Şefa FMI, anchetată de justiţia franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia franceză a deschis o anchetă împotriva lui Christine Lagarde, directorul Fondulu Monetar Internaţional din luna iunie, pentru abuzuri săvârşite în perioada în care a fost ministru de Finanţe.

Potrivit AFP, Christine Lagarde este anchetată pentru deciziile pe care le-a luat în timpul mandatului său de ministru al Finanţelor în cazul afacerilor derulate de controversatul Bernard Tapie.

Avizul a fost emis de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), singura instanţă abilitată în Franţa să judece miniştri pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii lor.

În 10 mai, procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, Jean-Louis Nadal, a sesizat Comisia de petiţii a CJR estimând că există elemente susceptibile să caracterizeze ''un abuz de autoritate'' din partea Christinei Lagarde, fost ministru al Economiei şi Finanţelor.

Tapie a dat în judecată guvernul, acuzând că fosta bancă de stat Credit Lyonnais l-a fraudat, în timpul vânzării părţii sale din compania Adidas, în 1993.

Tribunalul de arbitraj, jurisdicţie privată, condamnase Consortium de Réalisation, structură politică ce gestiona pasivele Crédit Lyonnais, la plata către Tapie a unor despăgubiri de 285 milioane de euro, inclusiv daunele morale.

Potrivit procurorului, Christine Lagarde nu a contestat arbitrajul şi i-a plătit 285 de milioane de euro lui Tapie, în 2008.

Opoziţia o acuză pe Lagarde de abuz de autoritate, pentru că a renunţat la lupta juridică cu Tapie, în incercarea de a finaliza cazul. Lagarde a trimis cazul unui comitet de arbitrare, trecând peste oficialii din ministerul său care estimau că Bernard Tapie n-ar trebui să primească în cele din urmă decât între 20 milioane şi 50 milioane de euro de la stat, din cauza unor diverse deduceri, îndeosebi fiscale.

Trei judecători de la Curtea de Justiţie a Franţei vor efectua ancheta, care este posibil să dureze mai mulţi ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite