Bulgaria îşi alege duminică Parlamentul. Există riscul organizării unor alegeri anticipate
0În alegerile legislative ce vor avea loc duminică în Bulgaria, opoziţia de centru-dreapta condusă de primarul Sofiei Boiko Borisov este favorită în faţa socialiştilor premierului Serghei Stanişev, comentează AFP, care adaugă că formarea unui guvern ar putea fi îngreunată de lipsa unei majorităţi.
Sondajele creditează partidul GERB al lui Boiko Borisov, fost bodyguard al ultimului dictator comunist Todor Jivkov, apoi al fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, cu 28-32% din voturi, faţă de 17-22% pentru socialişti (PSB). Partidul minorităţii turce MDL, partener în actualul guvern, poate spera între 9 şi 12%, iar ultranaţionaliştii din Ataka între 8 şi 10%, potrivit institutului MBMD.
Împărţirea celor 240 de locuri ale Parlamentului între şapte sau opt partide va complica în mod inevitabil formarea unui guvern, cu atât mai mult cu cât toate exclud o alianţă cu extrema-dreaptă. Potrivit unui analist Gallup, Andrei Raicev, "un impas postelectoral este cel mai probabil" şi sunt posibile chiar alegeri anticipate în toamnă.
Boiko Borisov, în vârstă de 50 de ani, declara recent pentru AFP că este reticent la coaliţii "capcană". El exclude un parteneriat cu socialiştii şi MDL, având în vedere doar posibilitatea de a se alia cu Coaliţia albastră (dreapta), creditată cu 7-8% din voturi. "Să devin prim-ministru nu este un obiectiv în sine pentru mine", a afirmat el, citat de NewsIn.
La rândul lor, socialiştii se declară pregătiţi pentru o coaliţie dreapta-stânga, Serghei Stanişev subliniind că "cel mai rău scenariu ar fi anarhia politică în timp ce criză".
Toate partidele care candidează vor să amelioreze imaginea Bulgariei, afectată de corupţie, şi să recâştige încrederea Uniunii Europene pentru a recupera fondurile îngheţate în valoare de câteva sute de milioane de euro.
Un posibil impas postelectoral ar ameninţa stabilitatea economică a Bulgariei
În cazul în care nu se formează o majoritate guvernamentală clară în urma alegerilor legislative de duminică, stabilitatea economică a Bulgariei va fi ameninţată.
Analiştii afirmă că negocierile ar putea dura toată vara şi ar putea duce, în cel mai rău caz, la noi alegeri în toamnă.
Şeful echipei de consilieri economici ai GERB, Simeon Diankov, consideră că "este mai important ca niciodată ca guvernul să îşi preia funcţiile rapid". "Bulgaria a început să intre în cea mai grea perioadă a crizei", a spus el.
"Cel puţin toţi înţeleg că nu va fi uşor să fii la guvernare", afirmă preşedintele cabinetului Deloitte Bulgaria, Ilian Vasilev, vicepreşedinte al Confederaţiei angajatorilor şi industriaşilor (CEIBG). El a lansat o iniţiativă numită Pactul de Stabilitate, prin care cere viitorului guvern "un plan de acţiune imediat pentru intrarea în Zona euro" şi să lanseze negocierile cu Fondul Monetar Internaţional "pentru un eventual program de susţinere".
Acest Pact de Stabilitate a fost sprijinit de GERB, dar socialiştii nu vor un acord cu FMI: "FMI nu oferă bani gratis. Una dintre primele condiţii pe care le pune unor ţări precum România, Ungaria şi Letonia o reprezintă restricţiile importante. De asemenea cere restricţii în materie de politică la nivel naţional", a declarat Stanişev pentru ziarul Monitor.
Bulgaria a trecut sub tutela FMI prin tranziţia dificilă către o economie de piaţă, duă criza financiară gravă din 1996-1997. Ţara a aplicat atunci o politică de austeritate, şi-a legat moneda naţională de euro (un euro = 1,95583 leva) şi a interzis deficitul bugetar. Iar menţinerea acestui program de austeritate până la adoptarea euro face obiectul unui consens naţional.