Xi Jinping, reales la cârma partidului unic fără un succesor. Cine sunt ceilalţi şase membri ai „cercului interior“ al puterii din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al XIX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) s-a încheiat la Beijing cu realegerea lui Xi Jinping la cârmă pentru încă cinci ani şi cu prezentarea noii componenţe a Comitetului Permanent al Biroului Politic, cunoscut ca fiind „cercul interior“ al puterii din China.

Xi Jinping a obţinut miercuri al doilea mandat de cinci la şefia PCC, singura formaţiune politică a celei de-a doua economii a lumii. El va conduce alături de un nou conclav.

Comitetul Central, un fel de parlament al PCC format din 204 membri, l-a reconfirmat în postul de secretar general la capătul unui vot cu uşile închise. Alături de el, au fost alese noile componenţe ale Biroului Politic (25 de membri) şi Comitetului său Permanent (7 membri), instanţa care deţine în realitate puterea în China.

„O consider (realegerea, n. red.) nu doar ca pe o aprobare a muncii mele, ci şi ca pe o încurajare de a merge înainte“, a promis Xi într-o alocuţiune ţinută cu prilejul încheierii celui de-al XIX-lea Congres al PCC.

Fără un potenţial succesor în Comitetul Permanent

Xi Jinping a venit în Marea Sală a Poporului împreună cu ceilalţi şase colegi ai săi din Comitetul Permanent.

Actualul „cerc interior“ al puterii din China conţine două nume vechi - şeful statului, secretarul general al PCC Xi Jinping şi premierul Li Keqiang - şi cinci nume noi. Dintre cele cinci nume noi, trei sunt apropiate lui Xi Jinping, şi anume directorul său de cabinet Li Zhanshu, 67 de ani, directorul Departamentului de Cadre Zhao Leji, 60 de ani, şi directorul Centrului de cercetare pentru politici publice din cadrul Comitetului Central Wang Huning, 62 de ani. Ceilalţi doi membri sunt vicepremierul Wang Yang, 62 de ani, care reprezintă o facţiune rivală, şi şeful PCC Shanghai Han Zheng, 63 de ani.

După cum se poate observa, cei şapte membri ai Comitetului Permanent au peste 60 de ani şi, pentru prima oară, niciunul dintre ei nu a cunoscut China dinainte de revoluţia comunistă din 1949.

Un nou şef pentru combaterea corupţiei, arma puterii lui Xi

Wang Qishan, atotputernicul şef al Comisiei Centrale de Disciplină a PCC, responsabil de lupta anticroupţie, a fost nevoit să se retragă, întrucât a atins vârsta limită de 68 de ani. Atribuţiile sale au fost preluate de Zhao Leji. Evocaţi ca posibili succesori ai lui Xi Jinping, secretarul general al PCC din provincia Guangdong Hu Chunhua, 54 de ani, şi omologul său din Chongqing Chen Min’er, 57 de ani, urmează să se mulţumească doar cu un loc în Biroul Politic.

Absenţa unui succesor a alimentat evident speculaţiile că Xi Jinping încearcă să se menţină la putere şi după sfârşitul celui de-al doilea mandat al său la conducerea PCC, în 2022. În 2007, la cel de-al XVII-lea Congres al PCC, nominalizarea „tinerilor“ Xi Jinping şi Li Keqiang în Comitetul Permanent a dat de înţeles că ei sunt succesorii liderilor de la acea vreme, preşedintele Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao, ceea ce s-a confirmat cinci ani mai târziu.

În vârstă de 64 de ani, Xi Jinping şi-a consolidat treptat puterea. Primul său mandat de cinci ani la putere a fost marcat de un război împotriva corupţiei, care a sancţionat nu mai puţin de 1,5 milioane de persoane. El este suspectat că a profitat de acest adevărat război pentru a-şi îndepărta noii rivali politici, notează AFP.

Lupta împotriva corupţiei „este un drum fără sfârşit“, a repetat miercurea trecută Xi Jinping, îndemnând cadrele PCC „să se debaraseze de acest virus care distruge ţesutul Partidului“.

Egalul lui Mao

Şef al partidului, şef al statului, şef al armatei, el a obţinut onoarea supremă de a figura în charta partidului unic, o distincţie pe care doar fondatorul regimului, Mao Zedong, a mai primit-o înaintea sa în timpul vieţii.

Includerea numelui şi „Gândirii“ sale în statutul partidului unic sugerează că el poate să rămână de-acum pe termen nedeterminat la conducerea ţării.

„Xi Jinping nu vrea să împartă puterea, nu vrea să aibă pe cineva care să-i sufle în ceafă, pregătind succesiunea“, observă pentru AFP sinologul Jean-Pierre Cabestan de la Universitatea Baptistă din Hong Kong. Punându-şi în competiţie potenţialii succesori, „el vrea să menţină presiunea asupra lumii şi să se bucure de putere timp de încă cinci sau zece ani fără să-şi lege mâinile“, adaugă el.

Xi Jinping vede departe. Într-un discurs-fluviu, în deschiderea Congresului, le-a promis compatrioţilor săi o „nouă eră a socialimului chinezesc“, până la orizontul lui 2050, menită transformării Chinei într-o mare putere prosperă şi respectată. Îndepărând orice speranţă de liberalizare a regimului, el a îndemnat în treacăt la „apărarea autorităţii partidului şi sistemului socialist chinez“.

Delegaţii la congres au aprobat în unanimitate amendamentul care include „Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o nouă eră“ drept unul dintre principiile sale conducătoare. Decizia va însemna că orice contestare a lui Xi va fi considerată o ameninţare la adresa conducerii ţării.

Xi Jinping urmează să fie reales la conducerea statului în martie, în cadrul unei sesiuni anuale a Parlamentului. Li Keqiang, 62 de ani, urmează să rămână şeful Guvernului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite