117 milioane de pachete de ţigări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pachet de ţigări cumpărat în Gibraltar e cam de două ori mai ieftin decât în Spania FOTO Adevărul
Un pachet de ţigări cumpărat în Gibraltar e cam de două ori mai ieftin decât în Spania FOTO Adevărul

Atât a importat anul trecut Gibraltar, teritoriu de 6 km pătraţi, aflat sub tutelă britanică şi locuit de 30 de mii de persoane. „E contrabandă”, acuză spaniolii. „Vin la noi 7 milioane de turişti”, răspund autorităţile locale. Comisia Europeană a deschis o anchetă.

Madridul e iritat nu doar de traficul cu ţigări. De un an încoace, Spania e nemulţumită fiindcă pescarii săi nu pot arunca plasele în vecinătatea stâncii Peñón, după ce guvernul Gibraltarului a decis să aşeze în golful Algesiras blocuri de beton, care alcătuiesc un soi de recif artificial. Cum Gibraltarul nu e parte a politicii comune în domeniul pescuitului, sancţiunile sunt imposibile. Drept urmare, pentru a nu părea depăşite de situaţie, adică incapabile de represalii, autorităţile spaniole au hotărât să ia la bani mărunţi numeroasele maşini care trec din enclava britanică spre oraşele din Cadiz, pentru a vedea dacă nu cumva în portbagaje au baxuri de ţigări. În 2012, Madridul limitase deja la 4 numărul de pachete cu care pot trece graniţa spaniolii care lucrează în Gibraltar sau care locuiesc la maximum 15 km de frontieră. 

Economic, lucrurile stau în felul următor: un pachet cumpărat în Gibraltar e cam de două ori mai ieftin decât în Spania. Faptul că regimul TVA şi al accizelor nu se aplică acestui teritoriu explică în parte anomalia. Fabian Picardo, care conduce executivul micului teritoriu, se apără afirmând că majoritatea ţigărilor traficate în Spania vin din Andorra şi din Ceuta.

În vara lui 2013, atunci când ministrul spaniol de externe, José Manuel Garcia-Margallo y Marfil, a sugerat că ar putea introduce chiar şi o taxă de 50 de euro pentru orice intrare/ieşire în/din Gibraltar, cu speranţa că astfel ar fi descurajat traficul, britanicii au scris... Comisiei Europene. Ei bine, se mai întâmplă şi Londrei să mizeze pe Europa. Cameron a reclamat controlul mult prea zelos de la frontiera spaniolă, care crea cozile lungi de mai mulţi kilometri. Replica spaniolă nu a întârziat: controlăm intrările dintr-un teritoriu care nu e în Schengen şi în care fiecare cetăţean fumează 9 pachete de ţigări pe zi... Oficiul Anti Fraudă a deschis într-un târziu o investigaţie, iar rezultatul a fost comunicat la mijlocul lunii august a.c..

OLAF cere Spaniei şi Marii Britanii o anchetă judiciară împotriva Gibraltarului pentru operaţiuni de spălare de bani, care ar afecta grav interesele financiare ale Uniunii. Între 2010 şi 2013, prejudiciul produs ţărilor membre a fost estimat la 700 de milioane de euro.

Gibraltarul - cedat de Spania englezilor în 1713, prin Tratatul de la Utrecht - a avut mereu o economie precară sau, cum scria Guy Hermet, într-un articol din 1968, „economia unei simple garnizoane şi a unui port de escală rareori frecventat", motiv pentru care „locuitorii săi au căutat, încă de la finele secolului al XVIII-lea, resurse suplimentare în contrabanda cu Spania". Precaritatea face ca şi azi vânzarea ţigărilor să reprezinte o cincime din PIB.  E evident că investigaţia cerută de Comisia Europeană nu va rezolva această problemă. Dar va calma ea tensiunile dintre Londra şi Madrid? Probabil că nu.

De la referendumul ţinut în septembrie 1967 - atunci când 12.138 de cetăţeni ai Gibraltarului au votat pentru menţinerea tutelei britanice şi doar 44 pentru acceptarea suveranităţii spaniole -, enclava a traversat numeroase crize politice, care au condus la amenajări constituţionale inedite, inclusiv la alegerea unui corp cu rol deliberativ alcătuit din 17 deputaţi. Aleşi pe baza unui sistem de vot foarte original - fiecare alegător dispune de 10 voturi - membrii Parlamentului actual au votat, acum două luni, o diminuare a numărului de ţigări ce pot fi vândute unei persoane de la o mie la două sute. Reprezentanţii au impus, de asemenea, vânzătorilor din tutungerii să publice următorul anunţ: „În UE nu pot fi importate mai mult de 200 de ţigări". Atenţi la detalii, ei au precizat că „anunţul trebuie să poată fi citit cu uşurinţă de persoanele care vin să cumpere tutun", adică să fie încadrat într-un chenar de „minimum 297 de milimetri lăţime şi 420 de milimetri lungime" şi scris cu „caractere înalte de minimum 36 de milimetri". În acest fel, ei speră că Uniunea va fi convinsă de buna credinţă a Gibraltarului. Şi uite aşa, între ţigări şi încredere se ţese o relaţie...      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite