Proiectul Nabucco a primit şi binecuvântarea UE
0După ce ani de zile a stat în sertarele Bruxelles-ului, proiectul Nabucco a primit binecuvântarea UE. Comisarul european pentru energie şi miniştrii de resort din ţările care vor fi traversate
După ce ani de zile a stat în sertarele Bruxelles-ului, proiectul Nabucco a primit binecuvântarea UE. Comisarul european pentru energie şi miniştrii de resort din ţările care vor fi traversate de gazoductul Nabucco au semnat, săptămâna trecută, în cadrul unei întruniri organizate la Viena, un acord privind sprijinul politic şi financiar care va fi acordat proiectului, evaluat la 5,8 mld. dolari, transmite Reuters.
"Problema siguranţei energetice este pe masa fiecărui ministru al energiei, dar şi a miniştrilor de externe, finanţelor şi ai industriei din statele Europei", a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, precizând că proiectul Nabucco contribuie la siguranţa energetică a regiunii. Oficialul european a susţinut că Nabucco rămâne prioritatea UE, în pofida intenţiei Rusiei de a extinde gazoductul Blue Stream. Operatorul gazoductului de 3.300 de kilometri, care va fi deţinut de companiile Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi Transgaz (România), se aşteaptă să primească, anul viitor, acordul pentru începerea lucrărilor. Proiectul vizează realizarea unui culoar de tranzit al gazelor naturale din regiunea Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, către Europa de Vest pe traseul Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, fără a tranzita Rusia. În cazul în care construcţia începe în anul 2008, gazoductul poate deveni operaţional în trei ani. Prin conductele gazoductului Nabucco ar putea fi transportaţi, anual, între 25,5 miliarde de metri cubi şi 31 miliarde de metri cubi. Banca Europeană de Investiţii a anunţat că este gata să finanţeze între 20% şi 30% din gazoduct, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation vor contribui, de asemenea, la finanţarea proiectului. Diversificarea furnizorilor de ţiţei şi gaze a devenit o prioritate a Uniunii, după ce în luna ianuarie o dispută între Rusia şi Ucraina privind preţul gazelor naturale a afectat livrările către Europa, care importă din Rusia 25% din necesarul de gaze naturale.