Bulgaria riscă să cadă sub influenţa Rusiei, avertizează experţii europeni
0Bulgaria, cea mai săracă membră a Uniunii Europene, riscă să cadă sub influenţa politică şi economică a Rusiei, dacă Bruxelles-ul nu cooperează mai eficient cu Sofia, consideră un consiliu de experţi europeni care consiliază guvernul bulgar, citat de Financial Times.
Într-un raport obţinut de cotidianul economic, experţii cer autorităţilor bulgare să acţioneze mult mai ferm împotriva corupţiei administrative. Ei spun că oficialii de rang înalt suspectaţi de asemenea infracţiuni ar trebui demişi fără a mai aştepta rezultatele îndelungatelor proceduri judiciare.
Consiliul de experţi, înfiinţat în noiembrie de fostul guvern socialist al Bulgariei, a fost solicitat să recomande modalităţi pentru a ajuta ţara să se adapteze la Europa şi să depăşească lipsa de încredere a ţărilor membre mai vechi şi mai bogate, determinată de corupţia şi crima organizată din Bulgaria.
Consiliul consultativ cu şase membri a fost prezidat de fostul premier francez Dominique de Villepin, printre membrii săi numărându-se Josep Piqué, fost ministru de externe al Spaniei, şi António Vitorino, fost comisar european pentru justiţie şi afaceri interne.
În raportul experţilor, pregătit înainte de alegerile de luna aceasta câştigate de partidul de centru-dreapta de opoziţie GERB, se arată: "Bulgaria ar trebui să îşi construiască, în conformitate cu interesul naţional, o agendă europeană care să fie sprijinită de expertiza şi de instituţiile europene... Dacă Bulgaria eşuează în îndeplinirea acestui obiectiv, ar putea apărea diferite consecinţe.
În primul rând, statul bulgar ar putea deveni mai vulnerabil, ceea ce ar încuraja mişcările populiste şi ar semăna sămânţa descurajării în rândul societăţii civile. În al doilea rând, eforturile făcute pentru a construi un aparat de stat mai puternic, mai modern şi mai eficient ar putea scădea în intensitate, la fel ca încrederea populaţiei în stat. În ultimul rând, ar putea submina relaţiile dintre UE şi Bulgaria, determinând o reorientare a Bulgariei către interesele politice şi economice ruse".
Bulgaria a fost deja sancţionată dur pentru corupţie
Comisia Europeană a privat Bulgaria în noiembrie de fonduri europene de câteva sute de milioane de euro pentru că nu a combătut eficient corupţia, potrivit NewsIn.
A fost prima oară când Comisia a luat o asemenea măsură împotriva unui stat membru. Săptămâna aceasta, Comisia va publica un nou raport asupra progreselor Bulgariei, dar şi ale României, în reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei.
Experţii europeni conduşi de Villepin arată în raportul lor că problemele cu care se confruntă Bulgaria au rădăcini adânci, citând "structuri învechite şi ineficiente, o insuficientă transparenţă în procedurile de luare a deciziilor, responsabilitate redusă, disparităţi în sistemul de plăţi, oportunităţi profesionale limitate, proceduri birocratice greoaie".
Noul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a promis că va combate corupţia şi va trimite la închisoare pe oricine va fi implicat în fraude cu fonduri europene.