Xi şi Li, doi lideri cu probleme cât China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beijingul vrea ca economia să nu se mai bazeze atât de mult pe exporturi. FOTO Reuters
Beijingul vrea ca economia să nu se mai bazeze atât de mult pe exporturi. FOTO Reuters

Un nou cuplu preşedinte-premier preia oficial conducerea statului marţi, într-o perioadă tulbure pentru economia asiatică.

Pentru prima dată, schimbarea la nivel înalt se va realiza fără fast, ceremoniile se vor efectua doar ca să nu lipsească, iar la dineurile oficiale în cinstea noilor lideri nu se vor consuma băuturi alcoolice – guvernanţii vor să demonstreze că măsurile de austeritate nu i-au ocolit. 

Marţi va începe reuniunea anuală a Parlamentului de la Beijing, la care vor participa peste 3.000 de delegaţi – directori de companii, generali, lideri politici, călugări tibetani. Printre delegaţii din acest an se numără şi actorul Jackie Chan şi baschetbalistul Yao Ming, star în NBA.

Evenimentul va marca totodată şi învestirea oficială a noului preşedinte, Xi Jinping, şi a noului premier, Li Keqiang. Cei doi îşi vor păstra cel mai probabil funcţiile pentru două mandate a câte cinci ani. 

Xi Jinping şi-a sfidat tatăl

Noul preşedinte controlează în realitate statul încă din noiembrie 2012, când a fost numit în fruntea Partidului Comunist şi a Comisiei Militare Centrale. Tatăl său a făcut parte din prima generaţie de lideri comunişti chinezi şi s-a bucurat de aprecierea fostului preşedinte Mao Tse-tung. 

image

7,8%

este creşterea economică înregistrată anul trecut de China, cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. În 2012, Panama a fost statul cu cel mai puternic avans economic, de 8,5%. 

Tatăl lui Xi a încercat să-şi ajute fiul şi i-a aranjat o funcţie importantă în Ministerul Apărării, însă tânărul a refuzat-o. A preferat să meargă într-un sat din regiunea Shenzen ca funcţionar, de unde şi-a croit drumul în straturile nomenclaturii. 

Provocările noilor lideri

Tranziţia vine într-un climat tulbure pentru a doua putere economică mondială: relaţiile cu Japonia au devenit tot mai tensionate în ultimele luni, muncitorii şi sindicatele pretind majorarea salariilor, iar problemele cu care se confruntă Europa, principalul partener comercial al Chinei, ameninţă exporturile statului asiatic. 


amplă analiză despre poziţia Chinei în rândul marilor puteri mondiale.


Economia chineză a înregistrat în 2012 cel mai lent ritm de creştere economică din ultimii 13 ani, iar inegalitatea socială a atins cote alarmante. China găzduieşte acum 317 miliardari în dolari, adică o cincime din totalul mondial. În acelaşi timp, 13% din populaţia de 1,3 miliarde – adică aproximativ 170 de milioane de persoane – trăieşte la limita sărăciei. 

Astfel, principala provocare a noilor lideri este repornirea motoarelor de creştere, proces bazat pe reorientarea economiei dinspre exporturi şi investiţii publice în infrastructură spre consum intern. 

Mizele reformării

Una dintre cele mai importante iniţiative anunţate de cuplul Xi-Li este reformarea aparatului birocratic. Patru dintre cele 27 de ministere şi comisii guvernamentale de la Beijing ar putea fi alipite altor instituţii sau ar putea dispărea.

Principala miză a acestui proces este portofoliul-mamut al căilor ferate, care include câteva conglomerate, având şi propriile forţe de poliţie şi propriul sistem judiciar. Cel mai probabil, acesta va fi divizat şi inclus în Ministerul Transporturilor. 

De asemenea, se discută despre eliminarea puternicei Comisii pentru Planificare Familială, cea care a implementat şi supraveghează respectarea politicii unicului copil. Comisia ar urma să fie absorbită de Ministerul Sănătăţii, pierzând astfel de influenţă. 

Premierul, printre cei mai iubiţi fii ai poporului

Traseul profesional al noului prim-ministru Li Keqiang îl recomandă întru totul pentru o funcţie înaltă în partidul şi în statul comuniste. În vârstă de 57 de ani, Ki a început ca simplu muncitor într-o comună rurală, însă s-a implicat în viaţa politică încă din studenţie. La fel ca noul preşedinte, a refuzat intervenţiile tatălui său, un oficial mărunt, şi s-a mutat la Beijing pentru a reuşi pe cont propriu. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite