camera Reprezentanţilor a Congresului din SUA că NATO trebuie să-şi întărească flota, pentru a putea ţine pasul cu strategia promovată de Rusia în Estul Europei.
Oficialul a precizat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, include şi arme nucleare în strategia de intimidare a ţărilor vecine.
În acelaşi timp, generalul a menţionat că armata NATO poate ţine frâu ambiţiilor Rusiei, datorită celor 60 de mii de soldaţi care staţionează prin Europa, dar organizaţia are nevoie de o creştere a capacităţii de informare.
În ultima perioadă, NATO a întărit flancul estic şi a dizlocat trupe în România, Polonia şi Lituania.
Curtis Scaparrotti a pledat pentru livrarea de arme letale Ucrainei
Comandantul forţelor NATO din Europa şi şeful comandamentului european al armatei americane, generalul Curtis Scaparrotti, a pledat pentru livrarea unor arme mai performante Ucrainei pentru a ajuta această ţară în lupta cu separatiştii sprijiniţi de Rusia.
„Cred că trebuie să examinăm posibilitatea livrării de arme letale pentru apărare Ucrainei”, a declarat Scaparrotti la audieri în Comitetul pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor de la Washington. Administraţia fostului preşedinte Barack Obama a oferit Ucrainei echipamente militare non-letale, dar a refuzat să livreze arme ca sisteme de rachete antitanc „Javelin”, temându-se de o reacţie de escaladare din partea Rusiei.
La rândul lor, oficialii ruşi au declarat că aceste acţiuni sunt provocatoare.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat marţi dimineaţă că patrulele navelor americane din Marea Neagră reprezintă o potenţială ameninţare la adresa securităţii ţării, pentru că nu există informaţii despre rachetele pe care aceste ambarcaţiuni ar putea să le aibă în dotare, transmite Reuters.
În plus, susţine Statul Major rus citat de Russia Today, bazele antirachetă ale SUA în Europa, inclusiv cea din România, precum şi navele de luptă care patrulează la graniţele ruse ar putea să le permită Statelor Unite să lanseze un atac nuclear surpriză vizând Rusia, iar acest risc duce la o nouă cursă a înarmării.
“Prezenţa bazelor americane antirachetă în Europa şi a navelor cu capacităţi de interceptare antirachetă în mările şi oceanele din apropiere de teritorul Rusiei duce la un potenţial clandestin puternic pentru lansarea unui atac-surpriză cu rachete nucleare asupra Rusiei”, a subliniat şeful adjunct de operaţiuni din Statul Major rus, Viktor Posnikir, la o conferinţă pentru dezarmare organizată la Geneva.
Sistemul global antirachetă al SUA provoacă o nouă cursă a înarmării, au adăugat liderii militari ruşi, adăugând că scutul, ce include baze din Alaska, România şi Polonia, compromite capacităţile de disuasiune nucleară ale Rusiei.
"Radarele fixe ale sistemului antibalistic american detectează toate posibilele traiectorii ale rachetelor ruse care s-ar îndrepta spre Statele Unite", afirmă generalul Viktor Poznihir, prim-adjunctul şefului Comandamentului operaţional permanent al Statului Major al armatei ruse.
Radarele cu amploare mare instalate de Statele Unite în Alaska, România şi Polonia sporesc capacităţile de interceptare a rachetelor ruse, adăugă oficialul militar rus, citat de agenţiile Tass şi Sputnik.
"Instalarea unor radare maritime în apropiere de Alaska, precum şi a unor radare fixe în România şi Polonia îmbunătăţesc semnificativ viteza şi precizia rachetelor, inclusiv a posibilităţilor de interceptare", a explicat Poznihir.
Moscova estimează că, până în 2020, Statele Unite vor avea până la 1.000 de rachete de interceptare la dispoziţie, ceea ce ar putea fi o ameninţare pentru capacitatea balistică rusă.
“Prezenţa sistemului global antirachetă coboară pragul pentru folosirea armelor nucleare, deoarece oferă Statelor Unite iluzia de impunitate pentru folosirea armelor strategice de atac de sub protecţia umbrelei apărării antirachetă”, a atras Poznikir. „Scutul antirachetă este un simbol al consolidării forţelor balistice în lume şi un trăgaci pentru o nouă cursă a înarmării”, a adăugat el.
În plus, sistemul SUA reprezintă un risc pentru folosirea spaţiului în scopuri paşnice de către alte ţări, consideră ofiţerul.
El a respins argumentul SUA, potrivit căruia scutul nu poate intercepta toate rachetele intercontinentale ale Rusiei, dacă Moscova le lansează simultan, şi că, în aceste condiţii, nu îi subminează securitatea, notând că sistemul poate intercepta deja unele rachete şi, în viitor, va deveni mai puternic.