Cum „strangulează“ europenii criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Protest inedit al poliţiştior greci – cu ştreangul de gât – în faţa Parlamentului de la Atena
Protest inedit al poliţiştior greci – cu ştreangul de gât – în faţa Parlamentului de la Atena

Grecii şi portughezii mai strâng cureaua, Banca Centrală Europeană cumpără eurobligaţiuni de la statele cu probleme, Comisia pregăteşte supravegherea bancară.

Ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras, s-a întâlnit ieri cu şefii comisiilor de control ai UE, BCE şi FMI, înaintea reuniunii cu liderii coaliţiei guvernamentale, ce are ca obiectiv finalizarea unei noi serii de tăieri bugetare în valoare de 11,5 miliarde de euro, de care este condiţionată primirea viitoarei tranşe a ajutorului financiar internaţional.

Ştiind ce îi aşteaptă, grecii au ieşit, zilele trecute, în stradă. Joi, în jur de 2.000 de poliţişti, pompieri şi grăniceri greci s-au spânzurat în mod simbolic, în cadrul unei demonstraţii în faţa clădirii Parlamentului din Atena, în semn de protest faţă de tăierile salariale ale angajaţilor din sistemul de apărare naţională. Sâmbătă, peste 12.000 de manifestanţi au ieşit în stradă, la Salonic, pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate solicitate Greciei de către UE şi FMI.

În afară de scăderea lefurilor şi de subfinanţarea activităţilor pe care trebuie să le desfăşoare, poliţia greacă mai are o problemă. Militanţi neonazişti din cadrul formaţiunii Zori de Aur (Chryssi Avghi) ar fi încercat să se substituie forţelor de ordine, punând în aplicare o operaţiune de comando împotriva unor vânzători ambulanţi imigranţi în localitatea balneară Rafina, în apropiere de Atena.

Potrivit publicaţiei „Der Spiegel", cancelarul german Angela Merkel ar fi cerut găsirea unei „soluţii" pentru a împiedica o ieşire a  Greciei din zona euro în această toamnă. Săptămânalul  german scrie că Merkel ar fi în favoarea unei adaptări a programului în curs, prin creşterea tranşelor de credit pe viitor şi reducerea valorii celor cu scandenţă mai îndepărtată.

Noi biruri pe capul angajaţilor portughezi

Premierul portughez a anunţat vineri o consolidare a măsurilor de austeritate anul viitor, în timp ce Portugalia, aflată sub asistenţă financiară, nu reuşeşte să îşi respecte angajamentele de reducere a deficitului public. Passos Coelho a anunţat o creştere a cotizaţiilor sociale din partea angajaţilor în sectoarele privat şi public. În schimb, el a prevăzut scăderea cotizaţiilor patronale pentru a stimula angajarea, în timp ce şomajul afectează deja peste 15 la sută din populaţia activă. Cotizaţiile salariale vor trece, astfel, de la 11 la 18 la sută, iar cele ale firmelor vor fi reduse de la 23,75 la 18 la sută.

Salvarea vine de la BCE

Anunţul făcut de Mario Draghi că Bănca Centrală Europeană va veni în ajutorul ţărilor ce nu fac faţă dificultăţilor de refinanţare a fost primit de unii cu entuziasm, de alţii cu ostilitate. BCE va lansa programul, Tranzacţii monetare directe, cu scopul de a cumpăra „fără limită" pe piaţa secundară obligaţiuni de stat a căror maturitate merge de la 1 la 3 ani. Această decizie a BCE a adus o licărire de speranţă în ţări precum Spania, Portugalia sau Italia. Astfel, Portugalia s-ar putea refinanţa începând din septembrie 2013. Presa şi mulţi politicieni germani spun însă că programul de răscumpărare a datoriei, anunţat de Mario Draghi, înseamnă supunerea Băncii Centrale Europene puterii politice.

Ce mai pregăteşte Bruxelles-ul

Săptămâna care începe astăzi va fi una a deciziilor- cheie pentru viitorul Uniunii Europene. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va susţine la 12 iunie un discurs în plenul Parlamentului European despre starea Uniunii.
 
În aceeaşi zi, comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michael Barnier, urmează să prezinte în faţa PE marile linii ale planului privind crearea unei autorităţi unice de supervizare bancară, ale cărui principii au fost stabilite cu prilejul summitului european de la finele lunii iunie. Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, dezvăluit de cotidianul italian „Il Sole 24 Ore", Banca Centrală Europeană (BCE) va primi misiunea de a superviza ansamblul băncilor din zona euro şi va avea responsabilităţi în acordarea şi retragerea licenţelor instituţiilor de credit.

Miercuri dă verdictul şi Curtea Constituţională a Germaniei asupra participării ţării la Mecanismul European de Stabilitate (MES). Un deputat german a anunţat că a depus ieri un nou recurs la Curte în încercarea de a bloca in extremis ratificarea MES, un demers justificat, potrivit AFP, de ultimele decizii ale BCE.

Combaterea populismului

Premierul italian, Mario Monti, a propus sâmbătă organizarea, la Roma, a unui summit european destinat contracarării „periculoasei" intensificări a populismului în Europa, ideea pe care preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a salutat-o imediat. Monti a deplâns „reemergenţa vechilor stereotipuri şi a vechilor tensiuni", în special între ţările din nord şi cele din sud.

12.000 de greci au ieşit în stradă la Salonic pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate pe care le pregăteşte Guvernul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite